De kronieken van wereldspijzen (I)

26 januari 2013
De kronieken van wereldspijzen (I)

Achter klassieke wereldgerechten zit vaak een kleurrijk verhaal. In zes delen vertellen wij over de benamingen van herkenbare spijzen. Deze week deel één: de Pizza Margherita en de Tarte Tatin.

*Pizza Margherita*
Volgens de geschiedenis zou de eerste Pizza Margherita zijn gebakken in 1889. In juni dat jaar bracht koningin Margherita van Savoye samen met haar man koning Umberto I een vakantie door in Napels. Om haar bezoek te eren, bakte chef-kok Raffaele Esposito van pizzaria di Pietro e Basta Cosi (tegenwoordig "Brandi Pizzeria":http://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g187785-d948965-r86484877-Pizzeria_Brandi-Naples_Province_of_Naples_Campania.html) drie pizza’s. Één daarvan was belegd met tomaten, mozzarella en basilicum. Deze ingrediënten bootsten de kleuren van de Italiaanse vlag na. Majesteit Margherita was zo te spreken over de smaak dat ze de kok een bedankbrief schreef. Esposito besloot op zijn beurt om de pizza naar haar te vernoemen.

*Tarte Tatin*
Eigenlijk is de Tarte Tatin een klein ongelukje. Welk ongelukje is niet helemaal duidelijk, maar de twee versies beginnen hetzelfde. In de jaren tachtig van de negentiende eeuw, ten zuiden van Parijs, stond het "hotel Tatin":http://www.hotel-tatin.fr/index.html. Dit werd gerund door de Tatin-zusters, Stéphanie en Caroline. Het gebruikelijke verhaal is dat Stéphanie, die meestal in de keuken stond, overwerkt was. Ze begon aan een traditionele appeltaart, maar liet de appels te lang bakken in boter en suiker. Om het gerecht te redden, legde ze het deeg bovenop de appels en stopte vervolgens de hele pan in de oven. Volgens een ander verhaal zou Stéphanie al zijn begonnen aan een gekarameliseerde taart, maar bakte ze hem per ongeluk ondersteboven. Het gerecht zou uiteindelijk zijn ontdekt door Louis Vaudable, de eigenaar van het Franse restaurant Maxim’s. Volgens een gerucht kocht hij het recept en plaatste het op het menu onder de titel ‘tarte des mademoiselles Tatin’.

~Marijn Brok~

Overig nieuws