Bocuse d'Or: De ontknoping nadert!

15 september 2015
Bocuse d'Or: De ontknoping nadert!

Vijf talentvolle koks strijden op maandag 21 september 2015 tijdens Gastvrij Rotterdam in de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. Een jury van
sterrenkoks en SVH Meesterkoks gaat bepalen wie Nederland mag vertegenwoordigen bij de Europese finale van deze prestigieuze kookwedstrijd in Boedapest in 2016. Dat levert ongetwijfeld een spannend wedstrijdtafereel op. Beursbezoekers en pers zijn van harte welkom om dit ‘gastronomische kookgeweld’ te komen aanschouwen.

*Deelnemende koks*
De talentvolle, deelnemende koks zijn: Gert van der Heijden van Het Roode Koper in Ermelo, Emiel Kwekkeboom van La Rive* (Amstel Hotel) in Amsterdam, Stephan Nijst van Stadshal Bar en Restaurant in Hilton Rotterdam, Jan Smink van De Librije*** in Zwolle en Kees Visser van Bij Kees uit Zierikzee. Ze koken samen met een commis (assistent).

*Twaalf gerechten in bijna vijf uur*
In een tijdsbestek van vier uur en drie kwartier moeten vijf koks in een wedstrijdkeuken op de beursvloer een vis- en een vleesgerecht bereiden voor zes personen. Verplichte ingrediënten zijn tarbot, kreeft en kokkels voor het visgerecht. Met kalfshaas, niertjes, zwezerik en kalfswang moet de vleesdis worden bereid. Bij beide gerechten serveren de koks drie garnituren en een saus.

*Naar de Makro op wedstrijddag*
Vanaf 8 uur ‘s ochtends starten de deelnemers en hun commis met hun voorbereidingen. Rond negen uur brengen ze een bezoek aan de stand van horecagroothandel Makro op Gastvrij Rotterdam om daar ingrediënten uit te zoeken voor twee garnituren bij het vis- en vleesgerecht. Deze garnituren moeten ze ter plekke bedenken. De te kiezen ingrediënten zijn niet van te voren bekend. Naast werken onder tijdsdruk, moeten de deelnemers zo laten zien wat ze in huis hebben aan creativiteit, vakkennis en kooktechnieken.

*Start om kwart over tien*
Om kwart over tien start het eerste team met koken, daarna volgen de andere teams. Tussen de starttijden zit elke keer tien minuten verschil zodat de gerechten niet allemaal tegelijk bij de wedstrijdjury aan komen. De deelnemers moeten op een toegewezen tijdstip hun gerecht serveren. Als om elf uur de beursvloer toegankelijk is voor publiek, zijn alle teams in hun wedstrijdkeukens volop bezig. Dat levert een mooi schouwspel op, want de deelnemers moeten in exact 4 uur en 45 minuten hun gerechten bereiden en serveren; anders krijgen ze strafpunten. Het meedoen aan een wedstrijd als deze vergt enorm veel concentratie en fysieke inspanning.

*Jurybeoordeling start om 14.15 uur*
Rond de klok van twaalf uur zal de jury arriveren op de beursvloer. Voorzitter Jonnie Boer (Librije, Zwolle) zal net als André van Doorn (Kasteel Heemstede*, Houten), Onno Kokmeijer (Ciel Bleu**, Amsterdam), Dick Middelweerd (Treeswijkhoeve**, Waalre) en Sidney Schutte (Librije’s Zusje**, Amsterdam) vanaf 14.15 uur de gerechten gaan beoordelen.

*Laatste gerecht komt om 15.40 uur*
Om 15.40 uur zal het laatste wedstrijdgerecht naar de jurytafel worden gebracht. Een keukenjury assiteert de vakjury op de wedstrijdvloer. Deze bestaat uit SVH Meesterkok Marco Poldervaart ('t Havenmantsje in Harlingen), SVH Meesterkok Marcel de Leeuw (Double Tree by Hilton Amsterdam) en Ronald Bellaart (Heren Spyker, Hilversum). Leendert Klaassens (De Graancirkel, Drachten) is de wedstrijdleider.

*Uitslag rond 17 uur*
De uitslag van de spannende kookwedstrijd is naar verwachting rond 17 uur. Dan zal voorzitter Jonnie Boer bekend maken wie de winnaar is van de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. De winnaar gaat Nederland vertegenwoordigen in Boedapest tijdens de Europese finale in mei 2016. Daarnaast is er een onderscheiding voor de beste keukenassistent (commis) en zijn er prijzen voor het beste vis- en vleesgerecht. Alle deelnemers ontvangen een oorkonde en een mooi prijzenpakket.

*Over Bocuse d’Or*
Bocuse d’Or is een internationale, prestigieuze kookwedstrijd, vernoemd naar de Franse topkok Paul Bocuse. De kookcompetitie is een soort Olympische Spelen voor topkoks. Bij de Nederlandse finale in Rotterdam maken vijf koks onderling uit wie Nederland gaat vertegenwoordigen in mei 2016 tijdens de Europese finale. Deelnemers moeten zich daar weer kwalificeren voor de wereldfinale in januari 2017 in Lyon. Daar vindt de strijd plaats om de gouden, zilveren en bronzen Bocuse d’Or.

*Over Gastvrij Rotterdam*
De nationale finale van Bocuse d’Or vindt plaats op de beurs Gastvrij Rotterdam. De beurs is gratis toegankelijk voor oor professionals werkzaam in de horecabranche en in het bezit van een uitnodigingskaart of uitnodigingscode. Zonder uitnodiging kost een toegangskaart € 40,-. De beurs is alleen toegankelijk voor mensen boven de 18 jaar. Via de website "www.gastvrij-rotterdam.nl/bezoekers/registratie":http://www.gastvrij-rotterdam.nl/bezoekers/registratie kunnen bezoekers zich aanmelden.

Overig nieuws