De Kromme Watergang wint QL Hering Berlin Gardener’s Award

11 juli 2018 | Thijs Jacobs

Restaurant De Kromme Watergang is de winnaar van de QL Hering Berlin Gardener’s Award 2018. Chef-kok Edwin Vinke (2 Michelinsterren) ontving samen met zijn partner Blanche Vinke en haar vader Louis van Eetveldt op 29 juni 2018 de prijs, bestaande uit twee speciaal door de eigentijdse porseleinfabrikant Hering Berlin in goud handbeschilderd porseleinen gedenkborden. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt door QL Hotels & Restaurants en Hering Berlin aan een talentvolle tuinman en zijn team, die in samenwerking met hun chef-kok bijdraagt aan de onmiskenbare smaak en waardering voor de gerechten.

De Kromme Watergang

De zilte tuin van de Kromme Watergang ligt pal voor de deur van het restaurant en net voor de dijk, waarachter de  Westerschelde uitmondt in de Noordzee. ‘Onze tuin begon ooit als een sociaal project. Dat was de insteek. Nu is het een van de pijlers van onze keuken. De vruchtbare grond van de één hectare grootte tuin maakt deel uit van een micro-klimaat dat alleen in Zeeuws-Vlaanderen heerst. Dit verschijnsel zorgt ervoor dat de zeelucht haar zilte smaak afgeeft aan de gewassen die we in onze tuin verbouwen,’ aldus Edwin Vinke. ‘Wat nu tuin is, was vroeger nog zee. In de loop der jaren heeft de mens de aarde hier opgehoogd met tien meter klei. Daaronder ligt dus nog gewoon een zeebodem, een zandplaat. De grond is hier ook nog eens heel erg schoon. Dat komt omdat het hier pas heel laat is ingepolderd. Daardoor zitten we op zeer vruchtbare kleigrond. Alles groeit hier ook. Ik haal mijn zaaigoed van over de hele wereld; uit Japan krijgen we mierikswortel en sojabonen en uit Peru huacatay, een muntsoort.’

Schoonvader

Extra bijzonder is dat Vinke’s tuinman niemand minder is dan z’n eigen schoonvader. Want Louis van Eetveldt is de vader van Blanche Vinke, gastvrouw en echtgenoot van Edwin. De gepensioneerde Louis was jarenlang visleverancier en werd na z’n pensioen gegrepen door het tuinieren. De kennis werd hem bijgebracht door enkele van z’n goede vrienden die nu samen met Louis tuinieren. De Kromme Watergang vierde op 11 maart jongstleden haar 25-jarig jubileum. Sinds 2011 is het restaurant uit het Zeeuwse Hoofdplaat bekroond met twee Michelinsterren. De eerste ster werd in 2005 behaald.

De QL Hering Berlin Gardener’s Award, een logische stap

Bij QL Hotels & Restaurants staat sinds jaar en dag het gebruik van streek- en seizoensgebonden producten hoog in het vaandel. QL vindt dat belangrijk. Ze zijn vaak gezonder, beter voor het milieu en het koken met deze producten is goed voor de lokale economie. En wat is er nu meer streek- en seizoensgebonden dan producten uit je eigen moestuin?

Hein van Beek, founder of QL Hotels & Restaurants: "De interactie tussen een chef en tuinier, die samen streven naar de beste kwaliteit, innovatieve smaken en gerechten, gemaakt met prachtige ingrediënten, dat is wat dit tuinteam aan elkaar bindt. En daarom verdient het team van De Kromme Watergang deze prijs als geen ander."

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Fastservice
Nieuwe vestiging Happy Italy in hoofdkantoor KPN

Happy Italy maakt een tweetal mooie stappen. De snelgroeiende horecaformule heeft afgelopen week een contract gesloten met KPN. Onder het nieuwe KPN hoofdkantoor in Rotterdam komt in het najaar een grote Happy Italy vestiging. Bovendien lanceert Happy Italy een nieuwe take-away formule, ‘Happy...

Wet- en regelgeving Columns
Column: blurring is juist een zegen

Een glas whisky bij de barbier, een wijntje bij de kapper en een stukje ambachtelijke Spaanse pata negra worst bij de slijter. Blurring is al lang en breed geaccepteerd door de consument, het wordt misschien al een beetje verwacht. Waar veel winkels de kans hebben gepakt om hun aanbod te vergroten m...

Achtergronden Culinair
Ad Janssen viert dertigjarig jubileum als meesterkok

Horecaondernemer Ad Janssen viert dit jaar zijn dertigjarig jubileum als meesterkok. Inmiddels de 60 gepasseerd is hij nog lang niet bezig met rustiger aandoen. Integendeel, onlangs besloot hij zijn prestigieuze restaurant in het Kasteel van Rhoon totaal op de schop te nemen. Klassieke lambriseri...

Lees nu de gratis juni-uitgave van De RestaurantKrant

De juni-editie van De RestaurantKrant staat weer bomvol 'need-to-know' artikelen, diepte-interviews en trends. De mocktail heeft zijn definitieve opmars ingezet binnen de horeca. Minder, of het liefst helemaal geen alcohol meer is voor de Millennial de toekomst. Misja Vostermans, voorzitter ...

Toerisme Culinair
Gastronomie belangrijkste criterium voor vakantiebestemming Europeanen

Veel Nederlanders vertrekken in de zomer naar warme oorden om te genieten van een welverdiende vakantie. Sterker nog, Nederlanders boekten dit jaar een recordaantal vakanties naar het buitenland. De keuze voor de vakantiebestemming baseren zij vaak op de lokale keuken, zo blijkt uit jaarlijks onderz...

Culinair
10 jaar De RestaurantKrant: Paul Bocuse

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week een artikel over de grondlegger van de Nouveau Cuisine, Paul Bocuse. In januari di...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: