Branchepartijen gaan met LNV voor duurzamer voedsel

29 oktober 2009 |
Branchepartijen gaan met LNV  voor duurzamer voedsel

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft woensdag met vijf partijen die een grote rol spelen in de voedsel-voorziening in Nederland afspraken gemaakt over een duurzamer voedselaanbod. De afspraken worden uitgewerkt in het Platform Verduurzaming Voedsel. Gevolg is dat consumenten de komende jaren duurzamer voedsel kunnen gaan consumeren in de bedrijfskantine, in de horeca en thuis, en ook in de supermarkt komt een groter aanbod. De vijf partijen zijn Koninklijke Horeca Nederland (Horeca), Veneca (catering), ZLTO (agrarische producenten), FNLI (levensmiddelenindustrie), en CBL (supermarkten).

De branchepartijen hebben tijdens een symposium in Kasteel Woerden hun handtekening gezet onder de afspraken. Minister Verburg toonde zich bijzonder blij met de overeenkomst: "Over verduurzaming wordt heel veel gezegd en dat is op zich goed. Maar er moet ook wat worden gedáán. En dat doen wij vanmiddag: het blijft nu niet bij woorden, maar de consumenten kunnen de jaren daden verwachten. In het schap van de supermarkt, in het restaurant en in de bedrijfskantine."

"Voor Koninklijke Horeca Nederland betekent dit Platform een meerwaarde op twee fronten. Ten eerste worden horecaondernemers door informatievoorziening en hulpmiddelen ondersteund bij het maken van bewuste keuzes. Ten tweede worden knelpunten gesignaleerd en geadresseerd en worden kansen in de hele keten uitgewerkt," aldus persvoorlichter Joris Prinssen van KHN in een reactie.

De instelling van een Platform Verduurzaming Voedsel is afgelopen juni aangekondigd in Nota Duurzaam Voedsel van minister Verburg. De minister wil dat Nederland over 15 jaar mondiaal koploper is in de verduurzaming van de voedselproductie. Dus produceren met respect voor mens, dier en milieu.

De platformdeelnemers zijn bereid om met LNV samen te werken om dit streven te halen. De partijen willen die verduurzaming bereiken door het proces van verduurzaming van voedsel te verankeren in het beleid van ondernemingen (te denken valt aan minder gebruik van water of energie, rekening houdend met dierenwelzijn, minder verspilling van ingrediënten) en het concrete aanbod van duurzame producten jaarlijks te vergroten. Per partij staan er inspanningsverplichtingen in de overeenkomst die vanmiddag is ondertekend. De integrale overeenkomst is te vinden onder 'meer informatie'.

Het platform komt zes tot acht keer per jaar bij elkaar. De voortgang van het platform wordt bewaakt door de stuurgroep Verduurzaming Voedsel, die één keer per jaar bij elkaar komt en waarin behalve minister Verburg ook de topmensen van de vijf genoemde sectoren zitten.

Hospitality Management, Lunchroom, De CaféKrant, De RestaurantKrant, Frank Lindner


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: