Chef voor de crème de la crème

10 april 2015
Chef voor de crème de la crème

Adolphe Dugléré werd geboren op 3 juni 1805 in Bordeaux. De Fransman werkte als chef de cuisine voor de bekende bankiersfamilie
Rothschild tot 1884. Van 1848 tot 1866 was hij manager in een restaurant bij het Koninklijk Paleis genaamd ‘Les Frères Provençaux’. De eigenaren waren drie mannen uit de Provence, genaamd Barthélémy, Maneille en Simonas, die overigens geen broers van elkaar waren.


~Foto: In dit statige gebouw was Café Anglais gevestigd~

*Café Anglais*
In 1866 werd Dugléré chef-kok in het in 1802 geopende Café Anglais. Deze zaak werd het meest beroemde restaurant in Parijs van de 19e eeuw en volgens de legende heeft Dugleré hier zijn ‘signature dish’ de Pommes Anna, gecreëerd. In Café Anglais serveerde de Franse chef ook het beroemde menu dat bekend werd als het ‘Diner van de drie keizers’. Hij had namelijk drie keizers te gast, tsaar Alexander de Tweede van Rusland, zijn zoon Alexander de Derde en keizer Willem I van Pruisen.

*Strenge chef*
Duglére stond bekend als een serieuze chef die ingrediënten van de hoogste kwaliteit eiste en tegen dronkenschap en roken was. Zo verbood hij zijn medewerkers om buiten de keuken te roken en mochten zelfs gasten in het restaurant van hem pas een sigaret opsteken na het diner.


~Foto: Pommes Anna~

*Beroemde gerechten*
Behalve de Pommes Anna, ontwikkelde Dugléré veel gerechten voor hoogwaardigheidsbekleders. Zo bedacht hij de Potage Germiny. Deze soep met zuring is gecreëerd voor Charles Lebègue, hertog van Germiny en gouverneur van de Bank van Frankrijk. De Poularde Albufera droeg hij op aan de hertog van Albufera, Maéchal Suhet en de Culotte de boeuf Salomon aan Salomon Rothschild. De chef vernoemde ook een gerecht naar zichzelf, de Sole à la Dugléré (zeetong).

~Christel Tuin~

Overig nieuws