Dries Roelvink valt door de mand

21 december 2011 |
Dries Roelvink valt door de mand<

Dries Roelvink, die naar eigen zeggen jarenlang als rapporteur voor Michelin heeft gewerkt, is tijdens een radio-interview bij Radio 538 door de mand gevallen. In een gesprek met Edwin Evers vertelt Roelvink over de criteria waar hij
op lette tijdens zijn rapportages. De punten die Roelvink noemt op de radio komen in zijn geheel niet overeen met de criteria van de bekende restaurantgids.

Bediening, parkeren en ambiance
Roelvink vertelt tijdens het interview tegen Evers dat hij moest letten op 'parkeergelegenheid', 'ambiance' en 'bediening'. Geen enkel van de door Roelvink drie genoemde punten komen overeen meet de vijf wereldwijd geldende criteria die de inspecteurs en rapporteurs van de Michelingids hanteren.

Criteria Michelin
Uit het persbericht dat Michelin eind november verstuurde bij de bekendmaking van de nieuwe gids voor Nederland: "De sterren worden in onderling overleg toegekend volgens 5 criteria die overal ter wereld identiek zijn: de kwaliteit van de producten, de beheersing van de kooktechnieken en van
smaken, de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart. Deze criteria worden afgestemd op elk type keuken."
Een doorgewinterde rapporteur of inspecteur zou dat moeten weten.

Eten is het belangrijkste
In een reactie laat hoofdinspecteur Michelin Benelux, Werner Loens, weten dat hetgeen wat op het bord komt het allerbelangrijkste is. "Wanneer we de parkeergelegenheden van alle restaurants in Amsterdam mee zouden wegen, dan zouden we een wel heel dun gidsje krijgen. De criteria die Roelvink noemt nemen we niet mee in de beoordelingen. Alleen op basis van wat er uit de keuken komt kun je restaurants objectief met elkaar vergelijken."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Bier
Opmerkelijk: aantal bierbrouwerijen in Nederland gestegen

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is opnieuw gestegen. Dit jaar kwamen er tot nu toe netto 13 brouwerijen bij. Opmerkelijke statistieken in deze tijd van corona. Volgens Bierista.nl is het hoogtepunt van de bierrevolutie bereikt. Vanaf nu zal het aantal bierbrouwerijen dalen, zo voorziet Alain...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: