De top 10 van de Lekker 2018

30 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Naar de Lekker wordt ieder jaar reikhalzend uitgekeken door Nederlandse topchefs. Vandaag, maandag 30 oktober, is de lijst - de Lekker 2018 - naar buiten gebracht en wij presenteren je de top 10. Het is stuivertje wisselen tussen De Librije en Inter Scaldes, aangezien vorig jaar de rollen waren omgedraaid. Ciel Bleu stoomt op vanaf plek zeven. Een puike prestatie!

De top 10:

1. De Librije, volgens Lekker een terechte eerste plaats, vanwege de totaalbeleving.

2. Inter Scaldes, het team werd aangenaam getroffen door de kwaliteit.

3. Ciel Bleu, volgens Lekker 500 aan een niet te stuiten opmars bezig.

4. De Leest, verfijnd, elegant en kleurig.

5. FG restaurant, sensationeel lekkere gerechten.

6. Librije's zusje, nieuw in de top 10.

7. Tribeca, nieuw in de top 10. 

8. Joelia, complimenten voor Mario Ridder.

9. De Lindehof, fantastische exotische gerechten..

10. Beluga Loves You, onbelemmerde durf. 

Meer lezen over de toppers in de Lekker 2018?

We interviewden voor de vorige uitgave van De RestaurantKrant superchef Margo Reuten van Da Vinci in Maasbracht. Ze staat net buiten de top 10, op een zeer verdienstelijke plek 14. Hier lees je het interview nog eens terug. 

Eerder dit jaar waren we op bezoek bij Onno Kokmeijer, in zijn Ciel Bleu in Amsterdam. Onno stoomt op naar plek drie in de lijst. Het interview lees je hier. 

Plaatsje opschuiven

Interessant is de klassering beneden die van de culinaire mastodonten in de top drie: de ‘eeuwige derde’, restaurant De Leest in Vaassen, moet een plaatsje opschuiven voor het onberispelijke vakwerk van chef-kok Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in Amsterdam. Hetzelfde geldt voor collega Mario Ridder van Joelia in Rotterdam, die wordt afgetroefd door de revolutionaire koks François Geurds van FG Restaurant in Rotterdam, Sidney Schutte van Librije’s Zusje in Amsterdam en Jan Sobecki van Tribeca in het Brabantse Heeze. Zij belanden respectievelijk op 5, 6 en 7. Ten slotte tuimelt Hans van Wolde van het Maastrichtse Beluga bijna de Top-10 uit door het geweld van deze aanstormende talenten en dat van de intrigerende Surinaams-Franse keuken van Soenil Bahadoer (De Lindehof in Nuenen), die de 9de plaats in bezit neemt.

Debutanten

De 2018-editie van Lekker500 lanceert vier debutanten in de Top-100, met een opmerkelijke startscore van 62 voor The White Room in Krasnapolsky, Amsterdam. Het restaurant is een spin-off van De Leest in Vaassen en driesterrenchef Jacob-Jan Boerma koestert er zijn begaafde leerling Arturo Dalhuisen. Verder valt de sprong op die de jonge chef-kok Thijs Meliefste van restaurant Meliefste in het Zeeuwse Wolphaartsdijk maakt: van 100 naar 69. Ook veteraan Jan de Wit van het hoofdstedelijke Le Restaurant, die dit jaar zou stoppen maar gewoon weer begon te koken op een andere plek in de Amsterdamse Pijp, maakt een stevige stap voorwaarts naar de 37ste plaats.

Topprovincie

De provincie Noord-Holland leverde Lekker dit jaar de meeste Top-100 restaurants: 24, waarvan 15 in Amsterdam. Op de voet gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Brabant, met respectievelijk 15 en 14 kandidaten. Vier zaken moesten de Top-100 verlaten. De overige 400 Lekker-restaurants liggen verspreid door het hele land, waarvan de meeste, opnieuw, in Amsterdam.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: