De moegestreden bulldog: elBulli is dicht

1 augustus 2011
De moegestreden bulldog: elBulli is dicht

Wanneer je ieder jaar naar het schijnt een half miljoen euro moet toegeven op de exploitatie van je restaurant en je gek wordt van de prestatiedruk dan moet je op een gegeven moment de strijd staken. De bulldog is inmiddels moegestreden. Ferran Adrià serveerde afgelopen weekeinde het allerlaatste menu bij elBulli.

*Vervroegde sluiting*
Het menu bestond uit vijftig gangen en was bedoeld voor vijftig beste vrienden en werknemers. Onder hen was René Redzepi van tweesterrenrestaurant Noma in Kopenhagen, de opvolger van Ferran als chef van het beste restaurant van de wereld en tevens oud-leerling van Adri. Adrià was van plan om nog tot en met seizoen 2012 open te blijven, maar de sluiting is naar voren gehaald.

*Nieuwe zaken, nieuwe plannen*
Het iconische elBulli (wat in het Catalaans bulldog betekent) is niet meer. Ferran Adrià heeft laten doorschemeren dat hij klaar is met de prestatiedruk die de Michelinsterren met zich meebrengen, en dat hij niet meer vijftien uur per dag wil werken. Samen met zijn broer Albert opende Ferran eerder dit jaar "tapasbar 41 Grados":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/nieuwe-tapasbar-ferran-adria-geopend/ en tapasrestaurant Tickets, beide in het centrum van Barcelona.

Elbulli in Rosas wordt de komende jaren verbouwd en opent in 2014 als culinair-wetenschappelijk onderzoeksinstituut.

*Het laatste avondmaal bij elBulli*
1. Droge Martini in gereconstrueerde olijf
2. Mojito-Caipirinha in suikerriet
3. Stokbroodje van Mojito met appel
4. Heet bevroren Gin Fizz
5. Bolle olijven gevuld met olijvensap
6. Vermomde pinda’s
7. Pistacheroom in gesuikerd rijstepapier
8. Stokje van Parmezaanse kaas
9. Parmezaanse kaas-makroon
10. Ballon van bevroren Gorgonzola
11. Olijfolie-chip met zeezout
12. Bloemennectar
13. Eetbaar rozenpapier
14. Gevulde blanke amandelen
15. Broodwolk op tomatensorbet
16. Warme eidooier in caramelkorst
17. Mosselmeringue
18. Vloeibare kipkroket
19. Gerookt tabakschuim
20. Inktvis-kokosravioli
21. Sojakristal
22. Zeewier-empanada met citroen
23. Sojalucifers op bladgoud
24. Zalmsushi
25. Halfgekookte garnaal
26. Gamba op twee manieren bereid
27. Gambahersentjes
28. Ham-rozen won-ton met citroenwater
29. Ham-gember canapé
30. Kaasschuim met frambozen-notenmuesli
31. IJzige quinoa met foie gras van eend
32. Geschuimde amandel-knoflooksoep
33. Kalfsbeenmerg met kaviaar
34. Drie variaties van pijnboompitten
35. Stokje van vloeibare hazelnoot
36. Kerrie-ijs met kokosmelk en lenteuitjes
37. Kreeft met maïs gegaard in citrussap
38. Maïstortilla gevuld met avocado en grapefruit
39. Witte gazpacho met olijfolie
40. Zeekomkommer met gembergelei
41. Gefrituurde hazendumpling met citroenrasp
42. Wildcappuccino
43. Bramenrisotto met wildsaus
44. Hazenkarbonade met hazenbloed
45. Specerijenbord
46. ‘Botjes’ van thee-ijs met gesuikerde munt
47. Frambozeninfuus
48. Cornet Melba
49. Perzikenfondue
50. Snoep- en chocoladedoosje

~Frank Lindner~

Overig nieuws