Chef Rick May presenteert bijzondere wereldse signatuur in restaurant Fris Haarlem

7 september 2017 | Thijs Jacobs

Op 1 september 2017 was het een jaar geleden dat chef Rick May restaurant Fris in Haarlem overnam. May werkte sinds 2014 bij Fris en heeft sinds de overname in 2016 gewerkt aan een bijzondere eigen stijl die hij op 1 september presenteerde aan relaties en media.

Op 1 september 2016 nam chef Rick May restaurant Fris over van Lex en Sophia Gasseling. May, die grotendeels werd gevormd door zijn leermeester wijlen Paul van de Bunt in restaurant De Leuf (destijds twee Michelinsterren), werkt sinds 2014 in restaurant Fris en heeft na de overname de tijd genomen om zijn eigen kookstijl en identiteit te vinden en verder te ontwikkelen. 
Na een jaar op eigen benen presenteerde hij ‘Restaurant Fris by Rick May’: een modern restaurant met gerechten gebaseerd op de klassieke Franse keuken met verrassende wereldwijde invloeden.

Specerijen geven een gerecht spanning

Rick May: “Tijdens mijn vele reizen raakte ik gefascineerd door de diversiteit van internationale keukens en in het bijzonder die van de Aziatische landen. De authentieke Aziatische keukens met hun eeuwenoude voedingsleer, tradities en het gebruik van specerijen die de smaak van een gerecht bepalen intrigeren en inspireren mij. Door gebruik te maken van geurige specerijen ontstaat er spanning en een bepaalde gelaagdheid in een gerecht.” 

Culinaire wereldreis

In restaurant Fris neemt Rick May zijn gasten mee op een culinaire wereldreis waarin naast de Franse keuken, ook de Indonesische en Thaise keuken een rol spelen. May: “Ik maak mijn eigen sambal, presenteer Tom kha kai op mijn manier en ik gaar een oester in sambal die ik combineer met gegrilde scholfilet en een beurre blanc met sereh. Tandoori masala gebruik ik in een gerecht met geroosterde gamba en avocado. Mijn favoriet - en inmiddels ook van veel gasten - is een Franse croissant gevuld met eendenlever, Ibéricoham, Savoramosterd waarin veel VOC-specerijen en vijgenijs. Een smaaksensatie en een voorbeeld van hoe ik smaken van over de hele wereld combineer.”
De rechterhand van May in de keuken is sous-chef Wouter Verheijen, die voorheen onder meer bij tweesterrenrestaurant ‘t Nonnetje in Harderwijk werkte.

Jubileummenu


Het eenjarig jubileum wordt met de gasten gevierd met een Jubileummenu van vijf gangen waarin een groot aantal van de hierboven genoemde signatuurgerechten. Prijs: € 65,- inclusief bruisend aperitief, tafelwater en koffie/thee met friandises. De prijs inclusief bijpassende wijnen bedraagt € 99,-.

Restaurant Fris is lid van restaurantvereniging Jeunes Restaurateurs en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag vanaf 18.00 uur.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Chefs
Restaurant ‘t Amsterdammertje wint Slag op de Schelde 2019

De vijfde editie van kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door het team van sterrenrestaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. De persprijs van deze unieke jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar restaurant De Sjalot in Nijmegen. ...

Verbouwen
WOK& maakt nieuwe start met vernieuwd concept

De Aziatische fast service formule WOK& maakt plaats voor een nieuw concept met een andere naam. JAMe serveert gerechten uit de wereldkeuken die vooral natuurlijk, vegetarisch en veganistisch zijn. ‘The healthiest place on earth’ is de slogan van de formule waarvan de eerste winkel i...

Culinair Internationaal
Imperium Jamie Oliver staat op omvallen

Ne eerdere berichtgeving in de Britse media heeft het bedrijf van Jamie Oliver bevestigd dat uitstel van betaling is aangevraagd. Dikwijls is dit de voorbode van een faillissement. Het gaat in dit geval om 25 restaurants, waarvan 23 Jamie's Italian restaurants. De lijst wordt gecompleteerd door ...

Opening
Indonesia breidt uit met franchiseformule en bezorgdienst

Nadat Wai Man Lo de Satebar-formule verkocht in 2016, richtte hij zich na een rustperiode in 2018 volledig op de herintroductie van het familierestaurant van zijn vader. Restaurant Indonesia kreeg een pop-uplocatie aan de Coolsingel in Rotterdam en een stek in de Foodhallen. Nu heeft het restaurant ...

Events
Kookgoot en GastRO 2019: culinair stadsfestival Rotterdam

In het weekend van 24, 25 en 26 mei staat de bekendste goot van Nederland weer volop in het culinaire zonnetje. De Rotterdamse Koopgoot wordt drie dagen lang gevuld met pittoreske terrassen, pop-up keukens en gastronomische hoogstandjes. Het evenement Kookgoot is dit jaar onderdeel van GastRO, het n...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Mijn Frenkie

De spelers van Ajax zijn populairder dan ooit. Europese topclubs azen op de jonge spelers die met Amsterdamse bravoure zoveel harten hebben gestolen. Het is een illusie om te denken dat je deze topspelers zou kunnen vasthouden. "Ajax is een fantastiche club, maar deze kans kan ik natuurlijk...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: