Eelke Plasmeijer en Ray Adriansyah gastchefs bij RIJKS

7 februari 2017 | Roy Spijker
Eelke Plasmeijer en Ray Adriansyah gastchefs bij RIJKS<

Op 21, 22 en 23 april zijn de chefs Eelke Plasmeijer en Ray Adriansyah, oprichters van restaurant Locavore op Bali, te gast bij RIJKS. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat Locavore over lokaal eten. Van rauwe Balinese abalone tot Sumbawa oesters. Samen met Joris Bijdendijk wordt een speciaal lunch- en dinermenu gecreëerd en geserveerd tijdens het driedaagse evenementen: RIJKS X Locavore.

De Nederlander Eelke PLasmeijer begon zijn carrière in de keuken op 14-jarige leeftijd. Het echte koken leerde hij bij het toenmalige twee-sterrenrestaurant Vermeer in Amsterdam. Tijdens een bezoek aan het zijn mentor in Jakarta in 2008 werd hij overgehaald de positie van Head Chef over te nemen in een lokaal restaurant. Meteen ontstond er een klik met Ray Adriansyah die daar als sous-chef aan de slag ging. Al snel verhuisden ze samen naar Bali waar ze uiteindelijke de keuken van Alila in Ubud onder hun hoede namen.

Passie

De Passie voor het koken met duurzaam geproduceerde en lokale ingrediënten deed Eelke en Ray besluiten het concept naar het volgende niveau te brengen. Samen met restaurant manager Adi Karmayasa werd Locavore gestart. In 2016 werd Locavore uitgeroepen tot 'Best Restaurant in Indonesia'. Dit jaar staat het op de 49ste plek van de 'S. Pellegrino & Acqua Panna lijst van Asia's 50 best Restaurants'.

Locavore's menukaart beschrijft de herkomst van alle ingrediënten. Van de gember uit de restaurant moestuin tot de gepekelde zeewier uit Lombok en het rundvlees van Java. een andere groentenbron is 'Owen's garden', een nabijgelegen boerderij van een Engelsman in Centraal-Bali.

Gastchefs

RIJKS nodigt een aantal keren per jaar internationaal vermaarde gastchefs uit. Sinds de opening van het museumrestaurant in 2014 verwelkomde RIJKS onder andere Margot Janse (The Tasting Room/Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid-Afrika), Jacques Pourcel (Jardin des Sens in Montpellier, Frankrijk), Nick Bril (The Jane, Antwerpen), Virgilio Martínez (Central in Lima, Peru) en Fergus Henderson (St. John, Londen). Rijks werd onlangs beloond met een michelinster.

Foto van links naar rechts: Ray Adriansyah, Adi Karmayasa en Eelke Plasmeijer

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Branded Content Nice 'n Easy
De beste burgers en hotdogs vind je op Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: