Bier van lokaal, gefilterd regenwater wint Horecava Innovation Award 2017

9 januari 2017 | Jorien Slager

Overall winnaar van de Horecava Innovation Award 2017 is een speciaal bier, gebrouwen met lokaal opgevangen en gefilterd regenwater; Hemelswater: Code Blond van Hemelswater uit Amsterdam. “Storytelling en wereldverbeteren via voedsel komen in dit product prachtig bij elkaar,” oordeelt de jury. “Elk biertje nodigt uit tot een gesprek over klimaatsverandering.'' De prijsuitreiking van deze 17e editie van de innovatiewedstrijd vond plaats op maandag 9 januari, de eerste dag van Horecava 2017, in RAI Amsterdam.

Voor bier, berkenwater, gourmet friet, biologische fastfood, zelfs voor douches en vaatwasmachines, claimden inzenders dit jaar terecht het predicaat ‘innovatief én duurzaam.’

Categoriewinnaars

Het bitterblonde Hemelswater: Code Blond bier van Hemelswater uit Amsterdam, in opdracht gebrouwen door Brouwerij De Prael, wint tevens in de categorie Food & Beverage.

Winnaar in de categorie Concepts, Interior & Design is Taste the Dutch Masters; Stillevens van Hollandse meester-schilders nagebouwd met verse ingrediënten. Creative Chef, in samenwerking met SLUIK., Utrecht.

In de categorie Equipment & Services wint de Foam Locus, een slim hulpmiddel voor perfect melk opschuimen. TJRD, Amsterdam.

In de categorie Mobile, Applications & Social Media is de winnaar SJIFT happens!, de gratis rooster- en communicatie-app van SJIFT (Foodstep en Nostradamus), Den Hout (gerealiseerd in samenwerking met Unilever Food Solutions en Deli XL).

Karel de Vos Duurzaamheid Award

Pieper Bier, een pale ale type bier, gebrouwen met surplus aardappelen, van Instock (Amsterdam), verovert de Karel de Vos Duurzaamheid Award. 340 miljoen kilo aan aardappelen worden in Nederland jaarlijks weggegooid, door overproductie en vanwege hun uiterlijk. Instock zoekt oplossingen om althans een deel hiervan te verwerken en geeft lokale brouwer Troost opdracht dit smakelijke Pieper Bier te brouwen, met aardappel als ingrediënt. Het wordt verkocht in haar Instock No Waste restaurants, -winkels, en -foodtrucks.

De prijs - dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt - is vernoemd naar de initiatiefnemer en eerste juryvoorzitter van de Horecava Innovation Award. Omdat ‘zorg voor een betere wereld’ steeds meer de focus wordt, is de naam vanaf 2017 veranderd in Karel de Vos Duurzaamheid Award. Alle ingezonden innovaties maakten kans.

Publieksprijs 

Ook het publiek mocht weer een stem uitbrengen op haar favoriete innovatie. Dit kon via de website tot en met vrijdag 6 januari. De publieksprijs gaat naar RoomRaccoon all-in one hotel software voor de kleinere hotels en bed & breakfasts, uit Breda. De 16 genomineerden ontvingen in totaal 16.240 stemmen; daarvan ging ruim de helft naar de publieksprijswinnaar.

Accent op duurzaam en lokaal 

Bijna een recordaantal van 134 innovaties (124 in 2016) dong mee naar de Horecava Innovation Award. Gezonde groei valt te melden in de jonge categorie Mobile, Applications & Social Media. Over de hele linie ligt de focus op maatschappelijk verantwoorde oplossingen, waarbij gebruikersgemak en trends niet uit het oog worden verloren. Lokale samenwerkingsverbanden komen met lekkere, verrassend eerlijke producten.

InnovationLAB

Voor deze 17e editie konden producten worden aangemeld die na 1 januari 2016 in Nederland op de foodservicemarkt verschenen. Horecava benadrukt met de prijs het innovatieve karakter van deze grootste landelijke horeca- en facility beurs en wil producenten en leveranciers stimuleren de sector te blijven voorzien van waardevolle innovaties. Alle nominaties zijn te bewonderen in het InnovationLAB, op de beursvloer. 

Horecava Innovation Award 2017, de overige genomineerden

Categorie Concepts, Interior & Design

- The Barn, fast food take away concept op basis van biologisch, bereiding in het zicht. The Barn BV, Amsterdam

- BRAM’S Gourmet Frites, top frites met vers stoofvlees verkocht vanuit omgebouwde zeecontainer. BRAM’s Gourmet Frites, Capelle aan de IJssel

- Upfall Shower, 90% water- en energiebesparende douche. BeterBad, Dronten,
Categorie Equipment & Services

- booq Bar Manager, softwareplatform en verzamelplek voor bestellen, betalen, plannen, inventariseren en meer. Eijsink Afrekensystemen BV, Hengelo

- CONNECTED WASH, verbindt vaatwasmachine met analyses en evaluaties voor optimaal gebruik. Winterhalter Gastronom Nederland BV, Rijen

- MEIKO WasteStar CC, compact inzamelsysteem voor organische voedselresten. MEIKO Nederland BV, Barendrecht

Categorie Food & Beverage

- Treelife Original Birch Water, 99,7% zuiver berkensap in grab&go fles. Juice Solutions International B.V., Apeldoorn

- Pieper Bier, bier type pale ale gebrouwen van overgeschoten aardappelen. Instock, Amsterdam

- Yespers Granola, knapperig muesli, geroosterd in fruit en groente uit reststromen. Yespers, Den Haag

Categorie Mobile, Applications & Social Media

- RoomRaccoon all-in one hotel software, online bookingsboosters en optimalisatietools in één systeem. RoomRaccoon, Breda

- Suma Revoflow Augmented Reality, voor het monitoren en onderhouden van vaatwassysteem. Sealed Air Diversey Care, Utrecht

- lekkeroptafel, interactief ICT vers-platform voor horeca, handel en producenten. Vers & Fijn Benelux BV, Nieuwegein

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Bekendste muziekrestaurant ontvangt topartiesten

Sinds 1995 staat Pasta e Basta over de hele wereld bekend om het bijzondere concept met zingende bediening en de Italiaanse keuken. In iedere internationale reisgids over Amsterdam staat het restaurant vermeld. Dit oudste en bekendste muziekrestaurant van Nederland viert dit jaar haar 25-jarig besta...

KHN Coronacrisis
KHN wil de Nederlandse Staat dagvaarden vanwege coronaregelgeving

KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca, zo lezen we op de website van de werkgeversorganisatie. In het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafe...

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: