Bocuse d'Or: De ontknoping nadert!

15 september 2015 |
Bocuse d'Or: De ontknoping nadert!

Vijf talentvolle koks strijden op maandag 21 september 2015 tijdens Gastvrij Rotterdam in de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. Een jury van
sterrenkoks en SVH Meesterkoks gaat bepalen wie Nederland mag vertegenwoordigen bij de Europese finale van deze prestigieuze kookwedstrijd in Boedapest in 2016. Dat levert ongetwijfeld een spannend wedstrijdtafereel op. Beursbezoekers en pers zijn van harte welkom om dit ‘gastronomische kookgeweld’ te komen aanschouwen.

Deelnemende koks
De talentvolle, deelnemende koks zijn: Gert van der Heijden van Het Roode Koper in Ermelo, Emiel Kwekkeboom van La Rive (Amstel Hotel) in Amsterdam, Stephan Nijst van Stadshal Bar en Restaurant in Hilton Rotterdam, Jan Smink van De Librije** in Zwolle en Kees Visser van Bij Kees uit Zierikzee. Ze koken samen met een commis (assistent).

Twaalf gerechten in bijna vijf uur
In een tijdsbestek van vier uur en drie kwartier moeten vijf koks in een wedstrijdkeuken op de beursvloer een vis- en een vleesgerecht bereiden voor zes personen. Verplichte ingrediënten zijn tarbot, kreeft en kokkels voor het visgerecht. Met kalfshaas, niertjes, zwezerik en kalfswang moet de vleesdis worden bereid. Bij beide gerechten serveren de koks drie garnituren en een saus.

Naar de Makro op wedstrijddag
Vanaf 8 uur ‘s ochtends starten de deelnemers en hun commis met hun voorbereidingen. Rond negen uur brengen ze een bezoek aan de stand van horecagroothandel Makro op Gastvrij Rotterdam om daar ingrediënten uit te zoeken voor twee garnituren bij het vis- en vleesgerecht. Deze garnituren moeten ze ter plekke bedenken. De te kiezen ingrediënten zijn niet van te voren bekend. Naast werken onder tijdsdruk, moeten de deelnemers zo laten zien wat ze in huis hebben aan creativiteit, vakkennis en kooktechnieken.

Start om kwart over tien
Om kwart over tien start het eerste team met koken, daarna volgen de andere teams. Tussen de starttijden zit elke keer tien minuten verschil zodat de gerechten niet allemaal tegelijk bij de wedstrijdjury aan komen. De deelnemers moeten op een toegewezen tijdstip hun gerecht serveren. Als om elf uur de beursvloer toegankelijk is voor publiek, zijn alle teams in hun wedstrijdkeukens volop bezig. Dat levert een mooi schouwspel op, want de deelnemers moeten in exact 4 uur en 45 minuten hun gerechten bereiden en serveren; anders krijgen ze strafpunten. Het meedoen aan een wedstrijd als deze vergt enorm veel concentratie en fysieke inspanning.

Jurybeoordeling start om 14.15 uur
Rond de klok van twaalf uur zal de jury arriveren op de beursvloer. Voorzitter Jonnie Boer (Librije, Zwolle) zal net als André van Doorn (Kasteel Heemstede, Houten), Onno Kokmeijer (Ciel Bleu**, Amsterdam), Dick Middelweerd (Treeswijkhoeve**, Waalre) en Sidney Schutte (Librije’s Zusje*, Amsterdam) vanaf 14.15 uur de gerechten gaan beoordelen.

Laatste gerecht komt om 15.40 uur
Om 15.40 uur zal het laatste wedstrijdgerecht naar de jurytafel worden gebracht. Een keukenjury assiteert de vakjury op de wedstrijdvloer. Deze bestaat uit SVH Meesterkok Marco Poldervaart ('t Havenmantsje in Harlingen), SVH Meesterkok Marcel de Leeuw (Double Tree by Hilton Amsterdam) en Ronald Bellaart (Heren Spyker, Hilversum). Leendert Klaassens (De Graancirkel, Drachten) is de wedstrijdleider.

Uitslag rond 17 uur
De uitslag van de spannende kookwedstrijd is naar verwachting rond 17 uur. Dan zal voorzitter Jonnie Boer bekend maken wie de winnaar is van de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. De winnaar gaat Nederland vertegenwoordigen in Boedapest tijdens de Europese finale in mei 2016. Daarnaast is er een onderscheiding voor de beste keukenassistent (commis) en zijn er prijzen voor het beste vis- en vleesgerecht. Alle deelnemers ontvangen een oorkonde en een mooi prijzenpakket.

Over Bocuse d’Or
Bocuse d’Or is een internationale, prestigieuze kookwedstrijd, vernoemd naar de Franse topkok Paul Bocuse. De kookcompetitie is een soort Olympische Spelen voor topkoks. Bij de Nederlandse finale in Rotterdam maken vijf koks onderling uit wie Nederland gaat vertegenwoordigen in mei 2016 tijdens de Europese finale. Deelnemers moeten zich daar weer kwalificeren voor de wereldfinale in januari 2017 in Lyon. Daar vindt de strijd plaats om de gouden, zilveren en bronzen Bocuse d’Or.

Over Gastvrij Rotterdam
De nationale finale van Bocuse d’Or vindt plaats op de beurs Gastvrij Rotterdam. De beurs is gratis toegankelijk voor oor professionals werkzaam in de horecabranche en in het bezit van een uitnodigingskaart of uitnodigingscode. Zonder uitnodiging kost een toegangskaart € 40,-. De beurs is alleen toegankelijk voor mensen boven de 18 jaar. Via de website www.gastvrij-rotterdam.nl/bezoekers/registratie kunnen bezoekers zich aanmelden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: