Eerste finalisten VariatieChef bekend

11 september 2013
Eerste finalisten VariatieChef bekend

Restaurants Het Koetshuis en Het Ambacht hebben zich geplaatst in de finale van ‘VariatieChef van het jaar 2013’. Zij zijn de winnaars van de regio oost en noord in de verkiezing. De verkiezing is op zoek naar
het beste vegetarische gerecht van 2013.

*De restaurants*
Restaurant Het Ambacht uit Heerenveen bereidde een gerecht met Crèmeux Tûne geit, pompoen, hazelnoot en ui. De jury roemde de originele combinaties van pompoen en gekaramelliseerde ui. Patron cuisinier Henk Markus haalt zijn inspiratie bij voorkeur uit eigen provincie. Hij beschrijft zijn gerechten als ‘eerlijk, biologisch, fair trade en het liefst regionaal’. Patron cuisinier Dennis Jansen van restaurant Het Koetshuis uit Hoogeveen overtuigde de jury met een gerecht dat bestond uit gnocchi van aardappel en pastinaak, ravioli, kool en kropsla. De jury was vooral gecharmeerd van het gebruik van kool, een ‘super Nederlands hoofdgerecht’.

*Landelijke finale*
Op 11 en 12 september strijden de deelnemers uit de regio Noord-West en Midden en Zuid en Zuid-West voor een finaleplek. Op 16 oktober vindt de finale plaats en zal de titel ‘Variatiechef van het jaar 2013’ worden uitgereikt door een jury onder leiding van Jonnie Boer. De chefs maken kans op een stage bij het vegetarische sterrenrestaurant van Europa: ‘Joia’ in Milaan. Hier zullen ze worden begeleid door sterrenchef Pietro Leemann.

*Publieksstemactie*
De overgebleven restaurants kunnen door middel van een publieksstemactie toch nog kans maken op een plaats in de finale. Van 13 september tot 13 oktober staan de gerechten op de kaart bij de deelnemende restaurants en kan er geproefd worden. Via de website van Variatie in de Keuken kan er nog gestemd worden op de favoriet. Het gerecht met de hoogste waardering per regio gaat alsnog naar de finale.

*Op de foto:* de jury (staand, van links naar rechts) Jeannette van Mullum (puur uit eten), Jacob Preijde (trainer/kok Variatie in de Keuken), Jenneke Boer (Chef Librije's Atlier) Maik Kuijpers (chef bij De Librije). Winnaars (zittend van links naar rechts) Nick Twickler en Henk Markus (Het Ambacht), Bas Plaizier en Dennis Jansen (Het Koetshuis).

~Mariska van Gorp~

Overig nieuws