Colombiaanse chef Barrientos op Folie Culinaire

Auteur: Thijs Jacobs
Events Gastronomie 18 augustus 2016
Colombiaanse chef Barrientos op Folie Culinaire

 

De Colombiaanse chef Juan Manuel Barrientos -bedenker en oprichter van de Colombiaanse restaurantketen El Cielo- vindt inspiratie in de neurowetenschappen. Doel is dat het eten alle zintuigen moet prikkelen. Hij toont een proeve van zijn kunnen op Folie Culinaire, hét exclusieve evenement voor de internationale gastronomie (10 t/m 12 oktober 2016 in MECC Maastricht).

Niet alleen de kookkunst van ‘Juanma’ is inspirerend. De Colombiaanse chef heeft een hoger doel. In het door oorlog verscheurde land wil hij vrede stichten. Een deel van het geld dat hij met zijn restaurants verdient, gaat naar de stichting ‘Elcielo Para Todos’. Die stichting bekostigt de culinaire opleiding van zowel ex-militairen als oud-guerrillastrijders. Per jaar worden er ongeveer tweehonderd mensen opgeleid. Enkele van deze koks werken nu samen in zijn keuken.

Traditie en avant-garde
El Cielo heeft restaurants in Medellín, Bogotá en Miami. Ze behoren tot de top van de Latijns-Amerikaanse keuken. Barrientos experimenteert met traditionele recepten en gebruikt typisch Colombiaanse producten. Hij werkt samen met lokale boeren en de inheemse bevolking. Zijn multidisciplinaire aanpak en de toepassing van avant-gardistische technieken maken zijn keuken bijzonder.

Alle zintuigen
Zijn filosofie is dat het prikkelen van alle zintuigen emoties teweeg brengt. Ervaren is belangrijk. Een gerecht moet je niet alleen ruiken en proeven, maar ook voelen, zien en zelfs horen. Bijvoorbeeld het geluid van knapperige tortilla’s. Een tropische ceviche (rauwe visschotel) wordt een Japanse zeefdruk drijvend in een heldere tomatenbouillon. Ook worden gasten aangemoedigd om chocolade van hun vingers af te likken.

Folie Culinaire vindt plaats van 10 t/m 12 oktober 2016 in MECC Maastricht.
Meer info: folieculinaire.com

 

Overig nieuws