Drie chefs over... De waarde van de restaurantgidsen

Auteur: Frank Lindner
Michelin Ondernemen 5 november 2009
Drie chefs over... De waarde van de restaurantgidsen

GaultMillau beet het spits af. Begin november volgde SpecialBite en een week daarna lag Lekker in de schappen. De Michelin gids er nog achterna en we zijn weer helemaal bij wat betreft het niveau van de restaurateurs. Maar wat vinden zij eigenlijk van al deze gidsen?

Bretelli in Weert heeft sinds 2006 een Michelinster en kreeg 16 punten van GaultMillau. Chef-kok en toekomstig eigenaar Jan Marrees is niet iedere dag bewust bezig met zijn sterrenniveau. “Michelin is een instituut. Men beoordeelt de keuken over een aanzienlijke periode. Je moet echt jarenlang presteren en die lijn doorzetten. Natuurlijk vond ik het fantastisch toen we een ster kregen. Ook al is Michelin wat mysterieus. Er wordt eigenlijk geen uitleg gegeven, maar het is een stabiele gids met aanzien. GaultMillau komt op de tweede plaats. Deze gids heeft zich de laatste jaren echt goed geprofileerd en je leest dat men kundige inspecteurs in huis heeft. Schort er iets, dan weten zij altijd de vinger op de zere plek te leggen. Op nummer drie staat Lekker, omdat men de stabiliteit nog mist.”

Indonesisch restaurant Mooi Zeist organiseert kookworkshops en een taalcursus Bahasa Indonesia, maar staat niet in alle gidsen. Eigenaar Ed Brouwer gelooft wel dat een vermelding impact heeft. “Als je erin staat, is dat natuurlijk positief. Mensen gooien die gids op de achterbank en vinden je sneller. De zondageditie van de Telegraaf heeft eens aandacht aan ons besteed en daarop hebben we veel reacties gehad. In de Lekker werden we eerst nog wel opgenomen, maar daar moet je zoveel informatie naartoe sturen. SpecialBite vind ik een erg leuk blad en Michelin is natuurlijk een gerenommeerde gids. Dat staat voor kwaliteit. Een ster zou ik best wel willen hoor, maar we mogen hier ook niet klagen. Chef-kok Lonny is nu bezig met de voorbereidingen van de kookworkshop en daarop krijgen we ook altijd hele enthousiaste reacties.”

Boas in Deventer wordt geprezen om zijn klassieke Franse keuken, maar heeft nog geen ster. Eigenaar Peter Boas zegt die ambitie ook niet te koesteren. “Wij leggen de focus op lekker eten met pure smaken en een goede bereiding. Geen experimentele gerechten geserveerd in torentjes. Van de restaurantgidsen vind ik Michelin er wel uitspringen. Een mooie, nette gids die het meest objectief overkomt. Vooral het gebruik van simpele symbolen is knap gedaan. GaultMillau vind ik ook mooi, maar is naar mijn mening minder op de consument gericht. Lekker heeft vorig jaar een fout gemaakt door de oude naam van het restaurant op te nemen. Er wordt waarschijnlijk meer aandacht besteed aan de top 100. SpecialBite vind ik als blad erg leuk, omdat men overal een positieve draai aan weet te geven. Wat misschien nog wel belangrijker is dan al die gidsen, is een goede eigen website en deze actueel houden. Dat is echt nog een ondergeschoven kindje.”

Foto's aangeleverd door: Jan Marrees, Ed Brouwer/Marijke Kopier en Peter van Emde Boas

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws