Een goede betaalervaring is essentieel voor u en uw gasten

25 juni 2019 | redactie

Pinbetalingen zijn al jaren in opmars. De ontwikkeling van contactloos betalen heeft dit nog verder versterkt. Ook de horecaondernemers profiteren meer en meer van de gemakken van digitaal afrekenen. Wij vragen ons af welke ontwikkelingen relevant zijn voor horecaondernemers. Hoe willen toekomstige horecabezoekers betalen? Waarom zien we zoveel mobiele betaalautomaten? En wat te doen met een internetstoring? We vragen het Matthijs Bunschoten, Salesmanager Hospitality bij Worldline.

Worldline is Europese marktleider in betaaloplossingen en ze bedienen een breed klantportfolio. “De wensen van horeca en retail op het gebied van betaaloplossingen zijn behoorlijk verschillend. Binnen de retail gaan mensen in de rij staan bij een kassa, terwijl er binnen de horeca veel meer vormen van betalen bestaan. Vaak wil een gast aan tafel bestellen en betalen, maar er zijn ook horecazaken die kiezen voor een kiosk-oplossing of een combinatie van beide.”

De mogelijkheden van betalen nemen de laatste jaren enorm toe. Hoe zien jullie die ontwikkeling? Matthijs: “In een sterrenzaak kies je niet voor een kiosk-oplossing, dat lijkt mij wel duidelijk. Wij faciliteren verschillende mogelijkheden, we kunnen heel veel, maar in de praktijk wordt doorgaans gekozen voor de oplossing die de mensen kennen en vertrouwen. Betalen met een selfie zou technisch gezien wel kunnen, maar is gewoon nog niet algemeen geaccepteerd. In de toekomst vermoed ik dat we wel vaker met de smartphone gaan betalen.”

De gouden match: de mobiele betaalautomaat voor de horeca

Inmiddels is het gebruik van mobiele betaalautomaten helemaal ingeburgerd binnen de horeca. Waarom zien we zoveel mobiele betaalautomaten? “De mobiele betaalautomaten bieden verschillende voordelen. Ze kunnen mee naar de tafel, wat extreem handig is, zeker wanneer je een groot terras hebt, en je kunt ze koppelen met de kassa. Het voordeel van dat laatste is, dat er geen verkeerde bedragen meer ingevoerd worden en dat alle gegevens direct worden teruggestuurd naar de kassa. Dat is helemaal handig, want je kunt dan aan het einde van de dag direct zien hoeveel er is afgerekend en door wie. Op die manier bespaar je natuurlijk veel tijd, want je hoeft niet alle bonnen na te kijken."

Het is verbazingwekkend dat nog niet heel veel horecaondernemers van deze mogelijkheid gebruikmaken, want de voordelen zijn behoorlijk groot

Koppelen met de kassa

Worldline heeft een unieke oplossing, door het mogelijk te maken dat meerdere mobiele betaalautomaten gekoppeld kunnen worden met één kassa. Nog niet heel veel horecaondernemers maken van deze mogelijkheid gebruik, ondanks dat de voordelen behoorlijk groot zijn. Je gasten hoeven namelijk niet te wachten totdat ze kunnen betalen en ook je personeel is er content mee. Het delen van pinapparaten kan voor ergernis zorgen en voor onnodig oponthoud. Als je de investering omzet in de tijdwinst, dan heb je het bedrag er zo uit; dat is althans de feedback die we terug krijgen van onze relaties. Vroeger werd door de horeca ook gedacht dat contant geld betalingen goedkoper waren dan pinnen, maar nu weten we wel beter. Het verwerken van kasgeld is veel duurder, bijvoorbeeld vanwege transport en gemaakte fouten. Op dat vlak was de horeca wat terughoudender dan de retail, maar inmiddels kun je overal wel pinnen. De koppeling met de kassa voegt waarde toe aan de betaaloplossingen die wij bieden.”

Het voordeel van het ontvangen van Aziaten en Amerikanen is, dat ze veel meer uitgeven dan Europeanen


Van alle markten thuis. Ook internationaal.

Voor horecaondernemers die veel buitenlandse gasten ontvangen, zijn er vrijwel geen betaaldrempels meer. “Natuurlijk kun je betalen met de bekende creditkaarten, maar ook de zogenaamde ‘extra betaalbrands’, zoals de Aziatische creditkaarten, kunnen we onderbrengen in één contract. Tegenwoordig komen Aziaten op de gekste plekken in Nederland. Een busrit van anderhalf uur is voor hen een peulenschil, want in China is men gewend om veel langer te moeten reizen. Het voordeel van het ontvangen van Aziaten en Amerikanen is, dat ze veel meer uitgeven dan Europeanen. Een Europese horecagast drinkt een kopje koffie en loopt dan weer verder, terwijl Aziaten in een korte tijd heel veel uitgeven. Zij hebben immers minder vakantiedagen dan wij en willen dan zoveel mogelijk ervaring en bestedingen in de korte tijd die ze hebben.”

Zelfs internetstoringen zijn geen probleem meer

Horecaondernemingen hebben te maken met piekbelasting. We kunnen ons voorstellen dat betrouwbaarheid enorm belangrijk is, hoe ziet jij dat? “Onze betaalautomaten zijn zeer betrouwbaar gebleken. Dit is erg belangrijk voor onze relaties. Als je een dag omzet mist vanwege technische problemen, dan ben je best ver van huis. In geval van een storing komt echt niemand terug voor een kopje koffie, dat is het nadeel van de horeca in dat opzicht.” Onlangs heeft Worldline een nieuwe dienst toegevoegd aan haar product assortiment. “Zelfs als er een internetstoring is, kun je je gasten laten betalen. We bieden een ‘Backup Mode’ waardoor de betaalautomaat gewoon transacties kan blijven uitvoeren, die dan later naar de bank worden doorgezet. Je kunt je gasten dus altijd met de kaart laten betalen wanneer je kiest voor onze betaaloplossingen. En als je voor ons kiest, dan is het goed om te weten dat we de verschillende oplossingen kunnen inrichten naar hoe jij het wenst. Je bent dus vrij in de keuze van producten en diensten die je wilt afnemen.

Wie opziet tegen de aanschaf van een mobiele betaalautomaat, doorgaans vanwege de kosten, moet zich realiseren dat de tijdwinst een factor is om mee te nemen, maar ook de gemiddelde levensduur van de automaat is vrij hoog. “We zagen bij de vorige generatie een levensduur van acht tot tien jaar”, vertelt Bunschoten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: