Chefkok Bas Oonk van Restaurant Basaal uit Den Haag gastchef in Gibraltar

20 oktober 2017 | Roy Spijker

Chefkoks uit Gibraltar, Nederland, Zweden en Groot-Brittannië sloegen de handen ineen en kookten samen op woensdag 18 oktober in The Wessex Lounge in Gibraltar. Het evenement werd gehost door Vicky Garcia-Bishop, één van de toonaangevende chefs, (kookwedstrijd kampioen) van Gibraltar samen met de andere chefkoks, Bas Oonk van Basaal in Den Haag (BIB Gourmand), Katja Palmdahl van Lilla Spinneriet in Gothenburg en Eliott Buchet van Jeremy’s Restaurant in West Sussex.

“Ondanks dat het mijn vierde keer is, is het de eerste keer dat deze op Gibraltar wordt gehouden, dus voor mij is het extra groots”,  aldus host chef Vicky Garcia-Bishop. “Ik had de uitzonderlijke positie om de kookstijl van Gibraltar eerder te vertegenwoordigen bij de Kanaaleilanden, Nederland en Groot-Brittannië en kijk graag uit naar de toekomstige chef exchanges zoals begin volgend jaar in West-Zweden.”

Meer dan 80 gasten genoten van een 4-gangen diner met bijpassende wijnen, iedere chef maakte een gerecht en een amuse. Grote dank aan alle sponsoren The Caleta Hotel, Peninsular Petroleum, Restsso, Anglo Hispano, Lewis Stagnetto and Gibmaroc,  naast het Ministerie van Cultuur en onze business partners, ondersteunen het evenement twee lokale doelen: Saffron Rose 4 Rett en Gibraltar Samaritans.

De doelstellingen van de International Chef Exchange zijn drieledig. Allereerst het promoten van de wederzijdse partner regio’s en de gastronomische toeristische bestemmingen, ten tweede het creëren van kansen en mogelijkheden om lokale producten te promoten en eventueel te exporteren, ten derde om samen met de chefs en branchegenoten kennis te delen en ontwikkelingen te volgen.

Alle deelnemende chefs gaan akkoord om deel te nemen met alle voordelen van de exchange.

“Ik krijg veel inspiratie en nieuwe ervaringen door het werken met andere chefs”, zegt Katja Palmdahl. “Ik ben altijd nieuwsgierig aangaande voedsel, daarom is het zo fascinerend om nieuwe kooktechnieken en ingrediënten te ontdekken.

“Het begrijpen van het denkproces van de andere chefs heeft mij zeker geïnteresseerd”, zegt Eliott Buchet. “Ik ben zeker enthousiast om samen te werken bij komende exchanges”.

“Dit is mijn vijfde Chef Exchange”, zegt Bas Oonk. “Ik geniet er elke meer van als ik minder zenuwachtig ben.”

“Het is erg goed voor onze zaak om de naam "Restaurant Basaal" op de (internationale) kaart te zetten”, vervolgt hij. “Erg veel van onze vaste gasten hebben al kunnen genieten van de diners die we hebben gehost in Den Haag, sterker één gast heeft ze allemaal meegemaakt.”

Naast evenementen in Europa, de Exchange heeft tegenwoordig ook partners in de Caraïben en Canada. Naast restaurants evenementen, de exchange heeft nauw samengewerkt Food Festivals als Dine Out Vancouver, Passion for Mat in Gothenburg en de Nivarata Festival in Granita in Sicilië. Een 6-delige TV serie van enkele Exchanges zijn beschikbaar op Amazon Prime.


“Ik heb veel geleerd van de chefs waar ik mee heb gewerkt en we hebben veel lol gehad”, aldus Vicky. “Maar eigenlijk zie ik de Chef Exchange als een unieke kans om mijn lokale keuken en cultuur te promoten aan het internationale publiek die we misschien normaliter niet zouden kunnen bereiken”.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: