'Centrum Utrecht te vol met restaurants'

8 oktober 2012
'Centrum Utrecht te vol met restaurants'

Restaurateurs in Utrecht vinden dat het centrum te vol zit met eetgelegenheden. De laatste jaren zijn er 1.500 couverts bijgekomen. Naast de crisis heeft de gevestigde orde in de Domstad er een probleem bij.

*Makkelijk starten*
Door aangepaste wet- en regelgeving van de gemeente Utrecht kunnen ondernemers makkelijker aan een restaurantvergunning komen. Hierdoor zijn er in het stadscentrum de laatste jaren, ondanks de crisis, veel nieuwe zaken bijgekomen. In de afgelopen vijf jaar zijn dat honderd restaurants, blijkt uit cijfers van het bedrijfschap Horeca en Catering. Vijf jaar geleden versoepelde de gemeente de regelingen.

*Grote tenten*
In 2012 zijn er al 14 vergunning afgegeven voor nieuwe restaurants. Er is vooral ophef over nieuwe restaurants die een groot aantal gasten kunnen ontvangen. Zo opende recentelijk restaurantketen Humphrey's een vestiging met 350 stoelen en ook japanner Sumo opende een gelegenheid met evenzoveel couverts.

*Teveel*
Prominenten uit de Utrechtse horeca willen nu overleg met de lokale overheid omdat ze vinden dat 'teveel en meer van hetzelfde' schadelijk is voor de kwaliteit van het aanbod.

~Frank Lindner~

Overig nieuws