Chef-kok Marcel van Zomeren al dertig jaar achter dezelfde kachel

Auteur: Thijs Jacobs
Gastronomie 5 november 2018
Chef-kok Marcel van Zomeren al dertig jaar achter dezelfde kachel

Marcel van Zomeren is 30 jaar verbonden aan In den Rustwat in Rotterdam. Hij begon in 1988 als chef van het door Michelin met een Bib Gourmand bekroonde restaurant en is sinds 1997 ook eigenaar. In den Rustwat wordt beschouwd als het best bewaarde geheim van Rotterdam.

Het pand waarin het restaurant van eigenaar en patron Marcel van Zomeren is gevestigd, staat sinds 1959 op de huidige plek in het mooie Kralingen onder de rook van het stadion van voetbalvereniging Excelsior. Door Michelin is het bekroond met een Bib Gourmand, de internationale onderscheiding voor een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Erelijst

Lekker heeft de eetgelegenheid met een prachtige recensie opgenomen in het overzicht van de vijfhonderd beste restaurants van ons land en ook in de Gault&Millau-gids is plaats voor In den Rustwat (14 van de maximaal te halen 20 punten).

Over Marcel van Zomeren

Marcel heeft de klassieke Franse keuken als basis. Hij weet nog hoe echte sauzen worden bereid, maar evenzeer is hij een nieuwsgierige autodidact met altijd nieuwe ideeën. Zeg je Marcel, dan zeg je schaal- en schelpdieren. En sauzen. Hij maakt alles zelf. Het liefst laat hij de zorgvuldig gekozen ingrediënten zoveel mogelijk in hun waarde, maar wel met zijn eigen smaakhandtekening eronder.

Over restaurant In den Rustwat

In vroeger tijden werd In den Rustwat liefkozend het ‘verversingslokaaltje’ genoemd. Dat is het eigenlijk nog steeds: als je het restaurant verlaat, zorgen Marcel en zijn medewerkers ervoor dat jij je een beter mens voelt. Het restaurant huisvest in een van de best bewaarde historische gebouwen van Rotterdam. De herberg stamt uit 1597 en heeft inmiddels een geschiedenis van meer dan 400 jaar culinair genieten achter de rug.

Veel authentieke items zijn bewaard gebleven. De tegelvloer en de Delfts blauwe tegeltjes aan de muur zijn origineel. Absolute blikvanger is het rieten dak. Sinds de heropening in 1960 door burgemeester Van Walsum is het een van de beste culinaire gelegenheden van Rotterdam.

Overig nieuws