GaultMillau 2011 bekend, top ongewijzigd

1 november 2010
GaultMillau 2011 bekend, top ongewijzigd

Op maandag 1 november werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Fortis Circustheater in Scheveningen de GaultMillau-gids voor 2011 gepresenteerd. De belangrijkste bekendmakingen; Beste Chef: Sergio Herman van Oud Sluis, dit jaar wederom met een maximale score van 20 punten. Restaurant van het jaar: De Librije. Niven Kunz werd uitverkoren tot Belofte van het jaar. Edwin Vinke van De Kromme Watergang in Hoofdplaat werd verkozen tot Chef van het Jaar. De top bleef dit jaar ongewijzigd.

*Twee nieuwe categorieën*
GaultMillau reikte dit jaar twee nieuwe awards uit: één voor het duurzaamste restaurant en de zogeheten 'smiley-award' voor het restaurant met de beste prijs-kwaliteitverhouding voor een menu onder de 40 euro. Sonoy in Emmeloord ging er met eerstgenoemde award vandoor, terwijl Brasserie 't Amsterdammertje (Loenen a/d Vecht) breeduit kon glimlachen met het in ontvangst nemen van de prijs-plezier award.

*Geen wijzigingen in top*
Sergio Herman's restaurant Oud Sluis blijft de nummer één in de nieuwe gids. Drie restaurants, dezelfde als vorig jaar, volgen met 19,5 punten op de voet. Het zijn: De Librije in Zwolle, InterScaldes in Kruiningen, en Beluga in Maastricht. De Leest in Vaassen behoudt zijn 19 punten.

*Stijgers en dalers onder de 'achtervolgers'*
In een groep van negen restaurants met 18 punten heeft Boreas in Heeze zich gemeld. Herberg Onden de Linden in Aduard, Apicius in Bakkum, Toine Hermsen in Maastircht en Ron Blaauw in Ouderkerk gaven een puntje toe en daalden naar 17 punten.

*Het houdt niet op voor Herman*
Er was nog meer succes voor Sergio Herman. Resto-Bar Pure-C in Cadzand waar de chef-kok zijn naam en visie aan heeft verbonden kreeg in een keer 16 punten.

*Alle nog niet genoemde awards*
• Hotel van het Jaar: Kruisherenhotel in Maastricht.
• Gastheer/-vrouw van het Jaar: Pasquinel Kolk van Ciel Bleu Okura Hotel Amsterdam.
• Talentvol Gastheer/-vrouw van het Jaar: Iete Braeken van De Lindenhof in Nuenen.
• Sommelier van het Jaar: Edger Groeneveld van Het Koetshuis in Bennekom.
• Talentvol Sommelier van het Jaar: Adrian Zarzo Habraken van restaurant Ivy in Rotterdam.
• Wijn-spijsspecialist van het Jaar: Nadine Mögling van Bij Jef Restaurant & Hotel Texel.
• Wijnkaart van het Jaar: restaurant Fred in Rotterdam.
• Terras van het Jaar: Aan de Poel in Amstelveen.

Foto: Kokswereld.nl

~Frank Lindner~

Overig nieuws