Dit zijn de 10 beste nieuwe restaurants in Nederland

17 september 2019 | Thijs Jacobs

En de winnaar is... Gisteravond was de bekendmaking van de winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019. 31 Nederlandse topchefs nomineerden 31 nieuwe restaurants. Vervolgens was het aan de gast om te stemmen. Wie de trotse winnaars zijn, lees je hieronder:

De winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019

Gasten en topchefs kiezen Frenchie, Vandal en The Lemon Tree als top 3 ‘Beste Nieuwe Restaurants in Nederland'

Welk nieuwe restaurant hoort direct bovenaan ieders culinaire wishlist? Op 16 september beantwoordde TheFork die vraag tijdens TheFork Restaurants Awards in Het Sieraad in Amsterdam. Tijdens een 4-gangendiner van chef Dennis Huwaë (Daalder) presenteerde Miljuschka Witzenhausen aan zo’n 200 genodigden de lijst van beste culinaire nieuwkomers. Wie een ‘Amsterdams feestje’ vol gevestigde namen verwachtte, werd smakelijk verrast. Goed eten gebeurt in heel Nederland. En in alle prijsklassen. Groot winnaar en aanvoerder van de lijst is Frenchie in Haarlem (ook te zien op de foto boven het bericht, red.), een nominatie van chef Dennis Kuipers (Vinkeles*). 

Kuipers: ‘Bij Frenchie kun je elk moment van de dag naar binnenlopen - je voelt je er altijd thuis. Je merkt echt dat Tim goed geschoold is. Van lekkere sappen tot toffe terrines, alles klopt wat hij maakt.’ De woonkamer van Haarlem, zoals eigenaren Tim Eleveld en Lisa Landman hun restaurant beschrijven, ontving met hun funky kaart en oprechte service de meeste stemmen van TheFork-gebruikers. Tim: "Euforisch! Je hoopt het, maar het is niet iets wat je mag verwachten en helemaal tussen dit soort mooie restaurants. Echt, fantastisch!"

Frenchie, Haarlem

De tweede en derde plaats gingen respectievelijk naar Vandal uit Rotterdam en The Lemon Tree in Deventer. Vandal werd door Fred Mustert (Restaurant Fred) geprezen om zijn innovatieve energie en fusion cuisine. The Lemon Tree dankt zijn nominatie volgens Martin Kruithof (De Lindenhof*) aan de combinatie van vernieuwing, service en gezelligheid.

Top 10 Beste Nieuwe Restaurants van Nederland
 

1. Frenchie – Haarlem – Genomineerd door: Dennis Kuipers
Haarlems buurtrestaurant met een gezond, vers en funky gekruid menu.
 

2. Vandal – Rotterdam – Genomineerd door: Fred Mustert
Een fusie van Japanse en Mediterrane keukens in een stylish street art interieur.
 

3. The Lemon Tree – Deventer – Genomineerd door: Martin Kruithof
Gezellig gastronomisch direct aan de keuken.
 

4. Frunk – Brunssum – Genomineerd door: Michel van der Kroft
Gastronomie uit eigen kas in een huiselijke setting.
 

5. Kook Atelier – Den Burg (Texel) – Genomineerd door: Jef Schuur
Lokaal koken volgens de seizoenen.
 

6. The Green Rose – Arnhem – Genomineerd door: Mike Cornelissen
Ragfijne gerechtjes laten zien wat de natuur te bieden heeft.
 

7. Bar Alt – Amsterdam – Genomineerd door: Egon van Hoof
Fine dining gecombineerd met craft bieren van 's werelds beste brouwers.
 

8. Fico – Utrecht – Genomineerd door: Tonny Berentsen
Wekelijks wisselende gastronomische gerechten zonder stijve etiquettes. 
 

9. Restaurant Smink – Wolvega – Genomineerd door: Dennis van den Beld
Een verfijnde culinaire ode aan Friesland.
 

10. Restaurant Doyy – Eindhoven – Genomineerd door: Soenil Bahadoer
Doyy - vertaald: voldoening - doet met ‘n Franse basis en Oosterse en Aziatische smaken haar naam eer aan.

Over TheFork Restaurants Awards

Voor TheFork Restaurants Awards nomineerden 31 Nederlandse topchefs, restaurants die openden tussen januari 2018 en februari 2019 en zich (nog) geen sterrenzaak mogen noemen. De top 10 werd bepaald door TheFork-gebruikers door te stemmen op hun favoriete restaurants. Met TheFork Restaurants Awards wil TheFork, voorheen IENS, Nederland op culinair gebied op de kaart zetten. Joyce Teune, B2B Director TheFork: ‘Het blijkt maar weer hoeveel mooie restaurants hier elk jaar openen. We hebben culinair gezien veel om trots op te zijn.’

De complete lijst van alle nominaties en hun beoordeling vind je op TheForkRestaurantsAwards.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: