Controle binnenklimaatsystemen bespaart horeca veel geld

24 mei 2017 |

Momenteel worden de controles op de regelgeving omtrent de EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) door Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied sterk geïntensiveerd. De regelgeving voor eigenaren en beheerders van gebouwen met een opgeteld koelvermogen van 12KW of meer worden met name in de horeca intensiever gecontroleerd. Het onderhoud van binnenklimaatsystemen wordt met regelmaat ondermaats uitgevoerd waardoor systemen regelmatig niet goedgekeurd worden.

De impact van slecht onderhoud op kosten

Naast het feit dat de keuring eens in de 5 jaar plaats móet vinden is het ook voor de gebruikers van het pand belangrijk dat deze regelgeving nageleefd wordt. Het goed onderhouden van de airconditioningsystemen levert in de horeca snel een energiebesparing op van 10 – 30%. Naast de energiebesparing gaat de gastbeleving significant vooruit omdat er 5 tot 35% minder storingen plaatsvinden. Het belang van goed onderhoud wordt door de horeca nog steeds vaak onderschat, hierdoor is een systeem eerder afgeschreven en komen storingen vaker voor. “De gastbeleving lijdt onder het feit dat een binnenklimaatsysteem niet voldoende wordt onderhouden en de levensduur wordt verkort.” Dit vertelt Albert van Ingen, expert op het gebied van klimaatbeheersing en onderhoud, specifiek binnen de horeca. “Dit maken wij dagelijks mee in de praktijk. Regelmatig komt het voor dat onderhoudscontracten in een grote aanbesteding worden uitgezet. Het resultaat hiervan is dat een maximum aan tijd wordt gesteld voor het onderhoud door de onderhoudspartij.” Een monteur heeft regelmatig te weinig tijd en specialistische kennis om goed onderhoud te kunnen uitvoeren. Albert: “Ondernemers zijn zich veelal niet bewust dat dit resulteert in een lager rendement, een hoger aantal storingen en een kortere levensduur.”

Gastbeleving onder druk

Goed onderhoud is niet alleen het schoonmaken van een airconditioning met een doekje. In veel gevallen wordt het binnenklimaatsysteem enkel opengemaakt om vluchtig een filter te reinigen. Het goed onderhouden van een binnenklimaatsysteem houdt echter meer in dan alleen het filter schoonmaken. De lekbak moet worden gereinigd én het systeem moet goed worden doorgemeten. De lekbak kan een bron voor bacteriën vormen; buiten dat dit vieze luchtjes veroorzaakt kan dit ook een potentiële ziekmaker zijn voor gasten en werknemers.

Slijtage verkort de levensduur

Een filter is een van de belangrijkste onderdelen van het systeem; wanneer deze niet goed genoeg wordt schoongemaakt zal dit ervoor zorgen dat het systeem harder moet werken om de lucht te filteren. Wanneer dit lange tijd aanhoudt, zal de slijtage sneller toenemen.

Het doormeten van het systeem is van onderschat belang. Met het doormeten kan voordat een storing plaatsvindt al worden geconstateerd dat de spanning niet goed is. Bij constatering van afwijkende waardes kan hierop worden ingespeeld. Zo wordt een storing voorkomen en de levensduur verlengd. “Een systeem netjes schoonmaken is niet alleen een stukje service”, vervolgt Albert van Ingen. Dit verbetert niet alleen de uitstraling van binnen en van buiten. “Een systeem in goede conditie gaat langer mee, verbruikt minder energie en heeft minder storingen.”

Albert van Ingen eigenaar en directeur van BinnenKlimaatExpert.nl heeft een breed portfolio zakelijke klanten en in het bijzonder horecabedrijven. In de jarenlange samenwerking met het Hilton concern, Ibis, Accor en het Piet Hein hotel heeft BinnenKlimaatExpert (vroeger AVi Airconditioning en klimaatbeheersing) veel ervaring opgedaan met betrekking tot de montage, onderhoud en storingen van binnenklimaatsystemen binnen de horeca.

BinnenKlimaatExpert               
info@binnenklimaatexpert.nl
www.binnenklimaatexpert.nl
0345-511 430

Bellweg 20
4104 BJ Culemborg

 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

10 jaar De RestaurantKrant
10 jaar De RestaurantKrant: de opkomst van de foodtruck

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week geen interview, maar een verhaal over de opkomst van foodtrucks. Want hij is nu a...

Verkiezingen Vegetarisch Veganistisch
Vegetarische Slager wint New Food Challenge van RVO

De Vegetarische Slager is een van de winnaars in de New Food Challenge die is uitgeschreven door de Nederlandse overheid om nieuwe voedseloplossingen te bedenken op weg naar een meer plantaardige samenleving, in het kader van het behalen van klimaatdoelen en het vormgeven van een duurzaam voedselbel...

Regelgeving
Staatssecretaris Blokhuis en wethouder Everhardt starten landelijke actie NIXzonderID

Staatssecretaris Blokhuis en wethouder Everhardt starten landelijke actie NIXzonderID Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) ervaart zelf in de horeca hoe lastig het is om de leeftijd van jongeren in te schatten. De landelijke actie NIXzonderID is vandaag gestart door staatssecretaris Paul Blokhuis (V...

Hotel Restaurant
Amrâth Grand Hotel de l’Empereur geeft restaurant hippe make-over

Goed, puur eten voor een vriendelijke prijs in een informele sfeer. Dat is de weg die Amrâth Grand Hotel de l’Empereur inslaat na heropening van haar vernieuwde Grand restaurant begin april. Een hip en modern interieur, een veelzijdige kaart met een combinatie van streek- en internationa...

Events
'BBB on-tour' van start

Nog 144 dagen. Dan begint de 64ste editie van de zuidelijkste horecavakbeurs van Nederland. Van 8 tot en met 10 oktober wordt in Maastricht de BBB gehouden. De kick-off vond vanochtend plaats in Breda bij Satelliet. Tijdens de 'BBB-on tour' geeft de organisatie (potiëntele) standhouders...

Amsterdam Culinair
Culinaire carrousel in Waldorf Astoria Amsterdam

Het wordt een onvergetelijke zomer in Waldorf Astoria Amsterdam. De succesvolle Summer Afternoon Tea krijgt dit jaar een zinnenprikkelend vervolg. Het hotel neemt gasten mee terug in de tijd met een carrousel vol heerlijkheden die herinneren aan zomerse strandattracties en circusacts. Neem plaats in...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: