Chefkok Bas Oonk van Restaurant Basaal uit Den Haag gastchef in Gibraltar

20 oktober 2017 | Roy Spijker

Chefkoks uit Gibraltar, Nederland, Zweden en Groot-Brittannië sloegen de handen ineen en kookten samen op woensdag 18 oktober in The Wessex Lounge in Gibraltar. Het evenement werd gehost door Vicky Garcia-Bishop, één van de toonaangevende chefs, (kookwedstrijd kampioen) van Gibraltar samen met de andere chefkoks, Bas Oonk van Basaal in Den Haag (BIB Gourmand), Katja Palmdahl van Lilla Spinneriet in Gothenburg en Eliott Buchet van Jeremy’s Restaurant in West Sussex.

“Ondanks dat het mijn vierde keer is, is het de eerste keer dat deze op Gibraltar wordt gehouden, dus voor mij is het extra groots”,  aldus host chef Vicky Garcia-Bishop. “Ik had de uitzonderlijke positie om de kookstijl van Gibraltar eerder te vertegenwoordigen bij de Kanaaleilanden, Nederland en Groot-Brittannië en kijk graag uit naar de toekomstige chef exchanges zoals begin volgend jaar in West-Zweden.”

Meer dan 80 gasten genoten van een 4-gangen diner met bijpassende wijnen, iedere chef maakte een gerecht en een amuse. Grote dank aan alle sponsoren The Caleta Hotel, Peninsular Petroleum, Restsso, Anglo Hispano, Lewis Stagnetto and Gibmaroc,  naast het Ministerie van Cultuur en onze business partners, ondersteunen het evenement twee lokale doelen: Saffron Rose 4 Rett en Gibraltar Samaritans.

De doelstellingen van de International Chef Exchange zijn drieledig. Allereerst het promoten van de wederzijdse partner regio’s en de gastronomische toeristische bestemmingen, ten tweede het creëren van kansen en mogelijkheden om lokale producten te promoten en eventueel te exporteren, ten derde om samen met de chefs en branchegenoten kennis te delen en ontwikkelingen te volgen.

Alle deelnemende chefs gaan akkoord om deel te nemen met alle voordelen van de exchange.

“Ik krijg veel inspiratie en nieuwe ervaringen door het werken met andere chefs”, zegt Katja Palmdahl. “Ik ben altijd nieuwsgierig aangaande voedsel, daarom is het zo fascinerend om nieuwe kooktechnieken en ingrediënten te ontdekken.

“Het begrijpen van het denkproces van de andere chefs heeft mij zeker geïnteresseerd”, zegt Eliott Buchet. “Ik ben zeker enthousiast om samen te werken bij komende exchanges”.

“Dit is mijn vijfde Chef Exchange”, zegt Bas Oonk. “Ik geniet er elke meer van als ik minder zenuwachtig ben.”

“Het is erg goed voor onze zaak om de naam "Restaurant Basaal" op de (internationale) kaart te zetten”, vervolgt hij. “Erg veel van onze vaste gasten hebben al kunnen genieten van de diners die we hebben gehost in Den Haag, sterker één gast heeft ze allemaal meegemaakt.”

Naast evenementen in Europa, de Exchange heeft tegenwoordig ook partners in de Caraïben en Canada. Naast restaurants evenementen, de exchange heeft nauw samengewerkt Food Festivals als Dine Out Vancouver, Passion for Mat in Gothenburg en de Nivarata Festival in Granita in Sicilië. Een 6-delige TV serie van enkele Exchanges zijn beschikbaar op Amazon Prime.


“Ik heb veel geleerd van de chefs waar ik mee heb gewerkt en we hebben veel lol gehad”, aldus Vicky. “Maar eigenlijk zie ik de Chef Exchange als een unieke kans om mijn lokale keuken en cultuur te promoten aan het internationale publiek die we misschien normaliter niet zouden kunnen bereiken”.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sluiting Michelin
Voormalig sterrenrestaurant O Mundo in Hotel De Wereld sluit

Restaurant O Mundo, gevestigd in Hotel De Wereld in Wageningen, gaat definitief dicht. Omdat de bedrijfsresultaten van het restaurant tegenvallen, heeft Hotel De Wereld besloten om het aantal hotelkamers uit te breiden ten koste van het restaurant. De sluiting is al in november. Hiermee verliest ...

Personeel Culinair
Ook de veeleisende gast vormt een uitdaging binnen de horeca

Horeca- en cateringbedrijven ervaren financieel pittige tijden. Omzet- en rendementsverhogen en het verlagen van de kosten vormen een grote uitdaging. Dit blijkt uit onderzoek van GROUP7 met Het Nederlands Kokspanel onder ruim 500 horeca- en cateringprofessionals, dat afgelopen voorjaar werd gehoude...

Events
Thérèse Boer en Herman den Blijker openen Gastvrij Rotterdam 2019

Gastvrij Rotterdam opent op 23 september om 11.30 uur met een bijzonder gelegenheidsduo; niemand minder dan Thérèse Boer, driesterren gastvrouw en sommelier van De Librije, en Herman den Blijker, chef-kok en presentator, zullen de presentatie van het openingsprogramma voor hun rekening...

Bocuse d'Or
Jan Sobecki en Jannis Brevet in jury Bocuse d'Or

Voorzitter Soenil Bahadoer, chefkok Moshik Roth, chefkok Jarno Eggen en executive chef Sidney Schutte. Alle vier chefs die op topniveau koken. Bovendien nemen zij op maandag 23 september plaats aan de jurytafel bij de Nederlandse finale van Bocuse d'Or in de WedstrijdArena van Gastvrij Rotterdam...

Columns Blog
De jongeren van tegenwoordig

Mijn dochter is begonnen met vioolles. Al direct na de eerste les werd thuis de viool voorzichtig uit het kistje gehaald en begon ze er driftig op te tokkelen. In dit stadium kan ik er nog geen melodie in bespeuren, maar hey, wij hebben een instrument in huis dus het begin is gemaakt. Ze wist mij ze...

Interview Aardappel
Interview Garry de Boer: "De aardappel wordt culinair herontdekt"

Garry de Boer is al jaren culinair marketing manager van Hanos en inspireert met zijn gerechten honderden chefs in Nederland. Samen met hoofd inkoop dagvers Marcel Coulier bepaalt hij (deels) wat er bij talloze restaurants iedere dag aan producten binnenkomen. Aan de hand van een vijftal stellingen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: