Colombiaanse chef Barrientos op Folie Culinaire

18 augustus 2016 | Thijs Jacobs

 

De Colombiaanse chef Juan Manuel Barrientos -bedenker en oprichter van de Colombiaanse restaurantketen El Cielo- vindt inspiratie in de neurowetenschappen. Doel is dat het eten alle zintuigen moet prikkelen. Hij toont een proeve van zijn kunnen op Folie Culinaire, hét exclusieve evenement voor de internationale gastronomie (10 t/m 12 oktober 2016 in MECC Maastricht).

Niet alleen de kookkunst van ‘Juanma’ is inspirerend. De Colombiaanse chef heeft een hoger doel. In het door oorlog verscheurde land wil hij vrede stichten. Een deel van het geld dat hij met zijn restaurants verdient, gaat naar de stichting ‘Elcielo Para Todos’. Die stichting bekostigt de culinaire opleiding van zowel ex-militairen als oud-guerrillastrijders. Per jaar worden er ongeveer tweehonderd mensen opgeleid. Enkele van deze koks werken nu samen in zijn keuken.

Traditie en avant-garde
El Cielo heeft restaurants in Medellín, Bogotá en Miami. Ze behoren tot de top van de Latijns-Amerikaanse keuken. Barrientos experimenteert met traditionele recepten en gebruikt typisch Colombiaanse producten. Hij werkt samen met lokale boeren en de inheemse bevolking. Zijn multidisciplinaire aanpak en de toepassing van avant-gardistische technieken maken zijn keuken bijzonder.

Alle zintuigen
Zijn filosofie is dat het prikkelen van alle zintuigen emoties teweeg brengt. Ervaren is belangrijk. Een gerecht moet je niet alleen ruiken en proeven, maar ook voelen, zien en zelfs horen. Bijvoorbeeld het geluid van knapperige tortilla’s. Een tropische ceviche (rauwe visschotel) wordt een Japanse zeefdruk drijvend in een heldere tomatenbouillon. Ook worden gasten aangemoedigd om chocolade van hun vingers af te likken.

Folie Culinaire vindt plaats van 10 t/m 12 oktober 2016 in MECC Maastricht.
Meer info: folieculinaire.com

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: