De foodtrends van 2018 voor restaurants

16 januari 2018 | David Bakker

De wereld van de gastronomie staat nooit stil; ook 2017 was een jaar vol foodtrends en inspirerende restaurantervaringen. Uit onderzoek blijkt dat de online restaurantreserveringen op IENS in het laatste kwartaal van 2017 maar liefst met 200% zijn gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Nederlanders reserveren vaak tot 48 uur van tevoren om zeker te zijn van een tafel, waarbij de Internationale en Franse keuken favoriet blijkt. Leuk detail: mannen en vrouwen plaatsen even vaak een online reservering. De populairste dag om om uit eten te gaan is de zaterdag, waarbij een romantische aangelegenheid de voornaamste reden is van een restaurantbezoek.

 

De drie meest geboekte restaurants op IENS van 2017 zijn:

  1. Brasserie Ambassade (Amsterdam)
  2. Black & Blue (Amsterdam)
  3. Catch by Simonis (Den Haag)

 

Nederland in vergelijking met andere landen

Nederlanders zijn romantisch ingesteld, want de voornaamste reden om uit eten te gaan, blijkt een romantische gelegenheid. In Italië, België, Frankrijk, Zwitserland en Zweden is een afspraak met vrienden de voornaamste reden. In Spanje en Portugal gaat het om een familiebijeenkomst. Bij Nederland en bovengenoemde landen is de zaterdagavond favoriet om uit eten te gaan. Het online reserveren van restaurants wordt steeds populairder, zoals blijkt uit de groeisnelheid van jaar tot jaar onderzocht door IENS. Uit onderzoek van IENS blijkt dat de online restaurantreserveringen in Nederland in het laatste kwartaal van 2017 maar liefst met 200% zijn gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal in 2016. Nederland loopt hierbij voorop in vergelijking met alle andere Europese landen.

Zoals elk jaar brengt ook 2018 nieuwe food trends. 2017 was het jaar van de avocado toast, poké bowls en bubble-tea, maar in 2018 staan de volgende trends op het menu:

Daar hoort een bloemetje bij

Volgens het online magazine Fine Dining Lovers wordt 2018 het jaar van de bloemen. Niet alleen bloemen om gerechten te versieren als decoratie, maar ook om te gebruiken als essentiële en smakelijke ingrediënten voor onder andere salades en vegetarische gerechten.

Oosterse bestemming

Klinken gerechten zoals sisig, longanisa en kare-kare jou bekend in de oren? Waarschijnlijk niet, maar de exponentiële groei van Google-zoekopdrachten naar gerechten uit de Filippijnse culinaire traditie, suggereert dat juist de volgende culinaire bestemming de Filipijnen zijn. Er zal echter geen gebrek aan invloed zijn van de meest uiteenlopende delen van het Indiase subcontinent aldus de voorspelling van het Travel Market Report.

‘Instagrammable’

Tegenwoordig fotografeert iedereen zijn eten en deze trend zal zich voortzetten. We hebben al voorbeelden gezien van het roze design van restaurant Mama Kelly of de verschillende acai-bowls of matcha lattes die dagelijks op Instagram verschijen. Meer en meer zal de ‘instagramwaardigheid’ van een product, restaurant of gerecht de cruciale succesfactor worden.

Lokale trend zet door

Een groeiende trend blijft het ‘farm to table’ concept. Restaurants die gerechten maken op basis van ingrediënten die afkomstig zijn van lokale leveranciers. Een van de boegbeelden van deze beweging is de Deense chef-kok René Redzepi, die precies dat doet in zijn restaurant met twee Michelin-sterren Noma in Denemarken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Starten in de horeca
Column: wat is jouw toekomstperspectief?

Is het in jouw horecabedrijf weer 'business as usual'? Vermoedelijk niet. Ook al ziet de zomer er voor velen niet slecht uit, één derde van de horecaondernemers denkt het niet te redden dit jaar. Het is een tijd waar het neerkomt op uitzonderlijk ondernemerschap, een hele lange...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: