Van Australië naar Amsterdam: Box Sociaal breidt uit

Auteur: Redactie
Opening Food 11 april 2023
Van Australië naar Amsterdam: Box Sociaal breidt uit

In het jaar dat Box Sociaal in Amsterdam-Oost haar vijfjarig bestaan viert, wordt er uitgebreid met een nieuwe locatie op de Bloemgracht 47 in de Amsterdamse Jordaan. Later dit jaar staat een opening in Rotterdam gepland.

Van Australië naar Amsterdam 

Met de opening van Box Sociaal Jordaan komt voor de oprichters en eigenaars Alex Than Aye en Yudhi Srinivasan, een eind aan een zoektocht die anderhalf jaar geleden startte. Het plan voor de eerste Box Sociaal, in Amsterdam-Oost komt uit Australië. Hier waren twee horecavrienden van plan samen een zaak te beginnen. Beiden verliefd op de Europese lifestyle, besloten ze te beginnen in Amsterdam. Een stad die in hun ogen alles al had, behalve een all day brunch cultuur. Met de intentie het beste uit de Australische brunch-cultuur naar Nederland te brengen, landde het tweetal in juni 2017 op Schiphol. Negen maanden later was de eerste Box Sociaal een feit.

Yudhi Srinivasan, een van de oprichters: “In Australië is de gemeenschap enorm belangrijk en voor ons is dat niet anders. Voor Australische begrippen is Amsterdam klein, bewoners hebben recht op hún plekje. Wij zijn daarom van het begin af aan uitgegaan van onze buren. Als die niet bij je willen komen eten, dan doen we iets niet goed. Brunches en diners zijn ons beproefde recept voor ‘good times’. Daarmee willen we mensen samenbrengen. Vandaar onze naam, Box Sociaal.”

“Naast het sociale aspect kenmerkt Box Sociaal zich door de toewijding aan het product.” In het begin hadden Alex en Yudhi moeite om producenten te vinden die volgens hun standaard konden leveren. Daarom wordt sindsdien driekwart van de kaart, van de burgerbroodjes tot de ketchup, burgerpasteitjes, worsten, cocktails, mayonaise en chai-siroop, in huis gemaakt.

Box Sociaal Jordaan

Met de uitbreiding op de Bloemgracht, waar het Box Sociaal team over een grotere keuken kan beschikken, verwacht het duo nog een extra kwaliteitsslag te kunnen maken. Ook biedt de nieuwe keuken extra mogelijkheden buiten de kaart om: waaronder het inblikken van de huisgemaakte sauzen en cocktails, zodat gasten hun Box Sociaal favorieten mee naar huis kunnen nemen.

De kaart verandert minimaal twee keer per jaar en de focus ligt op huisgemaakt, duurzaam en lokaal, met hier en daar ook een vette knipoog naar Nederlandse klassiekers. De gerechten zijn overwegend vegetarisch, of hebben een vegetarische optie. Box Sociaal Classics zoals Kim’s Taco, waarvan de kip gecoat is met Gohijung glazuur, zijn ook op de kaart van Box Sociaal Jordaan te vinden. Evenals een selectie natuurwijnen en speciaalbieren. Het Amsterdamse bedrijf ninetynine is verantwoordelijk voor het interieur waar good food, good fun en good friends de sleutelwoorden zijn.

“Als chef-kok heb ik een enorme passie voor producten en als het op kwaliteit aankomt doen we geen concessies. Ook niet op de kwaliteit van de service. Mensen stappen ergens binnen voor het eten, maar komen terug omdat ze zich welkom voelen. We hebben het geluk inmiddels over een heel hecht team te beschikken dat dit als geen ander begrijpt”, aldus Alex Than Aye.

Bij Box Sociaal Jordaan begint deze lente op de Bloemgracht een nieuw Amsterdams avontuur. Als alles meezit zal Rotterdam aan het eind van de zomer kennis kunnen maken met de allereerste Box Sociaal in de havenstad.

Overig nieuws