Betaalbaar eten bij Mon Plat du Jour

12 juli 2016 | Thijs Jacobs

Kon je maar elke dag uit eten… Maar tenzij je een tamelijk riant inkomen hebt, zit dat er voor velen niet in. Maar voor wie wat vaker weg wil blijven uit de keuken, is er nu Mon Plat du Jour. Bij de drie restaurants van Mon Plat du Jour eet je authentieke gerechten uit verschillende landen voor een wel zeer schappelijke prijs: een driegangen menu kost € 16,50 en een fles wijn trekt de bediening voor je open voor 13 euro. Geen grote honger? De gerechten zijn ook los te bestellen, een hoofdgerecht kost dan € 9,50. Mon Plat du Jour hanteert een avontuurlijke kaart, van Franse stoofschotels tot Thaise curries en Braziliaanse Moqueca of Portugese Bacalhau. De restaurants van Mon Plat du Jour zijn gevestigd in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag.

Uit de familiekeuken
Shrimp Masala, een Franse cassoulet, roast leg of lamb of een Portugese visschotel (deze gerechten worden nog aangepast aan de nieuwe kaart), het zijn maar wat voorbeelden van gerechten die bij Mon Plat du Jour op de kaart staan. Elke dag kun je kiezen uit twee hoofdgerechten, een vis- of vleesgerecht, die meestal hun oorsprong in een ver en warm land vinden. Het zijn het soort gerechten die families daar op zondag eten, maaltijden die een langere bereidingstijd kennen maar geschikt zijn voor grote groepen. En dat maakt dat Mon Plat du Jour de prijzen laag kan houden: niet alleen is de keuze beperkt, het zijn gerechten die geschikt zijn om in een centrale keuken te worden bereid volgens het principe cook & chill, waarbij de gerechten zo snel worden gekoeld dat ze optimaal hun smaak behouden. In de keukens van de drie restaurants wordt vervolgens de laatste hand gelegd aan de gerechten. De restaurants zijn eenvoudig maar gezellig, en in Rotterdam en Den Haag is het zelfs mogelijk om op het terras te eten.  

Hoe het werkt
Naast de twee hoofdgerechten, die elke dag anders zijn, is er een vegetarisch gerecht te bestellen en een klassieke entrecote (€ 12,50). Elke maand verandert de kaart en komen er nieuwe gerechten op het menu. Het voorgerecht is wel elke dag van de week hetzelfde, maar wordt per week gewisseld. Het bestaat uit een klein maar spannend gerecht, geflankeerd door een kopje soep. Er zijn altijd twee desserts om uit te kiezen, de nagerechten kosten ook € 3,50. Een menu wordt daarmee in totaal nooit duurder dan            € 16,50, tenzij je de entrecote bestelt. Zelfs met een wijntje erbij, hoeft de rekening niet boven de twintig euro uit te komen, een karaf met huiswijn is er vanaf 4 euro en een fles wijn kost 13 euro.

Lang gekoesterde droom
Eigenaar en bedenker Paul Nitschmann woonde lange tijd in mediterrane landen als Portugal en Frankrijk, waar het veel gebruikelijker is om regelmatig buiten de deur te eten. Maar de prijzen in restaurants liggen in deze landen dan ook een stuk lager. Om Nederlanders ook de gelegenheid te bieden om de potten en pannen wat vaker in de kast te laten, bedacht hij Mon Plat du Jour en laat daarmee een lang gekoesterde droom uitkomen. In een centrale keuken bereidt hij samen met een chef smakelijke gerechten uit de mediterrane of uit exotische oorden als India, Thailand of Brazilië. Paul: “als ik in Nederland bij familie op bezoek was, schrok ik van de prijzen in restaurants. Doordat wij weinig keus bieden en met een centrale keuken werken, kunnen wij de prijzen laag houden. Maar het moet uiteraard wel smaken, dus hebben we gekozen voor authentieke gerechten die goed in grotere hoeveelheden te bereiden zijn en soms zelfs lekkerder zijn als ze niet direct worden geserveerd. Voor wie toch trek heeft in een mooi stuk vlees bieden we een mooie entrecote.” De lage prijzen maken Mon Plat du Jour met name ook geschikt voor families en groepen. Paul: “je komt bij ons nooit voor grote verrassingen te staan als je moet afrekenen, je kunt het nooit veel duurder maken dan 20 euro per persoon.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h...

Opening Utrecht
Liemès Food District zoekt gepassioneerde chefs

Dit najaar opent Liemès Food District haar deuren in het iconische gebouw The Wall in Utrecht. Hier bereiden gepassioneerde chefs van elf verschillende keukens de lekkerste gerechten. Voor dit nieuwe horecaconcept is Liemès op zoek naar ambitieuze chefs met een passie voor goed eten. Z...

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: