Dries Roelvink valt door de mand

21 december 2011 |
Dries Roelvink valt door de mand<

Dries Roelvink, die naar eigen zeggen jarenlang als rapporteur voor Michelin heeft gewerkt, is tijdens een radio-interview bij Radio 538 door de mand gevallen. In een gesprek met Edwin Evers vertelt Roelvink over de criteria waar hij
op lette tijdens zijn rapportages. De punten die Roelvink noemt op de radio komen in zijn geheel niet overeen met de criteria van de bekende restaurantgids.

Bediening, parkeren en ambiance
Roelvink vertelt tijdens het interview tegen Evers dat hij moest letten op 'parkeergelegenheid', 'ambiance' en 'bediening'. Geen enkel van de door Roelvink drie genoemde punten komen overeen meet de vijf wereldwijd geldende criteria die de inspecteurs en rapporteurs van de Michelingids hanteren.

Criteria Michelin
Uit het persbericht dat Michelin eind november verstuurde bij de bekendmaking van de nieuwe gids voor Nederland: "De sterren worden in onderling overleg toegekend volgens 5 criteria die overal ter wereld identiek zijn: de kwaliteit van de producten, de beheersing van de kooktechnieken en van
smaken, de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart. Deze criteria worden afgestemd op elk type keuken."
Een doorgewinterde rapporteur of inspecteur zou dat moeten weten.

Eten is het belangrijkste
In een reactie laat hoofdinspecteur Michelin Benelux, Werner Loens, weten dat hetgeen wat op het bord komt het allerbelangrijkste is. "Wanneer we de parkeergelegenheden van alle restaurants in Amsterdam mee zouden wegen, dan zouden we een wel heel dun gidsje krijgen. De criteria die Roelvink noemt nemen we niet mee in de beoordelingen. Alleen op basis van wat er uit de keuken komt kun je restaurants objectief met elkaar vergelijken."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Culinair
Vis roken doe je zo

Het roken van voedsel is een kooktechniek waarbij voedsel in rook van smeulend hout wordt gehangen of gelegd. Van oudsher werd deze kooktechniek toegepast om voedsel te conserveren, waardoor het langer houdbaar was. Tegenwoordig gebeurt roken voornamelijk om de expliciete smaak over te brengen. Voor...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: