Van Der Grinten: 'Veel duurzame initiatieven in de horeca'

11 januari 2010 |
Van Der Grinten: 'Veel duurzame initiatieven in de horeca'<

"De horeca heeft nog niet het imago voorop te lopen als het om innovativiteit of duurzaamheid gaat, maar daar valt nog een inhaalslag te maken." Aldus Lodewijk van der Grinten, directeur Koninklijke Horeca Nederland. Tijdens de opening van de Horecava noemt hij een aantal positieve ontwikkelingen in de horeca die wat hem betreft meer op de voorgrond mogen treden.

Overgewicht is volgens Van Der Grinten een groeiend probleem waar ondernemers over moeten blijven nadenken: wat kan ik doen? "Daar valt namelijk ook geld aan te verdienen." Als voorbeeld van goede initiatieven die het afgelopen jaar zijn geïntroduceerd noemt hij het verantwoord frituren en de snackwijzer, waar de hoeveleheid calorieën van verschillende snacks in staan. "Het mooie is, dat de fastfoodindustrie hier heel positief tegenover staat."

Toegankelijkheid
"Inmiddels zijn er 500 restaurants die hun menukaarten in braille hebben gezet." Volgens Van Der Grinten denken veel mensen nog steeds dat de horeca niet geschikt is voor mensen met een lichamelijk beperking. Ten onrechte, vindt Van Der Grinten. "Steeds meer ondernemers denken hier over na."

Veilig alcohol verstrekken
Alcohol schenken in de horeca is een onderwerp dat Koninklijke Horeca Nederland 'buitengewoon serieus' neemt. Volgens Van Der Grinten is de nieuwe Drank - en Horecawet niet de oplossing voor het toenemende gebruik van alcohol onder jongeren. "Als het over alcohol schenken gaat wil ik zeggen: kom naar ons. Wij zijn al 125 jaar professionals hier in." De horeca moet een veilige plek worden voor het verstrekken van alcohol. "Het liefst zien we twee keer zoveel mensen, die de helft minder drinken."

65 Plussers worden belangrijk
Ondanks dat de horeca afgelopen jaar een miljard minder omzet draaiden, wil de directeur toch met iets positiefs afsluiten. "Richt je op de 65 plussers in dit land. Volgend jaar wonen er ruim 2,5 duizend in Nederland. Deze groep behoudt zijn inkomsten en heeft geen last van baanverlies." Dan dubbelzinnig: "Ik wens iedereen een fantastisch jaar, met veel grijze haren."

Horecava Amsterdam, Sanny Visser

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Amsterdam
PRESSROOM Amsterdam wint drie World Luxury Restaurant Awards

PRESSROOM Amsterdam, het restaurant van INK Hotel Amsterdam - MGallery, valt in de prijzen en wint maar liefst drie World Luxury Restaurant Awards. Het restaurant staat onder leiding van F&B Manager Ruth Engels-Siegers, vorig jaar door de vakjury van AF&BM benoemd tot 'F&B profession...

Economie Bezorgen
Thuisbezorgd laat restaurants opbieden om een hogere ranking te krijgen

Thuisbezorgd past haar verdienmodel aan en gaat restaurants een hogere plek op de ranglijst laten kopen. De horecaondernemer moet hiervoor tussen de vijftig cent tot negen euro per order neertellen. Ondernemers spreken al voorzichtig over machtsmisbruik. Het 'opbieden' is nog in de testfase,...

Columns Blog
Column Sico de Moel: cadeaukaart

Meneer wilde afrekenen met een stapeltje van 6 cadeaukaarten. Bij mij kun je betalen met een cadeaukaart, maar niet met zes. Gasten met een cadeaukaart zijn soms wat angstig, ze melden het atijd al bij hun reservering, bij aankomst vragen ze nog een keer of ze echt wel met hun cadeaukaart kunnen ...

trends Bier
Nationaal bieronderzoek: foodpairing steeds populairder

De Nederlandse consument staat open voor het groeiende aantal nieuwe biersoorten dat verkrijgbaar is in de horeca en supermarkt. Maar als men dan kiest, zijn een bekende smaak en een al eerder gedronken merk doorslaggevend. De bierdrinker zoekt vanuit die zekerheid naar nieuwe ervaringen. Ook foodpa...

Opening
Opening Franklin: Zeeuwse charme in Middelburg [foto's]

In een monumentaal pand uit 1752 in de oude binnenstad van Middelburg heeft Brasserie Franklin recentelijk haar deuren geopend. De brasserie is onderdeel van Boutique Hotel Franklin die samen met de eerste cocktailbar van Zeeland, Sir Franklin, op 10 augustus 2019 wordt geopend. In dit nieuwe bou...

Internationaal Michelin
Le Jules Verne toegetreden tot Relais & Châteaux

Het wereldberoemde restaurant op de tweede verdieping van de Eiffeltoren ‘Le Jules Verne’ is per 1 juli toegetreden tot Relais & Châteaux, de wereldwijde vereniging van exclusieve hotels en restaurants. Het restaurant wordt geleid door de Franse topchef Fre?de?ric Anton, die ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: