Chefkok Bas Oonk van Restaurant Basaal uit Den Haag gastchef in Gibraltar

20 oktober 2017 | Roy Spijker

Chefkoks uit Gibraltar, Nederland, Zweden en Groot-Brittannië sloegen de handen ineen en kookten samen op woensdag 18 oktober in The Wessex Lounge in Gibraltar. Het evenement werd gehost door Vicky Garcia-Bishop, één van de toonaangevende chefs, (kookwedstrijd kampioen) van Gibraltar samen met de andere chefkoks, Bas Oonk van Basaal in Den Haag (BIB Gourmand), Katja Palmdahl van Lilla Spinneriet in Gothenburg en Eliott Buchet van Jeremy’s Restaurant in West Sussex.

“Ondanks dat het mijn vierde keer is, is het de eerste keer dat deze op Gibraltar wordt gehouden, dus voor mij is het extra groots”,  aldus host chef Vicky Garcia-Bishop. “Ik had de uitzonderlijke positie om de kookstijl van Gibraltar eerder te vertegenwoordigen bij de Kanaaleilanden, Nederland en Groot-Brittannië en kijk graag uit naar de toekomstige chef exchanges zoals begin volgend jaar in West-Zweden.”

Meer dan 80 gasten genoten van een 4-gangen diner met bijpassende wijnen, iedere chef maakte een gerecht en een amuse. Grote dank aan alle sponsoren The Caleta Hotel, Peninsular Petroleum, Restsso, Anglo Hispano, Lewis Stagnetto and Gibmaroc,  naast het Ministerie van Cultuur en onze business partners, ondersteunen het evenement twee lokale doelen: Saffron Rose 4 Rett en Gibraltar Samaritans.

De doelstellingen van de International Chef Exchange zijn drieledig. Allereerst het promoten van de wederzijdse partner regio’s en de gastronomische toeristische bestemmingen, ten tweede het creëren van kansen en mogelijkheden om lokale producten te promoten en eventueel te exporteren, ten derde om samen met de chefs en branchegenoten kennis te delen en ontwikkelingen te volgen.

Alle deelnemende chefs gaan akkoord om deel te nemen met alle voordelen van de exchange.

“Ik krijg veel inspiratie en nieuwe ervaringen door het werken met andere chefs”, zegt Katja Palmdahl. “Ik ben altijd nieuwsgierig aangaande voedsel, daarom is het zo fascinerend om nieuwe kooktechnieken en ingrediënten te ontdekken.

“Het begrijpen van het denkproces van de andere chefs heeft mij zeker geïnteresseerd”, zegt Eliott Buchet. “Ik ben zeker enthousiast om samen te werken bij komende exchanges”.

“Dit is mijn vijfde Chef Exchange”, zegt Bas Oonk. “Ik geniet er elke meer van als ik minder zenuwachtig ben.”

“Het is erg goed voor onze zaak om de naam "Restaurant Basaal" op de (internationale) kaart te zetten”, vervolgt hij. “Erg veel van onze vaste gasten hebben al kunnen genieten van de diners die we hebben gehost in Den Haag, sterker één gast heeft ze allemaal meegemaakt.”

Naast evenementen in Europa, de Exchange heeft tegenwoordig ook partners in de Caraïben en Canada. Naast restaurants evenementen, de exchange heeft nauw samengewerkt Food Festivals als Dine Out Vancouver, Passion for Mat in Gothenburg en de Nivarata Festival in Granita in Sicilië. Een 6-delige TV serie van enkele Exchanges zijn beschikbaar op Amazon Prime.


“Ik heb veel geleerd van de chefs waar ik mee heb gewerkt en we hebben veel lol gehad”, aldus Vicky. “Maar eigenlijk zie ik de Chef Exchange als een unieke kans om mijn lokale keuken en cultuur te promoten aan het internationale publiek die we misschien normaliter niet zouden kunnen bereiken”.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Rotterdam krijgt er een PizzaBar di Vicini bij

Op 6 maart 2020 opent PizzaBar di Vicini haar deuren in het Rotterdamse Kralingen en is - naast Osteria Vicini en Fratelli - de jongste van de drie. PizzaBar di Vicini wordt een plek voor een spontane ontmoeting aan de bar, rijk gevulde tafels of een lekker afhaalmaal. Met ovenverse pizza’s en...

Opening Rotterdam
Tres: intimate dining in Rotterdam

Na een carrière in Zeeland, Melbourne en Kopenhagen zijn Emy Koster en Michael van der Kroft terug in de havenstad waar zij horen. In het monumentale Entrepotgebouw op de Kop van Zuid vindt het onafscheidelijke duo een thuis – in een voormalige jazzkelder - voor het kersverse Tres. Een ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: