Culinair auteur Millau van Gault&Millau overleden

8 augustus 2017 | Thijs Jacobs

De beroemde Franse restaurantcriticus Christian Millau is op 5 augustus op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het culinaire tijdschrift Gault&Millau maandag bekendgemaakt. Millau richtte het tijdschrift in 1969 samen met Henri Gault op, maar stopte in 1992 met het werken voor het blad. Hij legde zich volledig toe op het schrijverschap. 

Nouvelle cuisine

Millau is bekend als bedenker van de term ‘nouvelle cuisine', een moderne kookstijl, waarbij verse en lichte ingrediënten worden gebruikt en de presentatie zeer aantrekkelijk is. 

In het blad Gault&Millau worden restaurants beoordeeld en wordt geschreven over eten en drinken. De invloed van het tijdschrift was enorm binnen de culinaire wereld en zij hanteren nog altijd een puntensysteem dat afwijkend is van het syteem van Michelin. Sergio Herman wist enkele malen de allerhoogste beoordeling te behalen van Gault&Millau. 

Revolutie op het bord

Millau is voor een deel verantwoordelijk voor de revolutie binnen de gastronomie, waarbij zware gerechten werden vervangen door lichte maaltijden, die beter zijn voor de gezondheid. Ook het visuele aspect van eten kreeg meer aandacht; Millau wordt dan ook verantwoordelijk gehouden voor de groeiende populariteit van topchefs onder het grote publiek. Hij spoorde chefs aan om de keuken te verlaten en het publiek meer te vertellen over hun gerechten. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de enorme populariteit van de nu zo bekende tv-chefs.

 

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Restaurant ’t Havenmantsje Harlingen Beste Leerbedrijf Horeca

Tijdens de finale op de Horecava is donderdag 16 januari op de stand van SVH Restaurant ’t Havenmantsje uit Harlingen uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca. De tweede plaats ging naar Hotel Pulitzer uit Amsterdam. Le Brasseur uit Maarssen maakt op de derde plaats de...

Lunch Fastservice
Restaurant nNea serveert bekroonde pizza’s nu ook tijdens lunch

Sinds de opening in 2019 veroveren nNea’s Napolitaanse pizza’s de harten van velen. Italiaanse experts riepen het restaurant zelfs uit tot een van de beste pizzeria’s van Europa. nNea’s deegmeesters kunnen er geen genoeg van krijgen, daarom opent het restaurant haar deuren nu...

Interview
Maggie Blue: All-day (and night) concept in Alphen aan den Rijn [video]

Van lunch tot dj’s en livemuziek op de vrijdag- en zaterdagavonden: Maggie Blue in Alphen aan den Rijn heeft het allemaal. Sinds 24 juli 2017 zijn de deuren van Maggie Blue geopend. Sindsdien hebben ze erg veel gedaan om uniek te zijn, maar ook aanspreekbaar en inspirerend voor gasten. Mike, (...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Michelin

"Waarin Nederland zich als gastronomisch land onderscheidt is duurzaamheid, de aandacht voor lokale producten, duurzame vis en eerlijk vlees. Daarin loopt Nederland echt een stapje voor op de buurlanden", aldus Michelin hoofdinspecteur Loens dit jaar tijdens de uitreiking van de sterren. ...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: