Dit is de toekomst van online betalen: Takeaway.com krijgt PSD2-vergunning

16 mei 2019 | Thijs Jacobs

Takeaway.com N.V. kondigt aan dat Takeaway.com Payments B.V., een 100% indirecte dochteronderneming van de onderneming, een vergunning heeft gekregen als betaalinstelling onder de Wet op het financieel toezicht van De Nederlandsche Bank. Door het verkrijgen van de vergunning kan het bedrijf toegang krijgen tot de bankrekening van klanten,. waardoor online betalen nog eenvoudiger wordt. Takeaway.com kan hierdoor alternatieven bieden voor online betalen, zodat de mogelijkheden die banken bieden gepasseerd kunnen worden. Per saldo zal online betalen eenvoudiger, sneller en goedkoper worden, wat belangrijk is voor een online platform, zoals dat van Takeaway.com. Als gevolg hiervan is de voorwaardelijke benoeming van Johannes Reck als lid van de Raad van Commissarissen onvoorwaardelijk geworden.

Vergunning

Het aanbieden van online betaaldiensten door Takeaway.com is onderworpen aan de nieuwe Europese Betaaldienstenrichtlijn 2 ("PSD2") zoals die in de meeste Europese landen waar Takeaway.com actief is, is geïmplementeerd. Met het oog op deze implementatie heeft Takeaway.com Payments B.V. een vergunning als betaalinstelling aangevraagd bij De Nederlandsche Bank (De Nederlandsche Bank, "DNB"). De vergunning is verleend op 15 mei 2019 en zal, naast Nederland, een paspoort krijgen voor de meeste andere Europese markten waarin Takeaway.com actief is. De verwerking van online betalingen in deze landen staat dan ook onder toezicht van de relevante toezichthouders. In 2018 bedroeg het totale aantal door Takeaway.com verwerkte orders 93,9 miljoen, waarvan 61% online werd betaald.

Takeaway.com Payments B.V. is een betaalinstelling onder toezicht van DNB en is daarom verplicht om te voldoen aan de regels die gelden voor betaalinstellingen. Op grond van een van deze regels moet Takeaway.com Payments B.V. DNB zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen als het gekwalificeerde belang van een aandeelhouder in Takeaway.com Payments B.V. meer dan 20%, 30% of 50% bedraagt of onder 10%, 20%, 30% of 50% daalt. Daarnaast is een ieder verplicht een verklaring van geen bezwaar van DNB te verkrijgen voordat DNB een gekwalificeerde deelneming in Takeaway.com Payments B.V. kan houden, verwerven of vergroten of enige stemrechten in verband met een dergelijke deelneming kan uitoefenen. Een directe of indirecte deelneming in een betalingsinstelling is een gekwalificeerde deelneming wanneer deze 10% of meer van de aandelen en/of stemrechten in de betalingsinstelling vertegenwoordigt. Dit betekent dat voor het verkrijgen van een belang van 10% of meer van de aandelen en/of stemrechten in Takeaway.com een verklaring van geen bezwaar van DNB ("DNO") vereist is alvorens een dergelijk belang te verkrijgen en dat bepaalde wijzigingen in een dergelijk belang (zoals hierboven beschreven) ook een dergelijke goedkeuring van de toezichthouder kunnen vereisen. Daarnaast valt het verkrijgen van rechten om (een meerderheid van) het bestuur of een andere wijze van invloed van betekenis op het bestuur van de betalingsinstelling te benoemen ook onder het toepassingsgebied van een "gekwalificeerde deelneming".

Op 5 maart 2019 werd Johannes Reck benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen op voordracht van Delivery Hero S.E. De benoeming van Johannes Reck tot lid van de Raad van Commissarissen was onder meer afhankelijk van de voorwaarde dat Delivery Hero S.E. een DNO van DNB had verkregen. Delivery Hero S.E. heeft de vennootschap geïnformeerd dat zij een DNO heeft verkregen. Als gevolg hiervan is de benoeming van Johannes Reck per 15 mei 2019 onvoorwaardelijk geworden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Hutten beste cateraar in MT1000

Hutten staat op nummer 1 in de categorie catering van de MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. “Vorig jaar stonden we nummer 1 in het lijstje met runner-ups en nu meteen op nummer 1 in de overall ...

Opening Culinair
Sterrenteam Lars Albers en Randy Bouwer opent in 2020 restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer openen in het voorjaar van 2020 hun restaurant Vigor in Vught. Vigor zetelt in de 17e eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die op dit moment wordt verbouwd. Middelpunt van het restaurant is de centrale bar, die tegelijkertijd ook de open keuk...

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Vega
Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’. Dit w...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: