De foodtrends van 2018 voor restaurants

16 januari 2018 | David Bakker

De wereld van de gastronomie staat nooit stil; ook 2017 was een jaar vol foodtrends en inspirerende restaurantervaringen. Uit onderzoek blijkt dat de online restaurantreserveringen op IENS in het laatste kwartaal van 2017 maar liefst met 200% zijn gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Nederlanders reserveren vaak tot 48 uur van tevoren om zeker te zijn van een tafel, waarbij de Internationale en Franse keuken favoriet blijkt. Leuk detail: mannen en vrouwen plaatsen even vaak een online reservering. De populairste dag om om uit eten te gaan is de zaterdag, waarbij een romantische aangelegenheid de voornaamste reden is van een restaurantbezoek.

 

De drie meest geboekte restaurants op IENS van 2017 zijn:

  1. Brasserie Ambassade (Amsterdam)
  2. Black & Blue (Amsterdam)
  3. Catch by Simonis (Den Haag)

 

Nederland in vergelijking met andere landen

Nederlanders zijn romantisch ingesteld, want de voornaamste reden om uit eten te gaan, blijkt een romantische gelegenheid. In Italië, België, Frankrijk, Zwitserland en Zweden is een afspraak met vrienden de voornaamste reden. In Spanje en Portugal gaat het om een familiebijeenkomst. Bij Nederland en bovengenoemde landen is de zaterdagavond favoriet om uit eten te gaan. Het online reserveren van restaurants wordt steeds populairder, zoals blijkt uit de groeisnelheid van jaar tot jaar onderzocht door IENS. Uit onderzoek van IENS blijkt dat de online restaurantreserveringen in Nederland in het laatste kwartaal van 2017 maar liefst met 200% zijn gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal in 2016. Nederland loopt hierbij voorop in vergelijking met alle andere Europese landen.

Zoals elk jaar brengt ook 2018 nieuwe food trends. 2017 was het jaar van de avocado toast, poké bowls en bubble-tea, maar in 2018 staan de volgende trends op het menu:

Daar hoort een bloemetje bij

Volgens het online magazine Fine Dining Lovers wordt 2018 het jaar van de bloemen. Niet alleen bloemen om gerechten te versieren als decoratie, maar ook om te gebruiken als essentiële en smakelijke ingrediënten voor onder andere salades en vegetarische gerechten.

Oosterse bestemming

Klinken gerechten zoals sisig, longanisa en kare-kare jou bekend in de oren? Waarschijnlijk niet, maar de exponentiële groei van Google-zoekopdrachten naar gerechten uit de Filippijnse culinaire traditie, suggereert dat juist de volgende culinaire bestemming de Filipijnen zijn. Er zal echter geen gebrek aan invloed zijn van de meest uiteenlopende delen van het Indiase subcontinent aldus de voorspelling van het Travel Market Report.

‘Instagrammable’

Tegenwoordig fotografeert iedereen zijn eten en deze trend zal zich voortzetten. We hebben al voorbeelden gezien van het roze design van restaurant Mama Kelly of de verschillende acai-bowls of matcha lattes die dagelijks op Instagram verschijen. Meer en meer zal de ‘instagramwaardigheid’ van een product, restaurant of gerecht de cruciale succesfactor worden.

Lokale trend zet door

Een groeiende trend blijft het ‘farm to table’ concept. Restaurants die gerechten maken op basis van ingrediënten die afkomstig zijn van lokale leveranciers. Een van de boegbeelden van deze beweging is de Deense chef-kok René Redzepi, die precies dat doet in zijn restaurant met twee Michelin-sterren Noma in Denemarken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Coronacrisis
Tips voor restaurants: Zo ga je de crisis te lijf [Liveblog]

Alle drink,- en eetgelegenheden in Nederland zijn minstens tot en met 6 april 2020 gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. ...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. In de &...

Columns
Column Sico de Moel: We gaan weer open

We gaan weer open! 3 weken gesloten kunnen we nog wel trekken, maar de verplichte sluiting lijkt nu toch langer te gaan duren. Mijn koks worden gek thuis. We willen weer aan de slag. We hebben dus een speciaal menu voor thuis ontwikkeld. Met mooie lokale produkten van onze eigen lokale boeren....

Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: