Eerste Zeeuwse mosselen aan land gebracht

1 juni 2016
Eerste Zeeuwse mosselen aan land gebracht

Onder grote belangstelling werd vandaag het hangcultuur-mosselseizoen geopend bij de hangcultuurpercelen langs de Grevelingendam in
Bruinisse. De Zeeuwse hangcultuurkwekers haalden daar de eerste lichting mosselen boven water. Culinair specialist Alain Caron keurde de eerste mosselen. Hij sprak over 'een mooie belofte voor het mosselseizoen'.

*Een eerlijk product*
De vroege mosselen hebben dit seizoen een mooi vol visgewicht, met een roomwitte kleur en zijn lichtzoet van smaak. Alain Caron is fervent liefhebben van mosselen: "Mosselen zijn terecht populair. Wereldwijd zijn er klassieke en moderne recepten. Een eerlijk en heerlijk product, goedkoop en voor ons allemaal. Dus niet alleen Paul Bocuse, die een bekend Frans recept heeft gemaakt; mosselen met room en saffraan. Maar ook in de wok met een beetje olie en peper. Mosselen zijn ‘conviviaal’. Je eet mosselen in gezelschap, dat maakt het zo mooi."

*Zuivere water*
In Nederland kennen we de bodemcultuur- en de hangcultuurmossel. Hangcultuurmosselen zijn een maand eerder verkrijgbaar. Deze mosselen hangen aan lange touwen in het water. Ze groeien op dicht onder het Zeeuwse wateroppervlak. Het voedselaanbod is hier rijker, waardoor de mosselen een maand eerder verkrijgbaar zijn dan mosselen van de bodem. Hangcultuurmosselen zijn vrij van zand en hebben een heerlijke, delicate smaak door de optimale doorstroming van het zuivere Zeeuwse water, met zijn vele mineralen en sporenelementen.

~Christel Tuin~

Overig nieuws