De nalatenschap van Cas Spijkers

29 juni 2015
De nalatenschap van Cas Spijkers

Cas Spijkers was Nederlands eerste chef die via de media zo’n beetje alle huiskamers, keukens en boekenkasten in ons land wist
te bereiken. Het boek ‘Leer koken met Cas’ is een musthave en via de tv bracht de charmante chef een vleugje liefde voor eten de Nederlandse huiskamers binnen. Het programma ‘Koken met Sterren’ was een groot succes; in dit programma volgde Cas zijn collega Paul Fagel op.

*De Swaen*
In 1984 kreeg restaurant De Swaen in Oisterwijk twee Michelinsterren. Een enorme triomf voor chef-kok Cas Spijkers, die de keuken onder zijn hoede had. Het restaurant was overigens gevestigd in een pand waar zich eerder een versleten dorpshotelletje bevond. Meubelkoning Henk aan de Stegge kocht het gebouw en transformeerde het in een prachtig hotel-restaurant. De Swaen was geboren en vanaf 1978 tot eind jaren negentig was het één van de absolute toprestaurants in Nederland. Met dank aan Cas.

*Nalatenschap*
De nalatenschap van Cas Spijkers aan de Nederlandse culinaire wereld is groot. Zijn enthousiasme, techniek en beheersing, gecombineerd met zijn warme uitstraling, hebben vele jonge koks geïnspireerd. Zelfs nu nog zien talloze jonge, ambitieuze keukentijgers de naam van Cas dagelijks wanneer ze de Cas Spijkers Academie betreden.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws