De Kromme Watergang wint QL Hering Berlin Gardener’s Award

11 juli 2018 | Thijs Jacobs

Restaurant De Kromme Watergang is de winnaar van de QL Hering Berlin Gardener’s Award 2018. Chef-kok Edwin Vinke (2 Michelinsterren) ontving samen met zijn partner Blanche Vinke en haar vader Louis van Eetveldt op 29 juni 2018 de prijs, bestaande uit twee speciaal door de eigentijdse porseleinfabrikant Hering Berlin in goud handbeschilderd porseleinen gedenkborden. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt door QL Hotels & Restaurants en Hering Berlin aan een talentvolle tuinman en zijn team, die in samenwerking met hun chef-kok bijdraagt aan de onmiskenbare smaak en waardering voor de gerechten.

De Kromme Watergang

De zilte tuin van de Kromme Watergang ligt pal voor de deur van het restaurant en net voor de dijk, waarachter de  Westerschelde uitmondt in de Noordzee. ‘Onze tuin begon ooit als een sociaal project. Dat was de insteek. Nu is het een van de pijlers van onze keuken. De vruchtbare grond van de één hectare grootte tuin maakt deel uit van een micro-klimaat dat alleen in Zeeuws-Vlaanderen heerst. Dit verschijnsel zorgt ervoor dat de zeelucht haar zilte smaak afgeeft aan de gewassen die we in onze tuin verbouwen,’ aldus Edwin Vinke. ‘Wat nu tuin is, was vroeger nog zee. In de loop der jaren heeft de mens de aarde hier opgehoogd met tien meter klei. Daaronder ligt dus nog gewoon een zeebodem, een zandplaat. De grond is hier ook nog eens heel erg schoon. Dat komt omdat het hier pas heel laat is ingepolderd. Daardoor zitten we op zeer vruchtbare kleigrond. Alles groeit hier ook. Ik haal mijn zaaigoed van over de hele wereld; uit Japan krijgen we mierikswortel en sojabonen en uit Peru huacatay, een muntsoort.’

Schoonvader

Extra bijzonder is dat Vinke’s tuinman niemand minder is dan z’n eigen schoonvader. Want Louis van Eetveldt is de vader van Blanche Vinke, gastvrouw en echtgenoot van Edwin. De gepensioneerde Louis was jarenlang visleverancier en werd na z’n pensioen gegrepen door het tuinieren. De kennis werd hem bijgebracht door enkele van z’n goede vrienden die nu samen met Louis tuinieren. De Kromme Watergang vierde op 11 maart jongstleden haar 25-jarig jubileum. Sinds 2011 is het restaurant uit het Zeeuwse Hoofdplaat bekroond met twee Michelinsterren. De eerste ster werd in 2005 behaald.

De QL Hering Berlin Gardener’s Award, een logische stap

Bij QL Hotels & Restaurants staat sinds jaar en dag het gebruik van streek- en seizoensgebonden producten hoog in het vaandel. QL vindt dat belangrijk. Ze zijn vaak gezonder, beter voor het milieu en het koken met deze producten is goed voor de lokale economie. En wat is er nu meer streek- en seizoensgebonden dan producten uit je eigen moestuin?

Hein van Beek, founder of QL Hotels & Restaurants: "De interactie tussen een chef en tuinier, die samen streven naar de beste kwaliteit, innovatieve smaken en gerechten, gemaakt met prachtige ingrediënten, dat is wat dit tuinteam aan elkaar bindt. En daarom verdient het team van De Kromme Watergang deze prijs als geen ander."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: