Ekkebus slaagt voor Meesterproef

1 juli 2013 |
Ekkebus slaagt voor Meesterproef<

Richard Ekkebus van Restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong is door Robert Kranenborg geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Nadat Richard eerder op een KLM-vlucht
van Amsterdam naar Hongkong haast letterlijk de sterren van de hemel kookte legde hij met volle overtuiging de proef voor zijn Meestertitel af in Hongkong. Hij werd op meer dan honderd onderdelen beoordeeld op zijn vakmanschap.
Twee Meesterkoks in keuken
Richard is niet alleen de eerste chef-kok die aan boord van een vliegtuig een gedeelte van zijn Meesterproef heeft afgelegd, maar hij is tevens de eerste Nederlander die in het buitenland werkzaam is en daar ook de Meesterproef met succes heeft afgelegd. Daarmee heeft het tweesterrenrestaurant waaraan Richard is verbonden nu twee SVH Meesterkoks die actief werkzaam zijn in de keuken. Sidney Schutte, de Executive Chef, is al in het bezit van de SVH Meestertitel. Hij haalde deze in 2006 als souschef bij in De Librije in Zwolle.

Dubbel zwaar examen
SVH Meesterkok Robert Kranenborg was trots dat hij in Hongkong uitgenodigd was om Richard te inaugureren: “Je kookt verbazingwekkend en maakt nieuwsgierig. Deze proeve van bekwaamheid was geen gewoon examen. Het was een dubbel(zwaar) examen. Je bent een voorbeeld voor de jeugd en jij hebt met het behalen van jouw meestertitel, de titel SVH Meesterkok hiermee ook internationaal op de kaart gezet."

Grote voorbeelden
Richard werd veelvuldig gevraagd waarom hij nou nog op wilde gaan voor de titel SVH Meesterkok. Hij was daar tijdens de inauguratie duidelijk in: “Als jonge kok waren SVH Meesterkoks mijn voorbeelden. Hans Snijders van Château Neercanne als eerste leermeester en Robert Kranenborg als mentor bij Corona. Door het meehelpen tijdens de jaardiners van SVH en met het behalen van alle benodigde diploma’s was het voor mij vanzelfsprekend om op te gaan voor de Meestertitel. Maar na mijn vertrek uit Nederland in 1992, waarna ik vervolgens in Frankrijk (L’Arpege, Guy Savoy, Pierre Gagnaire), Mauritius (Royal Palm), Barbados (Sandy Lane) en nu sinds 2008 bij Restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong ben gaan werken, dacht ik dat het niet meer mogelijk zou zijn. Maar na een gesprek met SVH en vervolgens de samenwerking met KLM gelukkig wel. Het is de hoogste graad van vakbekwaamheid en ik zal de titel SVH Meesterkok met veel trots uitdragen. Het is een cirkel die rond is.”

Indrukwekkende proef
Tijdens het tweede onderdeel van de Meesterproef in Restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong, serveerde Richard een lunch bestaande uit 15 (!) verschillende a la carte gerechten. Het diner stond in het teken van een meesterlijk achtgangenmenu met diverse ‘signature dishes’ van Richard met begeleidende wijnen. De commissie, bestaande uit SVH Meesterkoks Jonnie Boer van De Librije, Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in Hotel Okura Amsterdam en Carsten Klint zijnde secretaris Meestertitels, was onder de indruk van de organisatie- en kookkwaliteiten van Richard. “Alleen de beste producten die verkrijgbaar zijn. Verser dan vers en verwerkt in gerechten die stuk voor stuk van exceptioneel hoog niveau zijn."

Bij de inauguratie was de top van de culinaire wereld in Hongkong aanwezig. Onder andere Vincent Thierry (Caprice), Umberto Bombana (Otto e Mezzo) en Alvin Leung (Bo Innovation) kwamen langs om Richard met zijn unieke prestatie te feliciteren.

Trendsettend
Carsten Klint, secretaris Meestertitels bij SVH, sprak over een historische gebeurtenis: “Jij hebt laten zien dat in de World Business Class van KLM wel degelijk vers gekookt en geserveerd kan worden. Wanneer KLM dit oppakt en verder ontwikkelt, kunnen zij straks, met de nieuwe businessclass-stoelen, de standaard zetten en daarmee internationaal trendsettend zijn voor alle luchtvaartmaatschappijen. Voor een omschrijving van de Meesterproef in Amber komt de commissie woorden te kort."

Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Inauguratie Gastrobar 6 in Den Bosch

De legendarische Brabantse gastvrijheid spatte eraf bij de inauguratie van Gastrobar 6 in Den Bosch op 10 oktober. Beide eigenaren met een serieuze gastronomische curriculum, Freek Broeders en Geert Toebast haalden alles uit de kast om het de vele genodigden naar de zin te maken. Ted Janssen, voo...

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: