Biermarkt moet worden ontgrendeld

29 augustus 2012 |
Biermarkt moet worden ontgrendeld

Het onderzoek van EIM waaruit blijkt dat weinig Nederlandse cafés per jaar wisselen van brouwerij, is voor directeur KHN Lodewijk van der Grinten dé bevestiging dat de biermarkt op slot zit.

Kaken op elkaar
Van der Grinten gaf aan dat men geschrokken reageerde bij de publicatie van de eerste cijfers bij het eerste rapport. Volgens de directeur besloten de brouwers om vervolgens hun kaken op elkaar te houden in de hoop dat het zou overwaaien. Maar zelfs kartelafspraken en het dagvaarden van de vier grootste brouwers heeft niet geleid tot verbeteringen in de markt.

Behoefte aan transparantie
"De markt is scheef gegroeid, er moet iets aan gebeuren. Dit onderzoek van de EIM bewijst dat de markt nog op slot zit. Ondanks de goede woorden van de brouwers, komen we er niet uit. Er moet een marktmeester komen. Er is behoefte aan transparantie op de markt. Er zijn 15 miljoen consumenten die teveel betalen", lichte Van der Grinten toe in zijn toespraak.

NMa met maatregelen
KHN roept daarom de NMa op om maatregelen te nemen om de horecabiermarkt in beweging te krijgen. NMa moet maatregelen nemen tegen de horecabiercontracten van Heineken die onder de huidige marktomstandigheden concurrentiebeperkend uitwerken. De mogelijkheid voor andere brouwerijen om horecaondernemers langdurig te vinden, bijvoorbeeld via afnamebedingen, moet zij ook beperken.

Myrtille Vromans



Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: