Dries Roelvink valt door de mand

21 december 2011 |
Dries Roelvink valt door de mand<

Dries Roelvink, die naar eigen zeggen jarenlang als rapporteur voor Michelin heeft gewerkt, is tijdens een radio-interview bij Radio 538 door de mand gevallen. In een gesprek met Edwin Evers vertelt Roelvink over de criteria waar hij
op lette tijdens zijn rapportages. De punten die Roelvink noemt op de radio komen in zijn geheel niet overeen met de criteria van de bekende restaurantgids.

Bediening, parkeren en ambiance
Roelvink vertelt tijdens het interview tegen Evers dat hij moest letten op 'parkeergelegenheid', 'ambiance' en 'bediening'. Geen enkel van de door Roelvink drie genoemde punten komen overeen meet de vijf wereldwijd geldende criteria die de inspecteurs en rapporteurs van de Michelingids hanteren.

Criteria Michelin
Uit het persbericht dat Michelin eind november verstuurde bij de bekendmaking van de nieuwe gids voor Nederland: "De sterren worden in onderling overleg toegekend volgens 5 criteria die overal ter wereld identiek zijn: de kwaliteit van de producten, de beheersing van de kooktechnieken en van
smaken, de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart. Deze criteria worden afgestemd op elk type keuken."
Een doorgewinterde rapporteur of inspecteur zou dat moeten weten.

Eten is het belangrijkste
In een reactie laat hoofdinspecteur Michelin Benelux, Werner Loens, weten dat hetgeen wat op het bord komt het allerbelangrijkste is. "Wanneer we de parkeergelegenheden van alle restaurants in Amsterdam mee zouden wegen, dan zouden we een wel heel dun gidsje krijgen. De criteria die Roelvink noemt nemen we niet mee in de beoordelingen. Alleen op basis van wat er uit de keuken komt kun je restaurants objectief met elkaar vergelijken."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
Restaurant Alma Oisterwijk van voormalig sterrenchef Wouter van Laarhoven geopend

Op 19 november 2019 hebben chef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars hun restaurant Alma in Oisterwijk geopend. Alma bestaat uit een casual fine-dining-restaurant en een bodega en is gevestigd op De Lind 45a, in een deel van het pand dat sinds 1631 als De Swaen bekendstaat en waar ooit ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Internationaal Michelin
De Michelin Gids, TripAdvisor en TheFork lanceren een internationale strategische partnership 

De Michelin Gids heeft zijn krachten gebundeld met TripAdvisor en TheFork. Zij verbreden hiermee het aanbod voor gasten om een ideale dinerervaring te vinden, evenals een verbeterde toegang tot een bredere keuze aan hoogwaardige restaurants over de hele wereld. Michelin en TripAdvisor, met docht...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: