Culinair auteur Millau van Gault&Millau overleden

8 augustus 2017 | Thijs Jacobs

De beroemde Franse restaurantcriticus Christian Millau is op 5 augustus op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het culinaire tijdschrift Gault&Millau maandag bekendgemaakt. Millau richtte het tijdschrift in 1969 samen met Henri Gault op, maar stopte in 1992 met het werken voor het blad. Hij legde zich volledig toe op het schrijverschap. 

Nouvelle cuisine

Millau is bekend als bedenker van de term ‘nouvelle cuisine', een moderne kookstijl, waarbij verse en lichte ingrediënten worden gebruikt en de presentatie zeer aantrekkelijk is. 

In het blad Gault&Millau worden restaurants beoordeeld en wordt geschreven over eten en drinken. De invloed van het tijdschrift was enorm binnen de culinaire wereld en zij hanteren nog altijd een puntensysteem dat afwijkend is van het syteem van Michelin. Sergio Herman wist enkele malen de allerhoogste beoordeling te behalen van Gault&Millau. 

Revolutie op het bord

Millau is voor een deel verantwoordelijk voor de revolutie binnen de gastronomie, waarbij zware gerechten werden vervangen door lichte maaltijden, die beter zijn voor de gezondheid. Ook het visuele aspect van eten kreeg meer aandacht; Millau wordt dan ook verantwoordelijk gehouden voor de groeiende populariteit van topchefs onder het grote publiek. Hij spoorde chefs aan om de keuken te verlaten en het publiek meer te vertellen over hun gerechten. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de enorme populariteit van de nu zo bekende tv-chefs.

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Duurzaamheid
Heineken ambieert 20 procent minder plastic in 2025

Op initiatief van Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft HEINEKEN Nederland Commercie het Plastic Pact mede ondertekend. Samen met 68 organisaties committeert de bierbrouwer zich om in 2025 20 procent minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic voor...

Duurzaamheid
Nestlé gaat voor 100 procent recyclebare verpakking in 2025

Nestlé heeft vanmiddag, tijdens de Nationale Circulaire Economie Conferentie in Den Haag, samen met meer dan 70 andere bedrijven en milieuorganisaties het ‘Plastic Pact’ ondertekend. Het pact is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De ondertekenaars ...

Opening Restaurant
Nieuw restaurant biedt gratis eten aan

Op woensdag 20 februari vond de opening van het nieuwe restaurant Dadawan plaats in Eindhoven. Dadawan heeft voor een originele inwijding gekozen, er kon namelijk gratis gegeten worden. Dit was een succes en zorgde voor een enorme rij, zo lezen we op omroepbrabant.nl. De verbouwing van het pand l...

trends Duurzaamheid
'The Future 50': gewassen met een lage foodprint

‘The Future 50 Foods’ is een lijst van 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde van onze maaltijden kunnen verhogen terwijl tegelijkertijd het negatieve effect van de voedselproductie op de planeet drastisch wordt verminderd. Gisteren presenteerde Knorr, in samenwerking met...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: duurzaam

Sico de Moel is restaurateur. Als eigenaar van restaurant L'invité in Amsterdam maakt hij nogal wat mee. Zijn observaties en ervaringen deelt hij graag met de lezers van De RestaurantKrant en voortaan lees je maandelijks een bijdrage van Sico. Deze ochtend was ik door een leverancier u...

Achtergronden KHN
Gezondheid en horeca: kleinere porties en minder zout

73 procent van de horecaondernemers is volop bezig om zijn aanbod van eten en drinken gezonder te maken. Dat doen ze door het gebruik van dagverse, lokale producten, vloeibare vetten, minder zout en door meer vegetarische gerechten op de menukaart aan te bieden. Dat blijkt uit onderzoek van KHN. D...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: