Carnaval gaat door!

19 februari 2009 |

De kredietcrisis heeft geen invloed op het feestend publiek in het zuiden van ons land. Uit onderzoek van De Vos & Jansen in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland blijkt dat een carnavalsvierder ruim 140 euro aan eten en drinken uitgeeft. Dat is voor 69,3% van de ondervraagden gelijk aan vorig jaar, 11,2% geeft aan meer uit te geven dan vorig jaar.

Oeteldonk en Mestreech zijn de populairste plaatsen om dit katholieke feest te vieren. Uiteraard is bier het meest geschonken en bijna 50% van de ondervraagden gaat een lekker frietje eten.

Op zondag 22 februari gaan de meeste mensen (78,9%) carnaval vieren. Gevolgd door de zaterdag (70,4%) en maandag (61,5%). Een biertje erbij is natuurlijk favoriet. Bier wordt gedronken door 81,3% van de mannen en 40,4% van de vrouwen. Daarnaast zijn wijn en frisdrank populair. Frietje wordt het vaakst gegeten door de carnavalsvierders. Naast shoarma, pizza en chinees is ook de ouderwetse stamppot nog altijd populair als maaltijd.

Carnaval is nog steeds een feest van gezelligheid en sfeer. 66,8% viert carnaval omdat het een traditie is. Vooral om gezellig met vrienden te zijn (85,3%), maar ook omdat het leuk is nieuwe mensen te ontmoeten (59%). "Even alles los laten" wordt ook aangegeven door 60,9% van de ondervraagden als reden om carnaval te vieren. Slechts 21,3% gaat haringhappen. En slechts 6,6% gaat vasten na de carnaval. Nog 13,1% van de ondervraagden van 55 jaar of ouder doet wel aan het traditionele vasten.

De weg naar huis wordt voornamelijk te voet of op de fiets afgelegd. Daarnaast geeft ook bijna 12% van de ondervraagden aan om met de taxi naar huis te gaan. 11% van de ondervraagden is actief lid van een carnavalsvereniging.


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Achtergronden Coronacrisis
Herman den Blijker en Annemarie van Gaal zoeken restaurants die het zwaar hebben

De horeca heeft nog nooit in zo zwaar weer verkeerd als nu. Maandenlang dicht. Geen gast in de zaak. Sommige restaurants hebben in de crisistijd wel een afhaal- of brengservice gehad, maar daarmee konden ze nauwelijks hun hoofd boven water houden. Nu zijn ze eindelijk weer open, maar alles is anders...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: