Bier van lokaal, gefilterd regenwater wint Horecava Innovation Award 2017

9 januari 2017 | Jorien Slager

Overall winnaar van de Horecava Innovation Award 2017 is een speciaal bier, gebrouwen met lokaal opgevangen en gefilterd regenwater; Hemelswater: Code Blond van Hemelswater uit Amsterdam. “Storytelling en wereldverbeteren via voedsel komen in dit product prachtig bij elkaar,” oordeelt de jury. “Elk biertje nodigt uit tot een gesprek over klimaatsverandering.'' De prijsuitreiking van deze 17e editie van de innovatiewedstrijd vond plaats op maandag 9 januari, de eerste dag van Horecava 2017, in RAI Amsterdam.

Voor bier, berkenwater, gourmet friet, biologische fastfood, zelfs voor douches en vaatwasmachines, claimden inzenders dit jaar terecht het predicaat ‘innovatief én duurzaam.’

Categoriewinnaars

Het bitterblonde Hemelswater: Code Blond bier van Hemelswater uit Amsterdam, in opdracht gebrouwen door Brouwerij De Prael, wint tevens in de categorie Food & Beverage.

Winnaar in de categorie Concepts, Interior & Design is Taste the Dutch Masters; Stillevens van Hollandse meester-schilders nagebouwd met verse ingrediënten. Creative Chef, in samenwerking met SLUIK., Utrecht.

In de categorie Equipment & Services wint de Foam Locus, een slim hulpmiddel voor perfect melk opschuimen. TJRD, Amsterdam.

In de categorie Mobile, Applications & Social Media is de winnaar SJIFT happens!, de gratis rooster- en communicatie-app van SJIFT (Foodstep en Nostradamus), Den Hout (gerealiseerd in samenwerking met Unilever Food Solutions en Deli XL).

Karel de Vos Duurzaamheid Award

Pieper Bier, een pale ale type bier, gebrouwen met surplus aardappelen, van Instock (Amsterdam), verovert de Karel de Vos Duurzaamheid Award. 340 miljoen kilo aan aardappelen worden in Nederland jaarlijks weggegooid, door overproductie en vanwege hun uiterlijk. Instock zoekt oplossingen om althans een deel hiervan te verwerken en geeft lokale brouwer Troost opdracht dit smakelijke Pieper Bier te brouwen, met aardappel als ingrediënt. Het wordt verkocht in haar Instock No Waste restaurants, -winkels, en -foodtrucks.

De prijs - dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt - is vernoemd naar de initiatiefnemer en eerste juryvoorzitter van de Horecava Innovation Award. Omdat ‘zorg voor een betere wereld’ steeds meer de focus wordt, is de naam vanaf 2017 veranderd in Karel de Vos Duurzaamheid Award. Alle ingezonden innovaties maakten kans.

Publieksprijs 

Ook het publiek mocht weer een stem uitbrengen op haar favoriete innovatie. Dit kon via de website tot en met vrijdag 6 januari. De publieksprijs gaat naar RoomRaccoon all-in one hotel software voor de kleinere hotels en bed & breakfasts, uit Breda. De 16 genomineerden ontvingen in totaal 16.240 stemmen; daarvan ging ruim de helft naar de publieksprijswinnaar.

Accent op duurzaam en lokaal 

Bijna een recordaantal van 134 innovaties (124 in 2016) dong mee naar de Horecava Innovation Award. Gezonde groei valt te melden in de jonge categorie Mobile, Applications & Social Media. Over de hele linie ligt de focus op maatschappelijk verantwoorde oplossingen, waarbij gebruikersgemak en trends niet uit het oog worden verloren. Lokale samenwerkingsverbanden komen met lekkere, verrassend eerlijke producten.

InnovationLAB

Voor deze 17e editie konden producten worden aangemeld die na 1 januari 2016 in Nederland op de foodservicemarkt verschenen. Horecava benadrukt met de prijs het innovatieve karakter van deze grootste landelijke horeca- en facility beurs en wil producenten en leveranciers stimuleren de sector te blijven voorzien van waardevolle innovaties. Alle nominaties zijn te bewonderen in het InnovationLAB, op de beursvloer. 

Horecava Innovation Award 2017, de overige genomineerden

Categorie Concepts, Interior & Design

- The Barn, fast food take away concept op basis van biologisch, bereiding in het zicht. The Barn BV, Amsterdam

- BRAM’S Gourmet Frites, top frites met vers stoofvlees verkocht vanuit omgebouwde zeecontainer. BRAM’s Gourmet Frites, Capelle aan de IJssel

- Upfall Shower, 90% water- en energiebesparende douche. BeterBad, Dronten,
Categorie Equipment & Services

- booq Bar Manager, softwareplatform en verzamelplek voor bestellen, betalen, plannen, inventariseren en meer. Eijsink Afrekensystemen BV, Hengelo

- CONNECTED WASH, verbindt vaatwasmachine met analyses en evaluaties voor optimaal gebruik. Winterhalter Gastronom Nederland BV, Rijen

- MEIKO WasteStar CC, compact inzamelsysteem voor organische voedselresten. MEIKO Nederland BV, Barendrecht

Categorie Food & Beverage

- Treelife Original Birch Water, 99,7% zuiver berkensap in grab&go fles. Juice Solutions International B.V., Apeldoorn

- Pieper Bier, bier type pale ale gebrouwen van overgeschoten aardappelen. Instock, Amsterdam

- Yespers Granola, knapperig muesli, geroosterd in fruit en groente uit reststromen. Yespers, Den Haag

Categorie Mobile, Applications & Social Media

- RoomRaccoon all-in one hotel software, online bookingsboosters en optimalisatietools in één systeem. RoomRaccoon, Breda

- Suma Revoflow Augmented Reality, voor het monitoren en onderhouden van vaatwassysteem. Sealed Air Diversey Care, Utrecht

- lekkeroptafel, interactief ICT vers-platform voor horeca, handel en producenten. Vers & Fijn Benelux BV, Nieuwegein

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: