Chefs zien vertegenwoordiger graag komen

14 januari 2011 |
Chefs zien vertegenwoordiger graag komen<

Uit het onlangs gepresenteerde tweede FoodServicePeil-onderzoek (FSP) is gebleken dat chef-koks vertegenwoordigers van producten en ingredienten tegenwoordig graag langs zien komen. Hetzelfde onderzoek van een jaar eerder toonde aan dat koks vertegenwoordigers liever de deur wezen dan ze te ontvangen.

Benadering
Het onderzoek stelt dat de grootste veranderingen in de keuken plaatsvinden in de wijze waarop chefs het liefs worden benaderd door de voedingsmiddelenfabrikanten. Zoals door vele voorspeld gaat onder andere internet een zeer grote rol spelen, maar als het om de aanschaf van nieuwe of andere producten gaat vinden de chefs het belangrijk om producten te kunnen zien, proeven en ruiken.

Rechtstreeks ontvangen
Men bestelt niet snel via e-nieuwsbrieven (27 procent in 2010, vergeleken met 41 procent vorig jaar). In 2009 zagen de chefs een vertegenwoordiger liever gaan dan komen, terwijl de helft nu aangeeft het liefst een nieuw product rechtstreeks te ontvangen en te testen samen met een vertegenwoordiger.

Eerste onderzoek
Eind 2009 namen meer dan 250 chefs van Het Nederlands Kokspanel deel aan het online continue onderzoek FSP Horeca; de eerste editie (FSP 1 Algemeen) uit de reeks van zes onderzoeken bevat algemene onderwerpen uit de horecamarkt.

Analyse
In december 2010 zijn -in grote lijnen- dezelfde vragen gesteld waardoor in de analyse van Foodinc. nu zichtbaar is in hoeverre de inkopen, behoeftes en wensen van de chefs zijn veranderd.

Minder lunches, andere tijden
Opvallend is dat het aantal lunches in het afgelopen jaar sterk is gedaald binnen de horeca. Daarnaast is het aantal sluitingsdagen per week veranderd, vorig jaar was men met name op maandag gesloten terwijl de chefs nu aangeven (ook) andere dagen dicht te zijn.

Serie onderzoeken
Over twee maanden komt FoodServicePeil 2 Voorgerechten beschikbaar, daaropvolgend wordt elke twee maanden een vervolgeditie online beschikbaar gesteld met de titels: “FSP 3 Hoofdgerecht”, “FSP 4 Nagerecht”, “FSP 5 Vers vs. convenience” en “FSP 6 Trends en Ontwikkelingen”.

Informatie
Voor meer informatie over het abonnement FoodServicePeil, inzicht de afzonderlijke edities of interesse in de diensten van Foodinc. en Het Nederlands Kokspanel kan men contact opnemen via "info@foodinc.nl"
Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Drinks Marketing
Wat doe jij met Wereld Whisky dag?

Op vrijdag 27 maart vieren wij met z’n allen ‘Wereld Whisky Dag’. De dag waarop wij onze tulpvormige glazen uit de kast halen, halfvol schenken om vervolgens te proosten met elkaar. Overal op de wereld vinden er evenementen plaats, ook in Nederland dus. Dit evenement kun je zelf or...

Restaurant
Uniek wereldrestaurant met Asian drive-through

Kampen is over elf maanden als eerste in Nederland een wereldrestaurant met Asian drive-through rijker. De heipalen gaan deze weken de grond in. De bouw van het unieke restaurant bij Kampen Zuid wordt gerealiseerd door Weever Bouw uit Kampen als hoofdaannemer. Bo Qiu, de eigenaar van onder andere wo...

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ned...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: