Boekentip: Inside Chef's Fridges

6 januari 2016
Boekentip: Inside Chef's Fridges

Chefs eten nooit thuis toch? Altijd op de zaak, en als ze eenmaal vrij zijn dan gluren ze bij de buren. Inspiratie opdoen en het
aanbod vergelijken is een mooi moment om rust te nemen van de hectiek in de keuken, vertellen chefs me vaak. Maar als ze eenmaal thuis zijn, dan moet er goed eten in huis zijn, ook al lijkt thuis eten bij de meeste maar sporadisch te gebeuren.

~Foto: Marina de Massiac~

*Koelkasten van chefs*
Adrian Moore, de conciërge van het Mandarin Oriental in Parijs, en foodfotografe Carrie Solomon legden de koelkasten vast van Europese bevriende chefs door middel van prachtig beeld. Van een koffietafelboek alleen kun je niet spreken. De koelkasten van de beste Europese koks worden afgewisseld met de favoriete receptuur van bekende patissiers en koks. Zo geeft onder andere Pierre Hermé je een goed recept van een perzik-rozen taartje met komijn.



*De een is de ander niet*
We zien bij macaronkoning Pierre Hermé een gestructureerde koelkast die zo in een magazine zou kunnen worden afgebeeld. Geen verloren schaaltje met droge radijsjes of aangekoekte sojasaus, maar nette opeengestapelde patisseriedozen naast een vijgen- en vanillespread. Zoals je het ook verwacht van een patissier is de rest gevuld met glazen potten die keurige hoeveelheden hazelnootboter, pistache en Mexicaanse vanillestokjes bevatten. De Zweedse kok Magnus Nilsson heeft in zijn op maat gemaakte koelkast een legioen aan pickles, die rustig verder fermenteren op de bovenste plank. Spannende likeuren vind je een plank eronder aan de zijde van de gepekelde bloemetjes.

*Verse producten*
De Frans-Duitse chef Douce Steiner groeide op in een gastronomisch milieu en geeft enkel om eten. Haar koelkast is tot de nok toe gevuld met verse producten die ze vaak uit het restaurant meeneemt. Het koudste gedeelte (net boven de groentela) herbergt een legioen aan groenten zoals pompoen, venkel, pastinaak en bieten. Hier geen exotische producten te vinden als yuzusap, Thaise basilicum, sriracha of umami sojasaus zoals bij Parijzenaar David Toutain.

Inside Chef's Fridges
o.a verkrijgbaar via "Taschen.nl":http://www.taschen.nl/
ISBN 978 3 8365 5353 7
Verkoopprijs: 39,99

*Over de auteur: Marina de Massiac*
Marina de Massiac volgde een koksopleiding bij Le Cordon Bleu Culinary Arts School in Parijs en bij het Ducasse Institute. Momenteel is ze werkzaam als freelance kok. In haar rubriek ‘Keukengeheimen’ spreekt ze met internationale keukensterren. Deze keer dook ze voor De RestaurantKrant in het boek 'Inside Chef's Fridges'.

Overig nieuws