Chef Marcus wint #itsaDONdeal

24 november 2016 | Jorien Slager

Na een eerste editie vorige jaar heeft Don Papa Rum zijn cocktail competitie dit jaar verrassend uitgebreid met de deelname van chefs. Alle deelnemers werden eerst door de winnaar van vorig jaar Kevin Kroon (Door74) lekker gemaakt met zijn ervaringen tijdens zijn gewonnen reis naar de Filipijnen, voordat zij zelf een gooi mochten doen naar de winst van dit jaar.
 
Vijf chefs waren op basis van vooraf ingestuurde recept geselecteerd om hun fingerfood te koken voor negen enthousiaste bartenders. Er werden honderden vragen gesteld, sauzen geproefd, kruiden geanalyseerd, want een cocktail bij een gerecht ontwerpen is niet een gebruikelijke discipline.
 
De shakers konden vervolgens met een uitgebreide selectie van vers fruit en prachtige kruiden van Rungis aan de slag om bij het door hen uitgekozen gerecht een punch te maken op basis van de Don Papa 7 years. Alle punches bestonden uit zo’n 3 liter, of zoals shaker Julia van Dijk (Marriot Den Haag) het verwoordde: ‘Sharing is caring, that’s why we do foodpairing!”
 
De op de avond zelf gevormde duo’s werden beoordeeld door de Vlaams-Filipino Glen Ramaekers (mede-eigenaar Humphreys in Brussel)), Esmee Langereis (wijnschrijver en foodjournalist) en Matthias Cadeau (International Brand Ambassador Don Papa). Maar iedereen was in de gelegenheid om mee te proeven en zoveel mogelijk te leren over de combinaties tussen Don Papa Punch en de gerechten, die uiteenliepen van een hoorntje gevuld met krab en waterkastanje (Nino Drost, Restaurant Beulings) tot typisch Filipijnse spicy spek gehakt (Irene Esquibil van Esquisine).
 
Chef Marcus Shockley (The Dutchess) maakte een spies van sterfruit en varkensbuik gegaard in soyasaus en suikerriet. Hij scoorde bonuspunten door in de opeenvolgende ronde ook een eigen cocktail te presenteren. Andrei Talapanescu (barman bij de Pulitzer Bar) liet met zijn “Stranger Tides”-punch zien dat hij zijn ambacht echter nog beter beheerste en dit van oorsprong Amerikaanse en Roemeense duo liep na het unanieme jury-oordeel weg met de winst. Zij worden door Don Papa uitgenodigd om een week in Manilla gast optredens te doen en natuurlijk ook zelf de keuken en smaken van Sugarlandia, oftewel het Filipijnse eiland Negros, te leren kennen.
 
Runners up waren Christian Jagerman (De Smaakambassade) en chef Cassidy Hallman (Jansz at the Pullitzer) imponeerden met presentatie en verfijning, terwijl de derde plek ging naar Mia Tolen (freelance chef) en Julia van Dijk (Marriot Den Haag) op basis van creativiteit.
 
Juryvoorzitter Matthias Cadeac: “Het enthousiasme waarmee er werd samengewerkt heeft echt indruk op mij gemaakt. Ik reis de wereld over en zie een hoop wedstrijden, maar zelden heb ik zoveel creativiteit en liefde voor rum en producten gezien als hier in Nederland. Ik kijk ernaar uit Marcus en Andrei te introduceren in Manilla om daar ook een deel van die passie te kunnen brengen.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: