Dit is de toekomst van online betalen: Takeaway.com krijgt PSD2-vergunning

16 mei 2019 | Thijs Jacobs

Takeaway.com N.V. kondigt aan dat Takeaway.com Payments B.V., een 100% indirecte dochteronderneming van de onderneming, een vergunning heeft gekregen als betaalinstelling onder de Wet op het financieel toezicht van De Nederlandsche Bank. Door het verkrijgen van de vergunning kan het bedrijf toegang krijgen tot de bankrekening van klanten,. waardoor online betalen nog eenvoudiger wordt. Takeaway.com kan hierdoor alternatieven bieden voor online betalen, zodat de mogelijkheden die banken bieden gepasseerd kunnen worden. Per saldo zal online betalen eenvoudiger, sneller en goedkoper worden, wat belangrijk is voor een online platform, zoals dat van Takeaway.com. Als gevolg hiervan is de voorwaardelijke benoeming van Johannes Reck als lid van de Raad van Commissarissen onvoorwaardelijk geworden.

Vergunning

Het aanbieden van online betaaldiensten door Takeaway.com is onderworpen aan de nieuwe Europese Betaaldienstenrichtlijn 2 ("PSD2") zoals die in de meeste Europese landen waar Takeaway.com actief is, is geïmplementeerd. Met het oog op deze implementatie heeft Takeaway.com Payments B.V. een vergunning als betaalinstelling aangevraagd bij De Nederlandsche Bank (De Nederlandsche Bank, "DNB"). De vergunning is verleend op 15 mei 2019 en zal, naast Nederland, een paspoort krijgen voor de meeste andere Europese markten waarin Takeaway.com actief is. De verwerking van online betalingen in deze landen staat dan ook onder toezicht van de relevante toezichthouders. In 2018 bedroeg het totale aantal door Takeaway.com verwerkte orders 93,9 miljoen, waarvan 61% online werd betaald.

Takeaway.com Payments B.V. is een betaalinstelling onder toezicht van DNB en is daarom verplicht om te voldoen aan de regels die gelden voor betaalinstellingen. Op grond van een van deze regels moet Takeaway.com Payments B.V. DNB zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen als het gekwalificeerde belang van een aandeelhouder in Takeaway.com Payments B.V. meer dan 20%, 30% of 50% bedraagt of onder 10%, 20%, 30% of 50% daalt. Daarnaast is een ieder verplicht een verklaring van geen bezwaar van DNB te verkrijgen voordat DNB een gekwalificeerde deelneming in Takeaway.com Payments B.V. kan houden, verwerven of vergroten of enige stemrechten in verband met een dergelijke deelneming kan uitoefenen. Een directe of indirecte deelneming in een betalingsinstelling is een gekwalificeerde deelneming wanneer deze 10% of meer van de aandelen en/of stemrechten in de betalingsinstelling vertegenwoordigt. Dit betekent dat voor het verkrijgen van een belang van 10% of meer van de aandelen en/of stemrechten in Takeaway.com een verklaring van geen bezwaar van DNB ("DNO") vereist is alvorens een dergelijk belang te verkrijgen en dat bepaalde wijzigingen in een dergelijk belang (zoals hierboven beschreven) ook een dergelijke goedkeuring van de toezichthouder kunnen vereisen. Daarnaast valt het verkrijgen van rechten om (een meerderheid van) het bestuur of een andere wijze van invloed van betekenis op het bestuur van de betalingsinstelling te benoemen ook onder het toepassingsgebied van een "gekwalificeerde deelneming".

Op 5 maart 2019 werd Johannes Reck benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen op voordracht van Delivery Hero S.E. De benoeming van Johannes Reck tot lid van de Raad van Commissarissen was onder meer afhankelijk van de voorwaarde dat Delivery Hero S.E. een DNO van DNB had verkregen. Delivery Hero S.E. heeft de vennootschap geïnformeerd dat zij een DNO heeft verkregen. Als gevolg hiervan is de benoeming van Johannes Reck per 15 mei 2019 onvoorwaardelijk geworden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
In beeld: Feestelijke opening Amber Garden, True Chinese Cuisine

Amber Garden, onderdeel van de internationale 'Yisheng Group' heeft gisteren haar deuren in Amstelveen op feestelijke wijze geopend. Eigenaar, Stark Li, derde generatie gerespecteerde Chinese restaurateurs, opende samen met Facility Manager, Ronald Ting, restaurant Amber Garden in het gezels...

Culinair
Chris Naylor geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok 

Op maandag 23 september jl. is Chris Naylor, chefkok bij Restaurant Vermeer * in Amsterdam, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Chris wordt hiermee na zijn inauguratie de 148ste SVH Meesterkok van Nederland. Prestatie op Meesterlijk niveau SVH Meesterkoks Marc van Gulick (Landgoe...

Interview Longread
Dit stel bouwde een lunchroom en B&B in een modern kasteel

De Buytenplaets is een ‘brasserij’ en B&B in een van de modernste wijken van Rijswijk en omstreken. Wanneer je aan komt rijden, verrijst er ineens een soort van kasteel midden tussen de prachtige nieuwbouwwoningen. Dat imposante gebouw is de verwezenlijking van de droom van Laura Bro...

Vlees Vega
Nederlanders eten weer meer vlees, mede door de horeca

Nieuwe cijfers van de Wageningen Universiteit over de vleesconsumptie doen bij velen de wenkbrauwen fronsen. We blijken namelijk weer meer vlees te eten in Nederland. De uitkomst van het onderzoek, in opdracht van Stichting Wakker Dier, is anders dan het onderzoek van RIR, dat slechts anderhalve maa...

Awards Bocuse d'Or
Marco van der Wijngaard winnaar Bocuse d'Or Nederland 2019 

Tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam is Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht de winnaar geworden van de Nederlandse finale Bocuse d’Or. Hij gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Tallinn in juni 2020. Vijf kandidat...

Culinair
5&33 trapt truffelseizoen af

Goed nieuws voor alle truffel lovers! Het nieuwe truffelseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat restaurant 5&33 weer volledig in het teken van de truffel staat. De jaarlijkse 5&33 truffel kick-off is dit jaar in samenwerking met chefs Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer. Van...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: