Chefkok Jan Smink vertegenwoordigt Nederland bij Le Taittinger Prix Culinair

18 november 2020 | redactie

Maandag 16 november is Jan Smink tijdens de Nederlandse voorronde, die digitaal plaatsvond, geselecteerd om Nederland opnieuw te vertegenwoordigen tijdens de internationale culinaire wedstrijd van het hoogste niveau: Le Taittinger Prix Culinaire in Parijs.

Vorige keer derde

Jan Smink eindigde begin dit jaar als derde bij de 53ste editie van kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega en Restaurant Bodelaeke by Smink in Giethoorn, nam het op 28 januari 2020 in Parijs op tegen zeven chefs en maakte indruk op de jury met zijn coquille gerecht. Smink, die eerder meermalen voor Nederland uitkwam voor de kookwedstrijd Bocuse d’Or, maakte toen op de jury indruk met zijn gerecht met coquille, dat als één van de beste gerechten van de wedstrijd werd beoordeeld.

Grote finale 2022

Vanwege het coronavirus is de finale van de 54ste editie van de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs met een jaar uitgesteld en vindt dus plaats in 2022. Jan Smink: "In elk geval heb ik dan genoeg tijd om te oefenen voor de finale". De Nederlandse voorronde vond digitaal plaats: chefs stuurden via Instagram Stories een video in van een recept op basis van rundvlees. De jury bepaalde vervolgens wie Nederland in de internationale finale mag vertegenwoordigen.

In de finale moeten er twee gerechten bereid worden: een gerecht dat van tevoren vaststaat en een gerecht dat op de finaledag pas bekend wordt gemaakt.

Met winst zou Jan Smink in de voetsporen treden van onder meer Jonathan Zandbergen (Restaurant Merlet) en Lars van Galen (Restaurant 't Lansink), die de wedstrijd eerder voor Nederland wonnen. En maakt hij kans op de hoofdprijs van 20.000 euro.

Over Le Prix Culinair

Al meer dan 50 jaar viert ‘Le Taittinger’ de kunst van de Franse keuken door het scouten en herkennen van jonge chefs via een internationale culinaire competitie op het hoogste niveau. Door de jaren heen is deze wedstrijd uitgegroeid tot een van de meest erkende podia. Deze prijs waardeert de energie, passie, professionaliteit en excellentie van de chefs, diezelfde waarden die zo belangrijk zijn voor het champagnehuis. 

Jan Smink is naast restaurateur (Restaurant Smink en Restaurant Bodelaeke by Smink in Giethoorn) en freelance-chef, ook werkzaam als adviseur, gastspreker, werkt als productontwikkelaar voor Verstegen en is ook foodstylist.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Achtergronden Gastronomie
De Loohoeve viert 5-jarig jubileum met menuboxen met gastchefs

Jeroen en Marleen Brouwer van hotel en sterrenrestaurant De Loohoeve in het Drentse Schoonloo brengen in maart 2021 speciale jubileummenuboxen uit samen met drie gastchefs. Het gaat om topchefs Soenil Bahadoer van De Lindehof (twee Michelinsterren), Jermain de Rozario van De Rozario (een Michelinste ...

Themamaand energie
Energielabels en keurmerken uitgelegd

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: