Chef-kok Vito Reekers opent restaurant in Utrecht

8 september 2020 | Thijs Jacobs

Vito Reekers, sinds 2013 chef de cuisine bij restaurant Karel 5, opent in het najaar van 2020 een eigen restaurant in Utrecht. De 35-jarige chef-kok neemt zijn intrek in het voormalig Polman’s Huis, een monumentaal gebouw dat na jaren van renovatie eind oktober de deuren zal heropenen. In het restaurant staat zijn bewondering voor de natuur centraal: “In de natuur is geen dag hetzelfde; die continue verandering is mijn grote inspiratie.”

De horecagelegenheid zal geopend zijn voor ontbijt, lunch en diner. In een reguliere setting telt het restaurant zo’n 90 zitplaatsen, gesitueerd in een imposante ruimte met een plafond op 10 meter hoogte. Hiernaast huisvest het gebouw een gloednieuw hotel, een private dining in de brugkelder en een bar op de begane grond.

“In dit bijzondere gebouw heb ik grote ambities. Ik wil een restaurant van culinair topniveau neerzetten, dat past bij deze tijd. Dus met een ongedwongen sfeer.” Over het concept geeft Reekers een tipje van de sluier: “De invloed van de zon, maan en sterren op de natuur heeft mij altijd geboeid. Ik zie de hemel als onuitputtelijke bron van verrassing op aarde; denk aan de producten die groeien en bloeien, maar ook aan de kleuren die je ziet als je naar buiten kijkt. Die verwondering wil ik mijn gasten meegeven.”

Over Vito Reekers

Vito Reekers groeide op in Zuid-Limburg op een boerderij, waar hij veel tijd in de moestuin van zijn ouders doorbracht. “Ik zag hoeveel liefde en aandacht er nodig is om bijvoorbeeld een knolselderij op het bord te krijgen. Hierdoor leerde ik dat je alles dat de natuur te bieden heeft met respect moet behandelen. We gooiden dan ook nooit iets weg; zelfs als we naar Italië op vakantie gingen, lagen de spruitjes op de achterbank.”

Na veel tijd met zijn moeder in de keuken doorgebracht te hebben, besluit Reekers in 2001 zijn hart te volgen en aan een koksopleiding te beginnen. Hierna werkt hij bij verschillende restaurants, waaronder Restaurant Au Coin Des Bons Enfants en Da Vinci in Limburg. Tijdens een vervolgopleiding Sterklas vanuit het Gilde van Meesterkoks is hij voor het eerst werkzaam bij Karel 5, als chef de partie. Na een periode van vier jaar als sous-chef bij Ciel Bleu in het Amsterdamse Okura Hotel, keert Vito in 2012 terug naar Grand Hotel Karel V. Niet veel later wordt hij daar benoemd tot chef-kok.

Acht jaar later blikt hij terug: “Ik heb een prachtige tijd gehad bij Karel 5, waarin ik mezelf heb kunnen ontwikkelen en in een geweldig team. Toen ik de kans kreeg om Het Polman’s Huis, een iconische plek voor mij en mijn leeftijdsgenoten, nieuw leven in te blazen heb ‘m met beide handen aangegrepen.”

Over het gebouw

Het gebouw op de kruising van de Keistraat en de Jansdam, op slechts een minuut van het Janskerkhof, is sinds 2016 gesloten voor een grondige renovatie. Waar het in 1865 geopend werd als herensociëteit, kreeg het later bestemmingen als verengingsgebouw en kerk. Vanaf 1985 droeg het pand de naam Het Polman’s Huis en werd het uitgebaat als grand café en restaurant, die door zijn buitenlandse allure al snel een begrip werd in de stad.

Over de partners

Initiatiefnemers Dick Hoek en Willem Klaassen willen met de renovatie de klassieke allure terugbrengen met een eigentijdse twist. Voor de exploitatie van het restaurant benaderden zij de van origine Utrechtse Vermaat Groep. Joris Bijdendijk, executive chef van onder andere restaurant RIJKS® in Amsterdam, selecteerde Reekers als chef de cuisine voor het nieuwe restaurant.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: