Chefkok Arrie Stomp wint wedstrijd 'Lekkerste Wintersoep met minder zout'

15 januari 2020 | Redactie
Chefkok Arrie Stomp wint wedstrijd 'Lekkerste Wintersoep met minder zout'

Gisteren werd Arrie Stomp van Sabrosa Kitchen & Bar met zijn winterse pindasoep verkozen als winnaar van de ‘Lekkerste Wintersoep met minder zout’. Initiatiefnemers van deze wedstrijd zijn Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Nierstichting. Met deze vakwedstrijd willen zij de horeca bewuster maken van koken met minder zout. Arrie Stomp won overtuigend. Hij ontving zijn prijs uit handen van juryvoorzitter Tim Golsteijn (chefkok restaurant Bougainville in Amsterdam). 

De jury van de vakwedstrijd bestond uit chefkok Tim Golsteijn en culinair journalisten Taurai Becker (Fijnproever.com), Ellen den Hollander (AD) en Monique van Loon (Parool). 

Juryvoorzitter Tim Golsteijn: “De presentatie van de winterse pindasoep was subliem. Smaak en structuur zijn voor de jury dé belangrijkste items. De pinda had een mooie crunch en bovendien was er heel creatief nagedacht over zoutvervangers. Door middel van codium (zeewier) en het gebruik van lavas, kreeg de soep een lekkere bite. Er is helemaal niets aan zout toegevoegd, dus het is heel knap om zo’n soep te maken. Wij waren dan ook unaniem in de keuze voor de winnaar."

Winnaar Arrie Stomp: "Vorig jaar hebben we meegedaan aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Hier werd positief op gereageerd. We zijn serieus aan de slag gegaan met onze ervaringen uit die driedaagse en hebben deze kennis ingezet voor de wedstrijd. Wij zijn heel creatief met soepen. We werken met seizoensproducten en producten die de uiterste verkoopdatum zijn gepasseerd, maar nog zeer goed zijn van kwaliteit. ’s Ochtends weet ik vaak niet welke soep ik ’s avonds maak. Een wedstrijd zoals deze stimuleert je om creatief te zijn en anders na te denken."

Minder zout hard nodig 

Per persoon eten wij op jaarbasis een kilo teveel zout en dat is slecht voor je nieren. Tom Oostrom (directeur Nierstichting): “Zout wordt verwerkt in bewerkt voedsel en gerechten. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade. Zout is een belangrijke oorzaak van nierschade. Minder zout helpt nierschade voorkomen."

Nierstichting Restaurant Driedaagse

Robèr Willemsen, voorzitter KHN: “Vanuit de horeca willen we een bijdrage leveren aan een gezonder Nederland. En dat kan onder meer door bewuster met zout om te gaan. Met de Lekkerste Wintersoep met minder zout willen we het onderwerp onder de aandacht brengen van horecaondernemers en hun koks. En ze enthousiasmeren om mee te doen aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse van 23-29 maart 2020. Op dit moment zijn er al meer dan 100 restaurants die deelnemen en we hopen dat er nog veel meer volgen. Vorig jaar was het al een succes; 3800 gasten genoten van een zoutbewust menu bij meer dan 120 restaurants. Onze ambitie is dat er dit jaar nog meer worden." Restaurants kunnen zich aanmelden op: restaurantdriedaagse.nl.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: