Blog Jeannine Sok: Terras

5 juni 2020 | Jeannine Sok

Het Pinksterweekend 2020 is een hele bijzondere, een moment om voor altijd in mijn herinnering mee te dragen. Een mooi weekend op een van mijn favoriete eilanden: Ameland. We zijn naar dit eiland gekomen voor een speciale gebeurtenis en als cadeau ging ook, na ruim twee maanden, de horeca weer open. Ver van te voren had ik al tegen mijn opdrachtgever gezegd, ik wil als eerste gast op het terras bij jullie zitten, als de horeca weer open mag. Dat is gelukt!

Een warm welkom op het terras van ’t Nescafe in Nes op Ameland. We zijn een paar minuten voor opening al aanwezig, om er zeker van te zijn dat we als eerste gast het terras op gaan. Achter ons vormt een rij, zo’n moment heb ik niet eerder in mijn leven meegemaakt. Om klokslag 12:00 uur op 1 juni 2020 gaat het terras open! Wij geven applaus. Met een grote glimlach wordt dat ontvangen door de eigenaren en de medewerkers. Wat zijn we blij en gelukkig, eindelijk! We gaan op het plekje zitten waar we vorig jaar voor het laatst met mama hebben gezeten. Een dierbare herinnering omdat dat de allerlaatste keer was dat ze op een terrasje heeft gezeten. Ze vond het heerlijk om samen met ons te genieten van een terrasje, lekker kopje koffie iets lekkers erbij… Helaas is mama vorig jaar overleden. Voor ons dus een extra mooi moment om hier nu samen te zitten.

We proosten op het leven en genieten van het enthousiasme van de medewerkers. Dat willen we, lekker eten een heerlijk drankje en medewerkers die het oprecht heel leuk vinden dat we er zijn.  Het scherm achter ons geeft ons het gevoel van vertrouwen, zeker als de dame die er achter zit gaat niezen. Net als het grondig desinfecteren van de terrastafels. We voelen ons veilig en zijn aan het genieten. Wat heb ik hier naar uitgekeken, ik heb het zo ontzettend gemist!

Waarom is het terras zo fijn?

Nou je kunt er ongestoord mensen kijken onder het genot van een lekker drankje. Je hebt vaak het mooiste uitzicht, het voelt vrij en als ultiem geluksmomentje. Het is een luxe uitje. Als je op het terras zit schijnt meestal de zon… Je hoeft niets, alleen maar te bestellen en te genieten, maar dat kan alleen maar als het bedrijf van te voren heeft nagedacht over alle details. De stoelen moeten lekker zitten, de tafel mag niet wiebelen, je wil plaats nemen aan een schone tafel. Je wil snel je drankje.  Je wil gezien en gehoord worden. Je speciaal voelen. Daar zorgt de medewerker voor, als het goed is geven ze jou een grote glimlach en ontzorgen jou.

Vijf tips voor een goed terras

 

  • Zorg voor een goede voorbereiding (alles staat klaar, kussentjes, kaarsjes, plantjes op tafel)
  • Zorg voor een hartelijk ontvangst binnen 10 seconden
  • Serveer de eerste drankjes snel binnen 5 minuten, zodat gasten rustig kunnen beginnen voor ze gaan lunchen of dineren
  • Zorg voor een topervaring
  • Zorg voor comfortabel meubilair, waarop je lekker zit om ongestoord te genieten

 

Over Jeannine Sok

Gastoloog Jeannine Sok is opgegroeid in de horeca en deelt haar kennis over houding en gedrag van gasten en medewerkers in de gastvrijheidsbranche. Ze ontwikkelt gastvrijheidsconcepten, inspiratietours, gastlessen, trainingen en schrijft boeken en tijdschriften over gastvrijheid.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: