Chef Rick May presenteert bijzondere wereldse signatuur in restaurant Fris Haarlem

7 september 2017 | Thijs Jacobs

Op 1 september 2017 was het een jaar geleden dat chef Rick May restaurant Fris in Haarlem overnam. May werkte sinds 2014 bij Fris en heeft sinds de overname in 2016 gewerkt aan een bijzondere eigen stijl die hij op 1 september presenteerde aan relaties en media.

Op 1 september 2016 nam chef Rick May restaurant Fris over van Lex en Sophia Gasseling. May, die grotendeels werd gevormd door zijn leermeester wijlen Paul van de Bunt in restaurant De Leuf (destijds twee Michelinsterren), werkt sinds 2014 in restaurant Fris en heeft na de overname de tijd genomen om zijn eigen kookstijl en identiteit te vinden en verder te ontwikkelen. 
Na een jaar op eigen benen presenteerde hij ‘Restaurant Fris by Rick May’: een modern restaurant met gerechten gebaseerd op de klassieke Franse keuken met verrassende wereldwijde invloeden.

Specerijen geven een gerecht spanning

Rick May: “Tijdens mijn vele reizen raakte ik gefascineerd door de diversiteit van internationale keukens en in het bijzonder die van de Aziatische landen. De authentieke Aziatische keukens met hun eeuwenoude voedingsleer, tradities en het gebruik van specerijen die de smaak van een gerecht bepalen intrigeren en inspireren mij. Door gebruik te maken van geurige specerijen ontstaat er spanning en een bepaalde gelaagdheid in een gerecht.” 

Culinaire wereldreis

In restaurant Fris neemt Rick May zijn gasten mee op een culinaire wereldreis waarin naast de Franse keuken, ook de Indonesische en Thaise keuken een rol spelen. May: “Ik maak mijn eigen sambal, presenteer Tom kha kai op mijn manier en ik gaar een oester in sambal die ik combineer met gegrilde scholfilet en een beurre blanc met sereh. Tandoori masala gebruik ik in een gerecht met geroosterde gamba en avocado. Mijn favoriet - en inmiddels ook van veel gasten - is een Franse croissant gevuld met eendenlever, Ibéricoham, Savoramosterd waarin veel VOC-specerijen en vijgenijs. Een smaaksensatie en een voorbeeld van hoe ik smaken van over de hele wereld combineer.”
De rechterhand van May in de keuken is sous-chef Wouter Verheijen, die voorheen onder meer bij tweesterrenrestaurant ‘t Nonnetje in Harderwijk werkte.

Jubileummenu


Het eenjarig jubileum wordt met de gasten gevierd met een Jubileummenu van vijf gangen waarin een groot aantal van de hierboven genoemde signatuurgerechten. Prijs: € 65,- inclusief bruisend aperitief, tafelwater en koffie/thee met friandises. De prijs inclusief bijpassende wijnen bedraagt € 99,-.

Restaurant Fris is lid van restaurantvereniging Jeunes Restaurateurs en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag vanaf 18.00 uur.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Columns
Column: blurring is juist een zegen

Een glas whisky bij de barbier, een wijntje bij de kapper en een stukje ambachtelijke Spaanse pata negra worst bij de slijter. Blurring is al lang en breed geaccepteerd door de consument, het wordt misschien al een beetje verwacht. Waar veel winkels de kans hebben gepakt om hun aanbod te vergroten m...

Achtergronden Culinair
Ad Janssen viert dertigjarig jubileum als meesterkok

Horecaondernemer Ad Janssen viert dit jaar zijn dertigjarig jubileum als meesterkok. Inmiddels de 60 gepasseerd is hij nog lang niet bezig met rustiger aandoen. Integendeel, onlangs besloot hij zijn prestigieuze restaurant in het Kasteel van Rhoon totaal op de schop te nemen. Klassieke lambriseri...

Lees nu de gratis juni-uitgave van De RestaurantKrant

De juni-editie van De RestaurantKrant staat weer bomvol 'need-to-know' artikelen, diepte-interviews en trends. De mocktail heeft zijn definitieve opmars ingezet binnen de horeca. Minder, of het liefst helemaal geen alcohol meer is voor de Millennial de toekomst. Misja Vostermans, voorzitter ...

Toerisme Culinair
Gastronomie belangrijkste criterium voor vakantiebestemming Europeanen

Veel Nederlanders vertrekken in de zomer naar warme oorden om te genieten van een welverdiende vakantie. Sterker nog, Nederlanders boekten dit jaar een recordaantal vakanties naar het buitenland. De keuze voor de vakantiebestemming baseren zij vaak op de lokale keuken, zo blijkt uit jaarlijks onderz...

Culinair
10 jaar De RestaurantKrant: Paul Bocuse

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week een artikel over de grondlegger van de Nouveau Cuisine, Paul Bocuse. In januari di...

Opening
De Beren nu ook in Heerhugowaard

Het is voor de derde keer raak in Noord-Holland. Na Haarlem en Hoofddorp opent De Beren opnieuw een vestiging in de provincie met beginletter H: Heerhugowaard. Gasten kunnen vanaf donderdag 19 juli iedere dag vanaf 11.30 uur genieten van een uitgebreide lunch, borrel of de beroemde ‘all time f...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: