Colombiaanse chef Barrientos op Folie Culinaire

18 augustus 2016 | Thijs Jacobs

 

De Colombiaanse chef Juan Manuel Barrientos -bedenker en oprichter van de Colombiaanse restaurantketen El Cielo- vindt inspiratie in de neurowetenschappen. Doel is dat het eten alle zintuigen moet prikkelen. Hij toont een proeve van zijn kunnen op Folie Culinaire, hét exclusieve evenement voor de internationale gastronomie (10 t/m 12 oktober 2016 in MECC Maastricht).

Niet alleen de kookkunst van ‘Juanma’ is inspirerend. De Colombiaanse chef heeft een hoger doel. In het door oorlog verscheurde land wil hij vrede stichten. Een deel van het geld dat hij met zijn restaurants verdient, gaat naar de stichting ‘Elcielo Para Todos’. Die stichting bekostigt de culinaire opleiding van zowel ex-militairen als oud-guerrillastrijders. Per jaar worden er ongeveer tweehonderd mensen opgeleid. Enkele van deze koks werken nu samen in zijn keuken.

Traditie en avant-garde
El Cielo heeft restaurants in Medellín, Bogotá en Miami. Ze behoren tot de top van de Latijns-Amerikaanse keuken. Barrientos experimenteert met traditionele recepten en gebruikt typisch Colombiaanse producten. Hij werkt samen met lokale boeren en de inheemse bevolking. Zijn multidisciplinaire aanpak en de toepassing van avant-gardistische technieken maken zijn keuken bijzonder.

Alle zintuigen
Zijn filosofie is dat het prikkelen van alle zintuigen emoties teweeg brengt. Ervaren is belangrijk. Een gerecht moet je niet alleen ruiken en proeven, maar ook voelen, zien en zelfs horen. Bijvoorbeeld het geluid van knapperige tortilla’s. Een tropische ceviche (rauwe visschotel) wordt een Japanse zeefdruk drijvend in een heldere tomatenbouillon. Ook worden gasten aangemoedigd om chocolade van hun vingers af te likken.

Folie Culinaire vindt plaats van 10 t/m 12 oktober 2016 in MECC Maastricht.
Meer info: folieculinaire.com

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: