Café Visscher brengt bistronomie naar Leiden

Auteur: Redactie
Opening 12 oktober 2023
Café Visscher brengt bistronomie naar Leiden Arie Visscher in zijn nieuwe restaurant

Sinds 6 september is op de Stationsweg in Leiden Café Visscher geopend. Zo opulent als het art deco interieur van de nagelnieuwe zaak van de Rotterdamse chef Arie Visscher (36) oogt, zo nuchter en wars van pretenties is hij zelf.

Na jarenlang tot ver buiten de landsgrenzen en op het hoogste niveau te hebben gekookt – onder andere bij De Librije in Zwolle en bij Joelia by Mario Ridder in Rotterdam – gooit de chef het in Leiden over een compleet andere boeg. In Café Visscher kookt Visscher zonder poespas en niet om te scoren in de gidsen, maar om te scoren bij de gasten. In Visschers eerste eigen zaak, gelegen aan de toegangspoort tot het centrum van Leiden, is toegankelijkheid het sleutelwoord. Van spontane gasten die het liefst à la minute iets lekkers op het bord wensen tot uitgebreid à la carte dineren.

Bistronomie

Na jaren in enkele van de meest vooraanstaande keukens van Nederland te hebben gewerkt, was de chef zeker niet klaar met koken, maar wel met voorspelbaarheid en exclusiviteit. Een ontmoeting met de uit Leiden afkomstige Theor Verplancke mondde uit in serieuze plannen voor een eigen zaak. Gesteund door de Leidse ondernemers Singha Witteman en Paul Herman werd op de Stationsweg 7 in Leiden de perfecte locatie gevonden. Met de laagdrempeligheid van een buurtrestaurant en het kosmopolitische sfeertje rolt Café Visscher de rode loper uit voor gasten die gek zijn op bistronomie. Ongeacht of ze nu komen voor een glas wijn en een steak frites aan de bar, voor een lunch met oesters met champagne of uitgebreid à la carte willen dineren.

Parijse flair

Een deel van die beleving kwam tot stand door Too Many Agencies dat het ontwerp verzorgde. Met een knipoog naar het Parijs van de Moulin Rouge is Visscher een spectaculair theatraal restaurant met hangende bloemstukken en antieke Engelse kroonluchters boven een blauwwitte mozaïekvloer. De mix van felle kleuren en contrasterende patronen geeft een dramatisch en weelderig effect, maar de sfeer is er niet een van exclusiviteit, maar juist van feestelijkheid en warmte. Een mondaine setting waar je zowel aangekondigd als onaangekondigd op ieder moment van de dag kunt binnenlopen om alleen, met een intiem of met een groot gezelschap, je eigen feestje te vieren in de serre, aan de bar, in een van de gezellige nisjes of bij goed weer op het terras. Net zoals in de beroemde nachtclub waarop het ontwerp van het interieur is gebaseerd, hoef je enkel te gaan zitten en te genieten van wat er achter de coulissen vandaan komt, want in de keuken ligt de lat hoog. Visscher weet simpelweg niet beter. Klassiekers als oesters, kreeftensoep, steak tartaar en entrecote geven hier acte de présence, maar wel op zijn Visschers. Dit betekent dat bezoekers al een voorgerecht hebt voor 12 euro en alle hoofdgerechten onder de 30 euro zijn. Ook de prijzen van de wijnen zijn - zowel per glas als per fles (vanaf 28 euro) - alleszins schappelijk te noemen. Wie kaviaar en champagne wil, kan dit uiteraard krijgen.

Fotograaf: Arjen Poort/Today’s Brew

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws