'Brandweer kan besparen via regionalisering'

16 juli 2010 |
'Brandweer kan besparen via regionalisering'

Een onderzoeks-commissie onder leiding van de Maastrichtse waarnemend burgemeester Jan Mans heeft onlangs berekend dat de brandweer jaarlijks 85 miljoen euro zou kunnen besparen. Een van de maatregelen is het stoppen met brandveilig-heidscontroles in bedrijfsgebouwen. Hieronder vallen ook horecapanden. Met het afkappen van inspecties en er van uit gaan dat horecapanden bij voorbaat onveilig zijn, zou de brandweer volgens het rapport 33 miljoen euro kunnen besparen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is van mening dat preventie en inspectie een exclusieve taak van de overheid is, en moet blijven. Daarnaast zou de brandweer beter kunnen besparen wanneer systemen zouden worden geregionaliseerd.

Reactie KHN
In een reactie op het rapport laat een expert bij de branchevereniging weten: "Brandveiligheid is in het belang van de gasten. Horecaondernemers doen er alles aan het bedrijf naar de actuele eisen in te richten. De controle en handhaving van de brandveiligheidseisen is een exclusieve overheidstaak en dient uit de algemene middelen gefinancierd te worden. Dat de (horeca)exploitant zich verder aan de opgelegde normen en eisen dient te houden en daarvoor verantwoordelijk is, is voor KHN vanzelfsprekend. De brandweer moet zich bij het uitoefenen van haar toezicht- en handhavingstaak blijven focussen op de meest risicovolle bedrijven en notoire overtreders hard aanpakken."

Niet via de achterdeur
"Dit betekent wel dat de brandweer tijdig preventieve meldingen blijft geven en blijft toetsen bij die bedrijven/instellingen die sinds 2008 nog 'slechts' meldingsplichtig zijn in plaats van vergunningplichtig. KHN wil voorkomen dat als de brandweer niet meer vooraf inspecteert bij en adviseert aan de horecaondernemer, dat zij daardoor de deskundigheid van marktpartijen (certificering via de achterdeur) moeten gaan inhuren. Marktpartijen hebben per definitie belang bij inkomsten."

Onafhankelijke commissie
"Bij een wezenlijk verschil van mening tussen de gemeente en een horecaondernemer over te treffen voorzieningen voor de brandveiligheid, kan er gebruik worden gemaakt van de deskundigheid van de onafhankelijke commissie praktijktoepassing brandveiligheid die het ministerie van VROM/WWI heeft opgericht."

Regionaliseer toezicht
"Koninklijke Horeca Nederland streeft, in de lijn van de visie van VROM, naar meer regionalisering van toezicht op milieugebied en brandveiligheid. Doelstelling: deskundigheid, efficiency en uniformiteit bevorderen. Wij hopen dat gemeenten deze positie ondersteunen want die vorm regionalisering geeft voordelen voor de ondernemers: transparantie en meer eenduidigheid, snellere codificatie van interpretaties van regels en het beperkt rechtsgangen. Wij zijn van mening dat hierdoor ook voor de brandweer kosten worden bespaard."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: