Chef Rick May presenteert bijzondere wereldse signatuur in restaurant Fris Haarlem

7 september 2017 | Thijs Jacobs

Op 1 september 2017 was het een jaar geleden dat chef Rick May restaurant Fris in Haarlem overnam. May werkte sinds 2014 bij Fris en heeft sinds de overname in 2016 gewerkt aan een bijzondere eigen stijl die hij op 1 september presenteerde aan relaties en media.

Op 1 september 2016 nam chef Rick May restaurant Fris over van Lex en Sophia Gasseling. May, die grotendeels werd gevormd door zijn leermeester wijlen Paul van de Bunt in restaurant De Leuf (destijds twee Michelinsterren), werkt sinds 2014 in restaurant Fris en heeft na de overname de tijd genomen om zijn eigen kookstijl en identiteit te vinden en verder te ontwikkelen. 
Na een jaar op eigen benen presenteerde hij ‘Restaurant Fris by Rick May’: een modern restaurant met gerechten gebaseerd op de klassieke Franse keuken met verrassende wereldwijde invloeden.

Specerijen geven een gerecht spanning

Rick May: “Tijdens mijn vele reizen raakte ik gefascineerd door de diversiteit van internationale keukens en in het bijzonder die van de Aziatische landen. De authentieke Aziatische keukens met hun eeuwenoude voedingsleer, tradities en het gebruik van specerijen die de smaak van een gerecht bepalen intrigeren en inspireren mij. Door gebruik te maken van geurige specerijen ontstaat er spanning en een bepaalde gelaagdheid in een gerecht.” 

Culinaire wereldreis

In restaurant Fris neemt Rick May zijn gasten mee op een culinaire wereldreis waarin naast de Franse keuken, ook de Indonesische en Thaise keuken een rol spelen. May: “Ik maak mijn eigen sambal, presenteer Tom kha kai op mijn manier en ik gaar een oester in sambal die ik combineer met gegrilde scholfilet en een beurre blanc met sereh. Tandoori masala gebruik ik in een gerecht met geroosterde gamba en avocado. Mijn favoriet - en inmiddels ook van veel gasten - is een Franse croissant gevuld met eendenlever, Ibéricoham, Savoramosterd waarin veel VOC-specerijen en vijgenijs. Een smaaksensatie en een voorbeeld van hoe ik smaken van over de hele wereld combineer.”
De rechterhand van May in de keuken is sous-chef Wouter Verheijen, die voorheen onder meer bij tweesterrenrestaurant ‘t Nonnetje in Harderwijk werkte.

Jubileummenu


Het eenjarig jubileum wordt met de gasten gevierd met een Jubileummenu van vijf gangen waarin een groot aantal van de hierboven genoemde signatuurgerechten. Prijs: € 65,- inclusief bruisend aperitief, tafelwater en koffie/thee met friandises. De prijs inclusief bijpassende wijnen bedraagt € 99,-.

Restaurant Fris is lid van restaurantvereniging Jeunes Restaurateurs en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag vanaf 18.00 uur.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrasactie gaat door, maar er wordt niet geserveerd

Op dinsdag 2 maart geeft een grote groep horecaondernemers gehoor aan de oproep van Johan de Vos om de terrassen buiten uit te stallen. De actie krijgt een ludiek karakter; de terrassen worden wel opgezet, maar geserveerd wordt er niet. Dat meldt De Telegraaf. Johan de Vos is horecaondernemer in ...

Horeca naar de stembus deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Achtergronden Gastronomie
De Loohoeve viert 5-jarig jubileum met menuboxen met gastchefs

Jeroen en Marleen Brouwer van hotel en sterrenrestaurant De Loohoeve in het Drentse Schoonloo brengen in maart 2021 speciale jubileummenuboxen uit samen met drie gastchefs. Het gaat om topchefs Soenil Bahadoer van De Lindehof (twee Michelinsterren), Jermain de Rozario van De Rozario (een Michelinste ...

Themamaand energie
Energielabels en keurmerken uitgelegd

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: