Dit zijn de 10 beste nieuwe restaurants in Nederland

17 september 2019 | Thijs Jacobs

En de winnaar is... Gisteravond was de bekendmaking van de winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019. 31 Nederlandse topchefs nomineerden 31 nieuwe restaurants. Vervolgens was het aan de gast om te stemmen. Wie de trotse winnaars zijn, lees je hieronder:

De winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019

Gasten en topchefs kiezen Frenchie, Vandal en The Lemon Tree als top 3 ‘Beste Nieuwe Restaurants in Nederland'

Welk nieuwe restaurant hoort direct bovenaan ieders culinaire wishlist? Op 16 september beantwoordde TheFork die vraag tijdens TheFork Restaurants Awards in Het Sieraad in Amsterdam. Tijdens een 4-gangendiner van chef Dennis Huwaë (Daalder) presenteerde Miljuschka Witzenhausen aan zo’n 200 genodigden de lijst van beste culinaire nieuwkomers. Wie een ‘Amsterdams feestje’ vol gevestigde namen verwachtte, werd smakelijk verrast. Goed eten gebeurt in heel Nederland. En in alle prijsklassen. Groot winnaar en aanvoerder van de lijst is Frenchie in Haarlem (ook te zien op de foto boven het bericht, red.), een nominatie van chef Dennis Kuipers (Vinkeles*). 

Kuipers: ‘Bij Frenchie kun je elk moment van de dag naar binnenlopen - je voelt je er altijd thuis. Je merkt echt dat Tim goed geschoold is. Van lekkere sappen tot toffe terrines, alles klopt wat hij maakt.’ De woonkamer van Haarlem, zoals eigenaren Tim Eleveld en Lisa Landman hun restaurant beschrijven, ontving met hun funky kaart en oprechte service de meeste stemmen van TheFork-gebruikers. Tim: "Euforisch! Je hoopt het, maar het is niet iets wat je mag verwachten en helemaal tussen dit soort mooie restaurants. Echt, fantastisch!"

Frenchie, Haarlem

De tweede en derde plaats gingen respectievelijk naar Vandal uit Rotterdam en The Lemon Tree in Deventer. Vandal werd door Fred Mustert (Restaurant Fred) geprezen om zijn innovatieve energie en fusion cuisine. The Lemon Tree dankt zijn nominatie volgens Martin Kruithof (De Lindenhof*) aan de combinatie van vernieuwing, service en gezelligheid.

Top 10 Beste Nieuwe Restaurants van Nederland
 

1. Frenchie – Haarlem – Genomineerd door: Dennis Kuipers
Haarlems buurtrestaurant met een gezond, vers en funky gekruid menu.
 

2. Vandal – Rotterdam – Genomineerd door: Fred Mustert
Een fusie van Japanse en Mediterrane keukens in een stylish street art interieur.
 

3. The Lemon Tree – Deventer – Genomineerd door: Martin Kruithof
Gezellig gastronomisch direct aan de keuken.
 

4. Frunk – Brunssum – Genomineerd door: Michel van der Kroft
Gastronomie uit eigen kas in een huiselijke setting.
 

5. Kook Atelier – Den Burg (Texel) – Genomineerd door: Jef Schuur
Lokaal koken volgens de seizoenen.
 

6. The Green Rose – Arnhem – Genomineerd door: Mike Cornelissen
Ragfijne gerechtjes laten zien wat de natuur te bieden heeft.
 

7. Bar Alt – Amsterdam – Genomineerd door: Egon van Hoof
Fine dining gecombineerd met craft bieren van 's werelds beste brouwers.
 

8. Fico – Utrecht – Genomineerd door: Tonny Berentsen
Wekelijks wisselende gastronomische gerechten zonder stijve etiquettes. 
 

9. Restaurant Smink – Wolvega – Genomineerd door: Dennis van den Beld
Een verfijnde culinaire ode aan Friesland.
 

10. Restaurant Doyy – Eindhoven – Genomineerd door: Soenil Bahadoer
Doyy - vertaald: voldoening - doet met ‘n Franse basis en Oosterse en Aziatische smaken haar naam eer aan.

Over TheFork Restaurants Awards

Voor TheFork Restaurants Awards nomineerden 31 Nederlandse topchefs, restaurants die openden tussen januari 2018 en februari 2019 en zich (nog) geen sterrenzaak mogen noemen. De top 10 werd bepaald door TheFork-gebruikers door te stemmen op hun favoriete restaurants. Met TheFork Restaurants Awards wil TheFork, voorheen IENS, Nederland op culinair gebied op de kaart zetten. Joyce Teune, B2B Director TheFork: ‘Het blijkt maar weer hoeveel mooie restaurants hier elk jaar openen. We hebben culinair gezien veel om trots op te zijn.’

De complete lijst van alle nominaties en hun beoordeling vind je op TheForkRestaurantsAwards.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sanitair Advertorial
Papieren handdoeken in toiletten om de hoogste hygiënenormen te handhaven

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie. Hand...

Columns
Column Sico de Moel: Derde date

Rode broek, keurige schoenen, net jasje, ik zette zijn prachtige bloem even in een vaasje. Hij had afgesproken met mijn buurmeisje. Ze woont bij mij aan de overkant van de gracht. Het zou hun derde date worden. Het regende buiten een beetje en de dame liet nog even op zich wachten. "He...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Achtergronden Culinair
Nedstede verwelkomt nieuwe huurder Restaurant Rust Wat

Nedstede Groep feliciteert Bas Rasker en zijn Axivate Horeca Group met de overname van het Blaricumse restaurant Rust Wat. In dit verband heeft Nedstede met Axivate Horeca Group een nieuwe, twintigjarige huurovereenkomst gesloten. Rasker kocht het beroemde Gooise restaurant van Marc Bon, die met zij...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: