Duurzaamheid staat centraal op Horecava

Auteur: Redactie
Events Duurzaamheid 5 januari 2023
Duurzaamheid staat centraal op Horecava

Horecava, dé vakbeurs voor de horecabranche in Nederland, vindt van 9 t/m 12 januari 2023 weer plaats in Amsterdam RAI. Eén van de belangrijkste thema’s tijdens de beurs van dit jaar is duurzaamheid.

Steeds meer horecaondernemers zijn bewust bezig met groen ondernemen en het tegengaan van voedselverspilling. Op de hele beursvloer komt het thema in allerlei vormen terug. Onderwerpen zoals eten zonder verspilling, groene innovaties en energie- en waterbesparing inspireren bezoekers uit de branche om na te denken over de mogelijkheden die zij zelf hebben om duurzamer te ondernemen.

De ‘Groene Route’

De organisatie heeft bewust gekozen voor duurzaamheid als één van de thema’s voor de Horecava 2023. Groener leven en ondernemen wordt immers een steeds belangrijker onderwerp in de samenleving. Op Horecava vinden bezoekers dan ook volop actuele trends en ontwikkelingen terug die hiermee te maken hebben.

Speciaal voor deze beurs is, in samenwerking met Duurzame Horeca Nederland de ‘Groene Route’ ontwikkeld. Horecaondernemers worden tijdens het lopen van deze route langs duurzame keuzes en de nieuwste ontwikkelingen geleid op het gebied van mens, voedsel, energie, water, afval en huisvesting. Actief aan de slag gaan met groener ondernemen is bovendien een goede manier om jezelf te onderscheiden in de markt. Daarnaast delen experts hun visies en ideeën over duurzaamheid tijdens informatieve en inspirerende sessies.

Tips om duurzamer te ondernemen

Horecaondernemers staan dagelijks voor vele keuzes. Duurzamer ondernemen staat niet altijd bovenaan hun prioriteitenlijst. De voedselketen heeft een grote impact op het milieu. Het maken van groenere keuzes draagt direct bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk als café, restaurant of hotel. Van afvalscheiding en recycling tot bijvoorbeeld waterreductie, minder voedselverspilling en het bannen van plasticgebruik. Op Horecava krijgen ondernemers uit de branche concrete handvatten om duurzamer te ondernemen.

Een greep uit de duurzame activiteiten op Horecava 2023

Stichting Samen tegen Voedselverspilling vertelt over de essentie van het tegengaan van voedselverspilling in de horeca, inclusief praktische tips.

Pop-up Restaurant Thuisbasis kookt tijdens de beurs volledig circulair. Zij laten daarmee zien hoe je als horecaonderneming je ecologische footprint verlaagt door circulariteit op allerlei manieren terug te laten komen.

Duurzaamheid Award Karel de Vos: deze trofee wordt tijdens de beurs uitgereikt aan een duurzaam innovatief concept. Zes bedrijven zijn genomineerd. Zij hebben oplossingen bedacht om voedselverspilling tegen te gaan, om materialen te hergebruiken en alternatieven voor wegwerp plastic producten op de markt gebracht.
 

Culinaire Reis door Vegan Azië: bij de opening van het Aziatisch Paviljoen laten chefs van vijf Aziatische restaurants zien hoe verrassend en lekker vegan gerechten zijn. Gezonde opties die perfect passen bij een gezonde manier van leven.
 

Project Happy Horeca: het moet en kan duurzamer in de horeca. Op de beurs wordt het onderwerp door twee sprekers uitgebreid behandeld. Zodat het niet langer ‘the elephant in the room’ is. Een duurzame transitie moet breed worden gesteund en uitgedragen door de gehele branche. Het gesprek daarover wordt gevoerd binnen het project Happy Horeca.

Duurzaamheidsbingo: interactieve (duurzame) bingosessie met chefs en restauranteigenaars waarbij ondernemers worden gestimuleerd om groene voorbeelden met elkaar te delen.

Donation Room Horecava: de Donation Room zal tijdens komende Horecava worden ingezet voor de maatschappij en draagt bij aan een duurzame toekomst. Standhouders krijgen de mogelijkheid om overige producten en goederen, die aansluiten op de wensen en behoeften, te doneren. De spullen die worden opgehaald, worden uitgedeeld aan verschillende maatschappelijke en sociale initiatieven in de regio Amsterdam.

Overig nieuws