Chef voor de cr�me de la cr�me

10 april 2015 |
<

Adolphe Dugléré werd geboren op 3 juni 1805 in Bordeaux. De Fransman werkte als chef de cuisine voor de bekende bankiersfamilie
Rothschild tot 1884. Van 1848 tot 1866 was hij manager in een restaurant bij het Koninklijk Paleis genaamd ‘Les FrĂšres Provençaux’. De eigenaren waren drie mannen uit de Provence, genaamd BarthĂ©lĂ©my, Maneille en Simonas, die overigens geen broers van elkaar waren.


Foto: In dit statige gebouw was Café Anglais gevestigd

Café Anglais
In 1866 werd DuglĂ©rĂ© chef-kok in het in 1802 geopende CafĂ© Anglais. Deze zaak werd het meest beroemde restaurant in Parijs van de 19e eeuw en volgens de legende heeft DuglerĂ© hier zijn ‘signature dish’ de Pommes Anna, gecreĂ«erd. In CafĂ© Anglais serveerde de Franse chef ook het beroemde menu dat bekend werd als het ‘Diner van de drie keizers’. Hij had namelijk drie keizers te gast, tsaar Alexander de Tweede van Rusland, zijn zoon Alexander de Derde en keizer Willem I van Pruisen.

Strenge chef
Duglére stond bekend als een serieuze chef die ingrediënten van de hoogste kwaliteit eiste en tegen dronkenschap en roken was. Zo verbood hij zijn medewerkers om buiten de keuken te roken en mochten zelfs gasten in het restaurant van hem pas een sigaret opsteken na het diner.


Foto: Pommes Anna

Beroemde gerechten
Behalve de Pommes Anna, ontwikkelde Dugléré veel gerechten voor hoogwaardigheidsbekleders. Zo bedacht hij de Potage Germiny. Deze soep met zuring is gecreëerd voor Charles LebÚgue, hertog van Germiny en gouverneur van de Bank van Frankrijk. De Poularde Albufera droeg hij op aan de hertog van Albufera, Maéchal Suhet en de Culotte de boeuf Salomon aan Salomon Rothschild. De chef vernoemde ook een gerecht naar zichzelf, de Sole à la Dugléré (zeetong).

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Restaurant
Uniek wereldrestaurant met Asian drive-through

Kampen is over elf maanden als eerste in Nederland een wereldrestaurant met Asian drive-through rijker. De heipalen gaan deze weken de grond in. De bouw van het unieke restaurant bij Kampen Zuid wordt gerealiseerd door Weever Bouw uit Kampen als hoofdaannemer. Bo Qiu, de eigenaar van onder andere wo...

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ned...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: