CBS: Waddeneilanden hebben meeste horeca per inwoner

6 juni 2018 | David Bakker
CBS: Waddeneilanden hebben meeste horeca per inwoner<
Op de Waddeneilanden zijn relatief veel winkels en horecazaken. Omgerekend naar aantal inwoners staan op de Wadden van alle gemeenten de meeste winkel- en horecavestigingen ingeschreven. In 2017 bezochten bijna anderhalf miljoen toeristen de Waddeneilanden. Dit meldt het CBS naar aanleiding van vragen van WNL.

Op de Waddeneilanden waren op 1 januari 2018 in totaal 3 600 vestigingen van bedrijven. Horeca en handel zijn samen goed voor bijna een derde daarvan. Ter vergelijking, in heel Nederland is dat minder en maken deze twee bedrijfstakken ruim een vijfde uit van het aantal vestigingen.

De Waddeneilanden hebben 27,1 horecavestigingen per duizend inwoners tegenover 3,6 in heel Nederland. Ook het aantal handelsvestigingen (21,1 om 15,8 per duizend inwoners) is bovengemiddeld. Daarbij gaat het voor een belangrijk deel om winkels. De Wadden hebben namelijk veel meer winkels per duizend inwoners (13,2) dan Nederland als geheel (5,1).

Qua horecavestigingen kennen de Wadden een relatief hoge dichtheid. Alle eilanden staan in de top vijf: Vlieland (35,3), Terschelling (34,6), Ameland (34,2), Schiermonnikoog (26,8) en Texel (21,7). Ook andere ‘toeristische’ gemeenten, zoals Valkenburg (15,2), Gulpen (13,4) en Zandvoort (12,4) hebben relatief veel horecazaken per duizend inwoners.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Rotterdam
Hudson Bar & Kitchen lanceert als eerste Moritz Beercan Chicken

Op vrijdag 22 juni introduceert Hudson Bar & Kitchen als eerste het oudste Spaanse biermerk Moritz Bier in combinatie met de Moritz Beercan Chicken. Swinkels Family Brewers – die verantwoordelijk is voor de lancering van Moritz in Nederland - verkoos restaurant Hudson als de eerste partner...

Culinair Rotterdam
Gert Blom draagt sterrenrestaurant Amarone Rotterdam over aan Jan van Dobben

Gert Blom draagt sterrenrestaurant Amarone in Rotterdam per 1 juli 2018 over aan chef Jan van Dobben. Van Dobben was sinds juli 2017 al mede-eigenaar en werkt sinds 2012 bij Amarone. De 29-jarige Van Dobben is nu 100% eigenaar van het Rotterdamse restaurant, waarin zijn echtgenote en oenoloog Yoshik...

Personalia Michelin
Michael Ellis verlaat Michelin

Michael Ellis, de directeur van de culinaire Michelin restaurant- en hotelgidsen stapt op. Hij gaat een nieuwe uitdaging aan bij Jumeirah Group, waar hij leiding gaat geven aan de culinaire afdelingen. Diner De 'chief executive' van Jumeirah, José Silva, wil het restaurant...

Awards Culinair
Team sterrenrestaurant Merlet wint kookwedstrijd Slag op de Schelde 2018

De vierde editie van kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door het team van sterrenrestaurant Merlet in Schoorl. De persprijs van deze unieke jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar restaurant de Ertepeller in Papendrecht. Tijdens de wedstrijd, d...

Culinair Fastservice
Fusie De Pizzabakkers en Da Portare Via

De Pizzabakkers (nu 12 vestigingen) en Da Portare Via (nu 9 vestigingen) maken bekend in de loop van dit jaar te fuseren. De bedrijven zijn ervan overtuigd samen sterker te staan. De kernwaarden van beide bedrijven komen nagenoeg overeen, ze staan voor een ambachtelijke houtovenpizza van hoge kwa...

Achtergronden Tech
Kok op vakantie dankzij keukenmanagementsysteem

De kok kan eindelijk weer eens op vakantie. Niet omdat hij de keuken sluit, maar vanwege de vlekkeloze keukenoperatie, mogelijk gemaakt door een systeem dat het keukenmanagement stroomlijnt. De meeste chefs die ermee werken willen niet anders meer, merkt Arjan Mul op. Arjan is dealer van unTill K...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: