Dit zijn de 10 beste nieuwe restaurants in Nederland

17 september 2019 | Thijs Jacobs

En de winnaar is... Gisteravond was de bekendmaking van de winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019. 31 Nederlandse topchefs nomineerden 31 nieuwe restaurants. Vervolgens was het aan de gast om te stemmen. Wie de trotse winnaars zijn, lees je hieronder:

De winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019

Gasten en topchefs kiezen Frenchie, Vandal en The Lemon Tree als top 3 ‘Beste Nieuwe Restaurants in Nederland'

Welk nieuwe restaurant hoort direct bovenaan ieders culinaire wishlist? Op 16 september beantwoordde TheFork die vraag tijdens TheFork Restaurants Awards in Het Sieraad in Amsterdam. Tijdens een 4-gangendiner van chef Dennis Huwaë (Daalder) presenteerde Miljuschka Witzenhausen aan zo’n 200 genodigden de lijst van beste culinaire nieuwkomers. Wie een ‘Amsterdams feestje’ vol gevestigde namen verwachtte, werd smakelijk verrast. Goed eten gebeurt in heel Nederland. En in alle prijsklassen. Groot winnaar en aanvoerder van de lijst is Frenchie in Haarlem (ook te zien op de foto boven het bericht, red.), een nominatie van chef Dennis Kuipers (Vinkeles*). 

Kuipers: ‘Bij Frenchie kun je elk moment van de dag naar binnenlopen - je voelt je er altijd thuis. Je merkt echt dat Tim goed geschoold is. Van lekkere sappen tot toffe terrines, alles klopt wat hij maakt.’ De woonkamer van Haarlem, zoals eigenaren Tim Eleveld en Lisa Landman hun restaurant beschrijven, ontving met hun funky kaart en oprechte service de meeste stemmen van TheFork-gebruikers. Tim: "Euforisch! Je hoopt het, maar het is niet iets wat je mag verwachten en helemaal tussen dit soort mooie restaurants. Echt, fantastisch!"

Frenchie, Haarlem

De tweede en derde plaats gingen respectievelijk naar Vandal uit Rotterdam en The Lemon Tree in Deventer. Vandal werd door Fred Mustert (Restaurant Fred) geprezen om zijn innovatieve energie en fusion cuisine. The Lemon Tree dankt zijn nominatie volgens Martin Kruithof (De Lindenhof*) aan de combinatie van vernieuwing, service en gezelligheid.

Top 10 Beste Nieuwe Restaurants van Nederland
 

1. Frenchie – Haarlem – Genomineerd door: Dennis Kuipers
Haarlems buurtrestaurant met een gezond, vers en funky gekruid menu.
 

2. Vandal – Rotterdam – Genomineerd door: Fred Mustert
Een fusie van Japanse en Mediterrane keukens in een stylish street art interieur.
 

3. The Lemon Tree – Deventer – Genomineerd door: Martin Kruithof
Gezellig gastronomisch direct aan de keuken.
 

4. Frunk – Brunssum – Genomineerd door: Michel van der Kroft
Gastronomie uit eigen kas in een huiselijke setting.
 

5. Kook Atelier – Den Burg (Texel) – Genomineerd door: Jef Schuur
Lokaal koken volgens de seizoenen.
 

6. The Green Rose – Arnhem – Genomineerd door: Mike Cornelissen
Ragfijne gerechtjes laten zien wat de natuur te bieden heeft.
 

7. Bar Alt – Amsterdam – Genomineerd door: Egon van Hoof
Fine dining gecombineerd met craft bieren van 's werelds beste brouwers.
 

8. Fico – Utrecht – Genomineerd door: Tonny Berentsen
Wekelijks wisselende gastronomische gerechten zonder stijve etiquettes. 
 

9. Restaurant Smink – Wolvega – Genomineerd door: Dennis van den Beld
Een verfijnde culinaire ode aan Friesland.
 

10. Restaurant Doyy – Eindhoven – Genomineerd door: Soenil Bahadoer
Doyy - vertaald: voldoening - doet met ‘n Franse basis en Oosterse en Aziatische smaken haar naam eer aan.

Over TheFork Restaurants Awards

Voor TheFork Restaurants Awards nomineerden 31 Nederlandse topchefs, restaurants die openden tussen januari 2018 en februari 2019 en zich (nog) geen sterrenzaak mogen noemen. De top 10 werd bepaald door TheFork-gebruikers door te stemmen op hun favoriete restaurants. Met TheFork Restaurants Awards wil TheFork, voorheen IENS, Nederland op culinair gebied op de kaart zetten. Joyce Teune, B2B Director TheFork: ‘Het blijkt maar weer hoeveel mooie restaurants hier elk jaar openen. We hebben culinair gezien veel om trots op te zijn.’

De complete lijst van alle nominaties en hun beoordeling vind je op TheForkRestaurantsAwards.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h...

Opening Utrecht
Liemès Food District zoekt gepassioneerde chefs

Dit najaar opent Liemès Food District haar deuren in het iconische gebouw The Wall in Utrecht. Hier bereiden gepassioneerde chefs van elf verschillende keukens de lekkerste gerechten. Voor dit nieuwe horecaconcept is Liemès op zoek naar ambitieuze chefs met een passie voor goed eten. Z...

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: