Dubbelslag Yornie van Dijk: eerste Michelinster én Young Chef Award

Auteur: David Bakker
Michelin 24 april 2023
Dubbelslag Yornie van Dijk: eerste Michelinster én Young Chef Award Yornie Van Dijk op het podium van het DeLaMar Theater

Chef-kok en eigenaar van restaurant Basiliek uit Harderwijk, Yornie van Dijk, is nog geen jaar eigenaar van Basiliek, maar mag nu al de eerste Michelinster op de gevel zetten. Daarnaast ontving hij op maandag 24 april in het DeLaMar Theater in Amsterdam de Young Chef Award van Michelin.  

Hij moet dan ook even bijkomen, direct na afloop van de 'sterrenregen' in Amsterdam. Maar liefst zeventien restaurants werden bekroond met een Michelinster. Waaronder Basiliek. "We zijn nog geen jaar open en dat je nu al twee van die prachtig prijzen krijgt is ongelooflijk."

Van Dijk nam ongeveer 9 maanden geleden het restaurant over van Rik en Tabitha Jansma, waar hij jarenlang als keukenchef werkte. Hij besloot dezelfde naam te behouden, Basiliek, en bouwde aan een nieuwe team. "Natuurlijk is er wel druk omdat Rik en Tabitha jarenlang een Michelinster hebben gehad, maar dat is ook een gezonde druk. Ik wilde natuurlijk op hetzelfde niveau of hoger zien te komen met mijn eigen signatuur. Dat het al na negen maanden gebeurd is heel bijzonder."

Nadat hij Basiliek overnam heeft Van Dijk het hele interieur aangepakt en heeft  hij bewust voor een losse benadering en aanpak gekozen, ook op culinair vlak. "Bas van Kranen (tweesterrenchef van restaurant Flore, red.) zei het tijdens de presentatie al mooi. We hoeven niet meer met langoustines, tarbot en Anjou duif te koken. Ik denk dat het goed is om een aantal hele goede producten op het bord de aandacht te geven die het verdiend."

"Ik werd gek"

Van Dijk zat nog maar een paar minuten op z'n plek toen hij naar het podium mocht om de Young Chef Award op te halen. "Ja, bizar. Er zitten hier in de zaal allemaal gasten die in het verleden die award hebben gehaald en waar ik bijzonder tegenop kijk. Ik ben daar erg dankbaar voor dat ik in dat rijtje mag staan." Niet veel later mocht hij weer naar het podium om zijn eerste Michelinster op te halen. Al duurde het wel wat lang. "Ik was de laatste", lacht hij. "Ik had er al vrede mee dat we de ster niet meer naar huis mochten nemen, want we zijn echt pas net begonnen. En dan wordt je naam alsnog alsnog als laatst genoemd. Het maakt de ontlading nog groter. Ik werd helemaal gek", besluit de nog altijd pas 29-jarige chef en ondernemer.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws