Chef-kok Marcel van Zomeren al dertig jaar achter dezelfde kachel

5 november 2018 | Thijs Jacobs

Marcel van Zomeren is 30 jaar verbonden aan In den Rustwat in Rotterdam. Hij begon in 1988 als chef van het door Michelin met een Bib Gourmand bekroonde restaurant en is sinds 1997 ook eigenaar. In den Rustwat wordt beschouwd als het best bewaarde geheim van Rotterdam.

Het pand waarin het restaurant van eigenaar en patron Marcel van Zomeren is gevestigd, staat sinds 1959 op de huidige plek in het mooie Kralingen onder de rook van het stadion van voetbalvereniging Excelsior. Door Michelin is het bekroond met een Bib Gourmand, de internationale onderscheiding voor een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Erelijst

Lekker heeft de eetgelegenheid met een prachtige recensie opgenomen in het overzicht van de vijfhonderd beste restaurants van ons land en ook in de Gault&Millau-gids is plaats voor In den Rustwat (14 van de maximaal te halen 20 punten).

Over Marcel van Zomeren

Marcel heeft de klassieke Franse keuken als basis. Hij weet nog hoe echte sauzen worden bereid, maar evenzeer is hij een nieuwsgierige autodidact met altijd nieuwe ideeën. Zeg je Marcel, dan zeg je schaal- en schelpdieren. En sauzen. Hij maakt alles zelf. Het liefst laat hij de zorgvuldig gekozen ingrediënten zoveel mogelijk in hun waarde, maar wel met zijn eigen smaakhandtekening eronder.

Over restaurant In den Rustwat

In vroeger tijden werd In den Rustwat liefkozend het ‘verversingslokaaltje’ genoemd. Dat is het eigenlijk nog steeds: als je het restaurant verlaat, zorgen Marcel en zijn medewerkers ervoor dat jij je een beter mens voelt. Het restaurant huisvest in een van de best bewaarde historische gebouwen van Rotterdam. De herberg stamt uit 1597 en heeft inmiddels een geschiedenis van meer dan 400 jaar culinair genieten achter de rug.

Veel authentieke items zijn bewaard gebleven. De tegelvloer en de Delfts blauwe tegeltjes aan de muur zijn origineel. Absolute blikvanger is het rieten dak. Sinds de heropening in 1960 door burgemeester Van Walsum is het een van de beste culinaire gelegenheden van Rotterdam.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Nice 'n Easy
Seafood Bar Je m'en Fish uit Gent brengt zeevruchten met een twist

De Frans-Engelse woordspeling zegt het eigenlijk allemaal. In de Gentse seafood bar ‘Je m’en Fish’ hoef je geen net pak te dragen om een oester te degusteren. Hier krijg je kwaliteit uit de zee die je zelfs staand aan de bar kan verorberen. Drie jongelui die hun job als advocate...

Culinair Nice 'n Easy
Rik Jansma en Laurens Samsen (Basiliek) in gesprek over convenience

De kwaliteit van veel ‘gemaksproducten’ is de afgelopen jaren steeds beter geworden. Toch blijft koken vooral een ambacht. In sterrenrestaurant Basiliek in Harderwijk gaan eigenaar en sterrenchef Rik Jansma en zijn pupil Laurens Samsen het gesprek aan. Convenienceproducten, halffabricate...

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Achtergronden Vega
Eet Geen Dierendag: hoe vier jij het?

Elk jaar op 4 oktober vertroetelen we onze trouwe viervoeters. Het kan niet op: van extra lange wandelingen tot enorme botten, cadeautjes en zelfs hele taarten. Dit jaar viert Wakker Dier alweer voor de 10e keer Eet Geen Dierendag en maken we er ook voor onszelf een feestje van. We vieren deze bijzo...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: