Bocuse d'Or finale steeds zwaarder

3 januari 2013
Bocuse d'Or finale steeds zwaarder

Op 29 en 30 januari vindt in Lyon de wereldfinale plaats om de Bocuse d’Or 2013. De wedstrijd wordt met de keer uitdagender, zo laat voorzitter van Bocuse d’Or Nederland André van Doorn weten.

*Voortraject*
Nederland is een van de 24 deelnemende landen en wordt vertegenwoordigde door Martin Ruisaard en commis Rosita Nietvelt. Ruisaard won de Nederlandse Bocuse d’Or finale in 2011 en kwalificeerde zich in maart 2013 tijdens de Bocuse d’Or Europe voor de komende wereldfinale.

*Prominente plaats*
Voor veel koks is en was, deelname aan de Bocuse d'Or de start van internationale bekendheid en een prachtige professionele carrière. Volgens Van Doorn is het logisch dat Nederland aan de wereldfinale deelneemt. "We nemen een prominente plaats in op de internationale culinair kaart. Het grote aantal Michelinsterren dat ons land rijk is, geeft al aan dat we in ons land op hoog niveau koken."

*Steeds zwaarder*
Van Doorn, een van de 24 internationale juryleden bij de wereldfinale in Lyon, geeft aan dat de wedstrijd elk jaar zwaarder wordt. "Ook dit jaar is de wedstrijd weer aangescherpt. Het wordt voor de wedstrijddeelnemers elke keer uitdagender.”

*Voorrondes*
Het aantal finaleplaatsen in Lyon is beperkt tot 24. Daarom worden elke twee jaar ‘voorcompetities’ georganiseerd in Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Europa (Bocuse d’Or Europe). Alle landen selecteren via een nationale competitie het winnende team: een kok en een commis. Dit team kan zich via de wedstrijd in hun deel van de wereld kwalificeren voor een finaleplaats in Lyon in het daaropvolgende jaar.

~Frank Lindner~

Overig nieuws