De kronieken van wereldspijzen (I)

26 januari 2013 |
De kronieken van wereldspijzen (I)<

Achter klassieke wereldgerechten zit vaak een kleurrijk verhaal. In zes delen vertellen wij over de benamingen van herkenbare spijzen. Deze week deel één: de Pizza Margherita en de Tarte Tatin.

Pizza Margherita
Volgens de geschiedenis zou de eerste Pizza Margherita zijn gebakken in 1889. In juni dat jaar bracht koningin Margherita van Savoye samen met haar man koning Umberto I een vakantie door in Napels. Om haar bezoek te eren, bakte chef-kok Raffaele Esposito van pizzaria di Pietro e Basta Cosi (tegenwoordig Brandi Pizzeria drie pizza’s. Één daarvan was belegd met tomaten, mozzarella en basilicum. Deze ingrediënten bootsten de kleuren van de Italiaanse vlag na. Majesteit Margherita was zo te spreken over de smaak dat ze de kok een bedankbrief schreef. Esposito besloot op zijn beurt om de pizza naar haar te vernoemen.
Tarte Tatin
Eigenlijk is de Tarte Tatin een klein ongelukje. Welk ongelukje is niet helemaal duidelijk, maar de twee versies beginnen hetzelfde. In de jaren tachtig van de negentiende eeuw, ten zuiden van Parijs, stond het hotel Tatin Dit werd gerund door de Tatin-zusters, Stéphanie en Caroline. Het gebruikelijke verhaal is dat Stéphanie, die meestal in de keuken stond, overwerkt was. Ze begon aan een traditionele appeltaart, maar liet de appels te lang bakken in boter en suiker. Om het gerecht te redden, legde ze het deeg bovenop de appels en stopte vervolgens de hele pan in de oven. Volgens een ander verhaal zou Stéphanie al zijn begonnen aan een gekarameliseerde taart, maar bakte ze hem per ongeluk ondersteboven. Het gerecht zou uiteindelijk zijn ontdekt door Louis Vaudable, de eigenaar van het Franse restaurant Maxim’s. Volgens een gerucht kocht hij het recept en plaatste het op het menu onder de titel ‘tarte des mademoiselles Tatin’.
Marijn Brok

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Culinair Nice 'n Easy
''Natuurlijk kopen we weleens voorgesneden uitjes in''

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Awards Vega
Restaurant Veggies On Fire wint duurzaamheidsprijs voor de horeca

Veggies On Fire, Vegan Restaurant Den Haag wint voor de tweede maal op rij de duurzaamheidsprijs voor de horeca van Nederland en België. Op dinsdag 22 september werden in Ahoy, tijdens de zwaar versoberde editie van Gastvrij Rotterdam, maar toch geheel in stijl, de Gaia Green Awards 2020 uitger...

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: