Chefkok Arrie Stomp wint wedstrijd 'Lekkerste Wintersoep met minder zout'

15 januari 2020 | Redactie

Gisteren werd Arrie Stomp van Sabrosa Kitchen & Bar met zijn winterse pindasoep verkozen als winnaar van de ‘Lekkerste Wintersoep met minder zout’. Initiatiefnemers van deze wedstrijd zijn Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Nierstichting. Met deze vakwedstrijd willen zij de horeca bewuster maken van koken met minder zout. Arrie Stomp won overtuigend. Hij ontving zijn prijs uit handen van juryvoorzitter Tim Golsteijn (chefkok restaurant Bougainville in Amsterdam). 

De jury van de vakwedstrijd bestond uit chefkok Tim Golsteijn en culinair journalisten Taurai Becker (Fijnproever.com), Ellen den Hollander (AD) en Monique van Loon (Parool). 

Juryvoorzitter Tim Golsteijn: “De presentatie van de winterse pindasoep was subliem. Smaak en structuur zijn voor de jury dé belangrijkste items. De pinda had een mooie crunch en bovendien was er heel creatief nagedacht over zoutvervangers. Door middel van codium (zeewier) en het gebruik van lavas, kreeg de soep een lekkere bite. Er is helemaal niets aan zout toegevoegd, dus het is heel knap om zo’n soep te maken. Wij waren dan ook unaniem in de keuze voor de winnaar."

Winnaar Arrie Stomp: "Vorig jaar hebben we meegedaan aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Hier werd positief op gereageerd. We zijn serieus aan de slag gegaan met onze ervaringen uit die driedaagse en hebben deze kennis ingezet voor de wedstrijd. Wij zijn heel creatief met soepen. We werken met seizoensproducten en producten die de uiterste verkoopdatum zijn gepasseerd, maar nog zeer goed zijn van kwaliteit. ’s Ochtends weet ik vaak niet welke soep ik ’s avonds maak. Een wedstrijd zoals deze stimuleert je om creatief te zijn en anders na te denken."

Minder zout hard nodig 

Per persoon eten wij op jaarbasis een kilo teveel zout en dat is slecht voor je nieren. Tom Oostrom (directeur Nierstichting): “Zout wordt verwerkt in bewerkt voedsel en gerechten. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade. Zout is een belangrijke oorzaak van nierschade. Minder zout helpt nierschade voorkomen."

Nierstichting Restaurant Driedaagse

Robèr Willemsen, voorzitter KHN: “Vanuit de horeca willen we een bijdrage leveren aan een gezonder Nederland. En dat kan onder meer door bewuster met zout om te gaan. Met de Lekkerste Wintersoep met minder zout willen we het onderwerp onder de aandacht brengen van horecaondernemers en hun koks. En ze enthousiasmeren om mee te doen aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse van 23-29 maart 2020. Op dit moment zijn er al meer dan 100 restaurants die deelnemen en we hopen dat er nog veel meer volgen. Vorig jaar was het al een succes; 3800 gasten genoten van een zoutbewust menu bij meer dan 120 restaurants. Onze ambitie is dat er dit jaar nog meer worden." Restaurants kunnen zich aanmelden op: restaurantdriedaagse.nl.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: