Chefkok Bas Oonk van Restaurant Basaal uit Den Haag gastchef in Gibraltar

20 oktober 2017 | Roy Spijker

Chefkoks uit Gibraltar, Nederland, Zweden en Groot-Brittannië sloegen de handen ineen en kookten samen op woensdag 18 oktober in The Wessex Lounge in Gibraltar. Het evenement werd gehost door Vicky Garcia-Bishop, één van de toonaangevende chefs, (kookwedstrijd kampioen) van Gibraltar samen met de andere chefkoks, Bas Oonk van Basaal in Den Haag (BIB Gourmand), Katja Palmdahl van Lilla Spinneriet in Gothenburg en Eliott Buchet van Jeremy’s Restaurant in West Sussex.

“Ondanks dat het mijn vierde keer is, is het de eerste keer dat deze op Gibraltar wordt gehouden, dus voor mij is het extra groots”,  aldus host chef Vicky Garcia-Bishop. “Ik had de uitzonderlijke positie om de kookstijl van Gibraltar eerder te vertegenwoordigen bij de Kanaaleilanden, Nederland en Groot-Brittannië en kijk graag uit naar de toekomstige chef exchanges zoals begin volgend jaar in West-Zweden.”

Meer dan 80 gasten genoten van een 4-gangen diner met bijpassende wijnen, iedere chef maakte een gerecht en een amuse. Grote dank aan alle sponsoren The Caleta Hotel, Peninsular Petroleum, Restsso, Anglo Hispano, Lewis Stagnetto and Gibmaroc,  naast het Ministerie van Cultuur en onze business partners, ondersteunen het evenement twee lokale doelen: Saffron Rose 4 Rett en Gibraltar Samaritans.

De doelstellingen van de International Chef Exchange zijn drieledig. Allereerst het promoten van de wederzijdse partner regio’s en de gastronomische toeristische bestemmingen, ten tweede het creëren van kansen en mogelijkheden om lokale producten te promoten en eventueel te exporteren, ten derde om samen met de chefs en branchegenoten kennis te delen en ontwikkelingen te volgen.

Alle deelnemende chefs gaan akkoord om deel te nemen met alle voordelen van de exchange.

“Ik krijg veel inspiratie en nieuwe ervaringen door het werken met andere chefs”, zegt Katja Palmdahl. “Ik ben altijd nieuwsgierig aangaande voedsel, daarom is het zo fascinerend om nieuwe kooktechnieken en ingrediënten te ontdekken.

“Het begrijpen van het denkproces van de andere chefs heeft mij zeker geïnteresseerd”, zegt Eliott Buchet. “Ik ben zeker enthousiast om samen te werken bij komende exchanges”.

“Dit is mijn vijfde Chef Exchange”, zegt Bas Oonk. “Ik geniet er elke meer van als ik minder zenuwachtig ben.”

“Het is erg goed voor onze zaak om de naam "Restaurant Basaal" op de (internationale) kaart te zetten”, vervolgt hij. “Erg veel van onze vaste gasten hebben al kunnen genieten van de diners die we hebben gehost in Den Haag, sterker één gast heeft ze allemaal meegemaakt.”

Naast evenementen in Europa, de Exchange heeft tegenwoordig ook partners in de Caraïben en Canada. Naast restaurants evenementen, de exchange heeft nauw samengewerkt Food Festivals als Dine Out Vancouver, Passion for Mat in Gothenburg en de Nivarata Festival in Granita in Sicilië. Een 6-delige TV serie van enkele Exchanges zijn beschikbaar op Amazon Prime.


“Ik heb veel geleerd van de chefs waar ik mee heb gewerkt en we hebben veel lol gehad”, aldus Vicky. “Maar eigenlijk zie ik de Chef Exchange als een unieke kans om mijn lokale keuken en cultuur te promoten aan het internationale publiek die we misschien normaliter niet zouden kunnen bereiken”.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa. Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in d...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Achtergronden
Ter overname aangeboden: Restaurant de Waard Heesch

Restaurant De Waard te Heesch is al meer dan 22 jaar een bekende in de regio. Voor de familie is de tijd aangebroken om het pand en de exploitatie aan te bieden. Hans Rombouts: “Het is voor de horeca een bovengemiddelde periode voor een onderneming op één plek." Bedrijfsg...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: