Boekentip: Inside Chef's Fridges

6 januari 2016 |
Boekentip: Inside Chef's Fridges<

Chefs eten nooit thuis toch? Altijd op de zaak, en als ze eenmaal vrij zijn dan gluren ze bij de buren. Inspiratie opdoen en het
aanbod vergelijken is een mooi moment om rust te nemen van de hectiek in de keuken, vertellen chefs me vaak. Maar als ze eenmaal thuis zijn, dan moet er goed eten in huis zijn, ook al lijkt thuis eten bij de meeste maar sporadisch te gebeuren.

Foto: Marina de Massiac

Koelkasten van chefs
Adrian Moore, de conciërge van het Mandarin Oriental in Parijs, en foodfotografe Carrie Solomon legden de koelkasten vast van Europese bevriende chefs door middel van prachtig beeld. Van een koffietafelboek alleen kun je niet spreken. De koelkasten van de beste Europese koks worden afgewisseld met de favoriete receptuur van bekende patissiers en koks. Zo geeft onder andere Pierre Hermé je een goed recept van een perzik-rozen taartje met komijn.



De een is de ander niet
We zien bij macaronkoning Pierre Hermé een gestructureerde koelkast die zo in een magazine zou kunnen worden afgebeeld. Geen verloren schaaltje met droge radijsjes of aangekoekte sojasaus, maar nette opeengestapelde patisseriedozen naast een vijgen- en vanillespread. Zoals je het ook verwacht van een patissier is de rest gevuld met glazen potten die keurige hoeveelheden hazelnootboter, pistache en Mexicaanse vanillestokjes bevatten. De Zweedse kok Magnus Nilsson heeft in zijn op maat gemaakte koelkast een legioen aan pickles, die rustig verder fermenteren op de bovenste plank. Spannende likeuren vind je een plank eronder aan de zijde van de gepekelde bloemetjes.

Verse producten
De Frans-Duitse chef Douce Steiner groeide op in een gastronomisch milieu en geeft enkel om eten. Haar koelkast is tot de nok toe gevuld met verse producten die ze vaak uit het restaurant meeneemt. Het koudste gedeelte (net boven de groentela) herbergt een legioen aan groenten zoals pompoen, venkel, pastinaak en bieten. Hier geen exotische producten te vinden als yuzusap, Thaise basilicum, sriracha of umami sojasaus zoals bij Parijzenaar David Toutain.

Inside Chef's Fridges
o.a verkrijgbaar via Taschen.nl ISBN 978 3 8365 5353 7
Verkoopprijs: 39,99

Over de auteur: Marina de Massiac
Marina de Massiac volgde een koksopleiding bij Le Cordon Bleu Culinary Arts School in Parijs en bij het Ducasse Institute. Momenteel is ze werkzaam als freelance kok. In haar rubriek ‘Keukengeheimen’ spreekt ze met internationale keukensterren. Deze keer dook ze voor De RestaurantKrant in het boek 'Inside Chef's Fridges'.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Culinair Coronacrisis
Wellnessboot: van badjassenparadijs naar smaakvol pop-up restaurant

Een fijne cruise maken zit er vanwege de coronacrisis momenteel niet in. Maar wie toch een avondje dat heerlijke vakantiegevoel wil ervaren en tegelijkertijd wil genieten van een heerlijk diner kan vanaf 1 juni terecht op de Wellnessboot bij City Resort Hotel Mill. De Wellnessboot is normaal gezien ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Coronacrisis
Horeca per 1 juni open: dertig mensen exclusief personeel weer welkom

De horeca in Nederland mag op 1 juni vanaf 12.00 uur weer open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. In tegenstelling tot de eerder afgekondigde versoepelingen van de maatregelen, worden personeelsleden niet meegetelt in de '30-mensenregel'. Dat betekent dat er...

Economie Coronacrisis
Horecaondernemers verliezen 39% van de inkomsten tijdens lockdown

Kleine ondernemers in de horeca zagen hun inkomsten flink teruglopen sinds de eerste coronamaatregelen. Horecaondernemers moesten genoegen nemen met 39% minder inkomsten. Dit en meer blijkt uit een onderzoek door Knab, op basis van geanonimiseerde transactiedata van ruim 150.000 eenmanszaken en bv&r...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: