Chef Rick May presenteert bijzondere wereldse signatuur in restaurant Fris Haarlem

7 september 2017 | Thijs Jacobs

Op 1 september 2017 was het een jaar geleden dat chef Rick May restaurant Fris in Haarlem overnam. May werkte sinds 2014 bij Fris en heeft sinds de overname in 2016 gewerkt aan een bijzondere eigen stijl die hij op 1 september presenteerde aan relaties en media.

Op 1 september 2016 nam chef Rick May restaurant Fris over van Lex en Sophia Gasseling. May, die grotendeels werd gevormd door zijn leermeester wijlen Paul van de Bunt in restaurant De Leuf (destijds twee Michelinsterren), werkt sinds 2014 in restaurant Fris en heeft na de overname de tijd genomen om zijn eigen kookstijl en identiteit te vinden en verder te ontwikkelen. 
Na een jaar op eigen benen presenteerde hij ‘Restaurant Fris by Rick May’: een modern restaurant met gerechten gebaseerd op de klassieke Franse keuken met verrassende wereldwijde invloeden.

Specerijen geven een gerecht spanning

Rick May: “Tijdens mijn vele reizen raakte ik gefascineerd door de diversiteit van internationale keukens en in het bijzonder die van de Aziatische landen. De authentieke Aziatische keukens met hun eeuwenoude voedingsleer, tradities en het gebruik van specerijen die de smaak van een gerecht bepalen intrigeren en inspireren mij. Door gebruik te maken van geurige specerijen ontstaat er spanning en een bepaalde gelaagdheid in een gerecht.” 

Culinaire wereldreis

In restaurant Fris neemt Rick May zijn gasten mee op een culinaire wereldreis waarin naast de Franse keuken, ook de Indonesische en Thaise keuken een rol spelen. May: “Ik maak mijn eigen sambal, presenteer Tom kha kai op mijn manier en ik gaar een oester in sambal die ik combineer met gegrilde scholfilet en een beurre blanc met sereh. Tandoori masala gebruik ik in een gerecht met geroosterde gamba en avocado. Mijn favoriet - en inmiddels ook van veel gasten - is een Franse croissant gevuld met eendenlever, Ibéricoham, Savoramosterd waarin veel VOC-specerijen en vijgenijs. Een smaaksensatie en een voorbeeld van hoe ik smaken van over de hele wereld combineer.”
De rechterhand van May in de keuken is sous-chef Wouter Verheijen, die voorheen onder meer bij tweesterrenrestaurant ‘t Nonnetje in Harderwijk werkte.

Jubileummenu


Het eenjarig jubileum wordt met de gasten gevierd met een Jubileummenu van vijf gangen waarin een groot aantal van de hierboven genoemde signatuurgerechten. Prijs: € 65,- inclusief bruisend aperitief, tafelwater en koffie/thee met friandises. De prijs inclusief bijpassende wijnen bedraagt € 99,-.

Restaurant Fris is lid van restaurantvereniging Jeunes Restaurateurs en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag vanaf 18.00 uur.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Duurzaamheid
Heineken ambieert 20 procent minder plastic in 2025

Op initiatief van Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft HEINEKEN Nederland Commercie het Plastic Pact mede ondertekend. Samen met 68 organisaties committeert de bierbrouwer zich om in 2025 20 procent minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic voor...

Duurzaamheid
Nestlé gaat voor 100 procent recyclebare verpakking in 2025

Nestlé heeft vanmiddag, tijdens de Nationale Circulaire Economie Conferentie in Den Haag, samen met meer dan 70 andere bedrijven en milieuorganisaties het ‘Plastic Pact’ ondertekend. Het pact is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De ondertekenaars ...

Opening Restaurant
Nieuw restaurant biedt gratis eten aan

Op woensdag 20 februari vond de opening van het nieuwe restaurant Dadawan plaats in Eindhoven. Dadawan heeft voor een originele inwijding gekozen, er kon namelijk gratis gegeten worden. Dit was een succes en zorgde voor een enorme rij, zo lezen we op omroepbrabant.nl. De verbouwing van het pand l...

trends Duurzaamheid
'The Future 50': gewassen met een lage foodprint

‘The Future 50 Foods’ is een lijst van 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde van onze maaltijden kunnen verhogen terwijl tegelijkertijd het negatieve effect van de voedselproductie op de planeet drastisch wordt verminderd. Gisteren presenteerde Knorr, in samenwerking met...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: duurzaam

Sico de Moel is restaurateur. Als eigenaar van restaurant L'invité in Amsterdam maakt hij nogal wat mee. Zijn observaties en ervaringen deelt hij graag met de lezers van De RestaurantKrant en voortaan lees je maandelijks een bijdrage van Sico. Deze ochtend was ik door een leverancier u...

Achtergronden KHN
Gezondheid en horeca: kleinere porties en minder zout

73 procent van de horecaondernemers is volop bezig om zijn aanbod van eten en drinken gezonder te maken. Dat doen ze door het gebruik van dagverse, lokale producten, vloeibare vetten, minder zout en door meer vegetarische gerechten op de menukaart aan te bieden. Dat blijkt uit onderzoek van KHN. D...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: