Bocuse d'Or: De ontknoping nadert!

15 september 2015 |
Bocuse d'Or: De ontknoping nadert!<

Vijf talentvolle koks strijden op maandag 21 september 2015 tijdens Gastvrij Rotterdam in de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. Een jury van
sterrenkoks en SVH Meesterkoks gaat bepalen wie Nederland mag vertegenwoordigen bij de Europese finale van deze prestigieuze kookwedstrijd in Boedapest in 2016. Dat levert ongetwijfeld een spannend wedstrijdtafereel op. Beursbezoekers en pers zijn van harte welkom om dit ‘gastronomische kookgeweld’ te komen aanschouwen.

Deelnemende koks
De talentvolle, deelnemende koks zijn: Gert van der Heijden van Het Roode Koper in Ermelo, Emiel Kwekkeboom van La Rive (Amstel Hotel) in Amsterdam, Stephan Nijst van Stadshal Bar en Restaurant in Hilton Rotterdam, Jan Smink van De Librije** in Zwolle en Kees Visser van Bij Kees uit Zierikzee. Ze koken samen met een commis (assistent).

Twaalf gerechten in bijna vijf uur
In een tijdsbestek van vier uur en drie kwartier moeten vijf koks in een wedstrijdkeuken op de beursvloer een vis- en een vleesgerecht bereiden voor zes personen. Verplichte ingrediënten zijn tarbot, kreeft en kokkels voor het visgerecht. Met kalfshaas, niertjes, zwezerik en kalfswang moet de vleesdis worden bereid. Bij beide gerechten serveren de koks drie garnituren en een saus.

Naar de Makro op wedstrijddag
Vanaf 8 uur ‘s ochtends starten de deelnemers en hun commis met hun voorbereidingen. Rond negen uur brengen ze een bezoek aan de stand van horecagroothandel Makro op Gastvrij Rotterdam om daar ingrediënten uit te zoeken voor twee garnituren bij het vis- en vleesgerecht. Deze garnituren moeten ze ter plekke bedenken. De te kiezen ingrediënten zijn niet van te voren bekend. Naast werken onder tijdsdruk, moeten de deelnemers zo laten zien wat ze in huis hebben aan creativiteit, vakkennis en kooktechnieken.

Start om kwart over tien
Om kwart over tien start het eerste team met koken, daarna volgen de andere teams. Tussen de starttijden zit elke keer tien minuten verschil zodat de gerechten niet allemaal tegelijk bij de wedstrijdjury aan komen. De deelnemers moeten op een toegewezen tijdstip hun gerecht serveren. Als om elf uur de beursvloer toegankelijk is voor publiek, zijn alle teams in hun wedstrijdkeukens volop bezig. Dat levert een mooi schouwspel op, want de deelnemers moeten in exact 4 uur en 45 minuten hun gerechten bereiden en serveren; anders krijgen ze strafpunten. Het meedoen aan een wedstrijd als deze vergt enorm veel concentratie en fysieke inspanning.

Jurybeoordeling start om 14.15 uur
Rond de klok van twaalf uur zal de jury arriveren op de beursvloer. Voorzitter Jonnie Boer (Librije, Zwolle) zal net als André van Doorn (Kasteel Heemstede, Houten), Onno Kokmeijer (Ciel Bleu**, Amsterdam), Dick Middelweerd (Treeswijkhoeve**, Waalre) en Sidney Schutte (Librije’s Zusje*, Amsterdam) vanaf 14.15 uur de gerechten gaan beoordelen.

Laatste gerecht komt om 15.40 uur
Om 15.40 uur zal het laatste wedstrijdgerecht naar de jurytafel worden gebracht. Een keukenjury assiteert de vakjury op de wedstrijdvloer. Deze bestaat uit SVH Meesterkok Marco Poldervaart ('t Havenmantsje in Harlingen), SVH Meesterkok Marcel de Leeuw (Double Tree by Hilton Amsterdam) en Ronald Bellaart (Heren Spyker, Hilversum). Leendert Klaassens (De Graancirkel, Drachten) is de wedstrijdleider.

Uitslag rond 17 uur
De uitslag van de spannende kookwedstrijd is naar verwachting rond 17 uur. Dan zal voorzitter Jonnie Boer bekend maken wie de winnaar is van de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. De winnaar gaat Nederland vertegenwoordigen in Boedapest tijdens de Europese finale in mei 2016. Daarnaast is er een onderscheiding voor de beste keukenassistent (commis) en zijn er prijzen voor het beste vis- en vleesgerecht. Alle deelnemers ontvangen een oorkonde en een mooi prijzenpakket.

Over Bocuse d’Or
Bocuse d’Or is een internationale, prestigieuze kookwedstrijd, vernoemd naar de Franse topkok Paul Bocuse. De kookcompetitie is een soort Olympische Spelen voor topkoks. Bij de Nederlandse finale in Rotterdam maken vijf koks onderling uit wie Nederland gaat vertegenwoordigen in mei 2016 tijdens de Europese finale. Deelnemers moeten zich daar weer kwalificeren voor de wereldfinale in januari 2017 in Lyon. Daar vindt de strijd plaats om de gouden, zilveren en bronzen Bocuse d’Or.

Over Gastvrij Rotterdam
De nationale finale van Bocuse d’Or vindt plaats op de beurs Gastvrij Rotterdam. De beurs is gratis toegankelijk voor oor professionals werkzaam in de horecabranche en in het bezit van een uitnodigingskaart of uitnodigingscode. Zonder uitnodiging kost een toegangskaart € 40,-. De beurs is alleen toegankelijk voor mensen boven de 18 jaar. Via de website www.gastvrij-rotterdam.nl/bezoekers/registratie kunnen bezoekers zich aanmelden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Hoofd omhoog

We zijn twee weken verder. Twee weken geleden begonnen we met het voorbereiden van afhaalmaaltijden. Op mijn telefoon verschijnt een bericht van de moeder van mijn kinderen. ‘Hoop dat het met je gaat’… Het grijpt mij aan en door mijn hoofd flits alles door mij heen. Tja.. Hoe g...

Help de Horeca: eerste miljoen is binnen

Sinds de start van Help de Horeca twee weken geleden zijn inmiddels ruim 20.000 waardebonnen ter waarde van maar liefst 1 miljoen euro aangeschaft door horecaliefhebbers in heel Nederland. Met dit bijzondere initiatief ondersteunt Koninklijke Horeca Nederland samen met horecapartners de Nederlandse ...

Columns Coronacrisis
Column Sico de Moel: Contact

Het klinkt misschien stom, maar ik had het echt even gemist: het contact met mijn gasten. Het deed me dan ook goed om een aantal vaste gasten weer even te kunnen zien. Vorige week zijn we begonnen met menu's voor thuis. We bezorgen in heel A...

Coronacrisis
Inschrijftermijn Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 verlengd

De inschrijftermijn voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs voor de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland is verlengd als gevolg van de corona-crisis. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen nu nog tot en met 30 juni 2020 inschrijven. De uitreiking van de National...

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk! Als je iets nieuws do...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: