Beste thuisbrouwer van Nederland bekend

15 mei 2017 | Thijs Jacobs

Een bijzonder moment voor thuisbrouwer Jeroen Free. Hij pakte voor de tweede keer de overwinning tijdens de 6e editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd. In 2014 won Jeroen Free ook al met zijn IPA. Dit jaar streden maar liefst 287 gepassioneerde thuisbrouwers om hun droom werkelijkheid te laten worden: het eigen bier in de supermarkten en cafés in heel Nederland! De uitdaging: het brouwen van de perfecte Session IPA. De Session IPA van Free is gebrouwen met tropische fruitige tonen en heeft een kenmerkende hopbitterheid die in harmonie samen komen met uitgelezen aromatische mouten en heeft een smeltende, tongstrelende en dorstlessende doordrinkbaarheid. 

Het voelt nog als een droom

Ook dit jaar was de jury weer razend enthousiast over alle inzendingen. Jeroen Free gaf de 286 andere deelnemers het nakijken met zijn Session IPA en heeft volgens de jury terecht gewonnen. Juryvoorzitter Henri Reuchlin: “De populariteit van de IPA is de afgelopen jaren flink gestegen en ook laag alcoholische speciaalbieren zijn steeds meer in opkomst. Dit laag alcoholische speciaalbier is een ontzettend mooie uitdaging geweest voor de brouwers. Ik ben echt onder de indruk van het hoge niveau. Jeroen sprong er voor ons bovenuit, hij heeft de perfecte balans gevonden tussen een ‘reguliere’ IPA en het lagere alcoholgehalte. Zijn bier heeft een mooi exotisch hoparoma, een prettige bitterheid en een aangename afdronk.”

Brand meesterbrouwer Rob Habets: “Je proeft overduidelijk die bijzondere aromatische mouten, fruitige hoppen en de frisheid in het bier. Met een smeltende, tongstrelende en dorstlessende doordrinkbaarheid is dit een prachtige aanwinst voor Brand!” Free is zelf overweldigd door de overwinning: “Ik kan niet beschrijven hoe dit voelt, ik sta gewoon een beetje te trillen. Dat ik voor de tweede keer win is zo bijzonder. Ik heb mezelf net een paar keer moeten knijpen, het voelt nog als een droom!”

Bekijk hier een verslag van de dag: https://youtu.be/S9GwZ7g8Tio

Week van het Nederlands Bier

Dit jaar vond de finale van de Brand Bierbrouwwedstrijd plaats tijdens De Week van het Nederlands Bier op twee mooie locaties in Den Haag: het Diligentia Theater en de Kloosterkerk. Tijdens de spannende dag hebben de brouwers ook veel kunnen leren. Hopprofessor Koen Goiris en smaakprofessor Peter Klosse gaven masterclasses over het smaakpallet van de Session IPA en over de samenstelling van de hoppen. Adrie Otte uit Zutphen: “Voor een thuisbrouwer is deze dag een waar feestje. Er hing een ontzettend fijne sfeer en we hebben veel kennis kunnen uitwisselen!”

De Brand Bierbrouwwedstrijd

Dit was alweer de 6e editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd. Voorgaande jaren wonnen Marc Vriens (Pilsener), Jacques Bertens (Zwaar Blond), Jeroen  Free (IPA), Bart Engel (Saison) en Dennis Pancras en Niels Bosman (Porter). De Brand Bierbrouwwedstrijd is ontstaan uit de gezamenlijke passie van Brand en Consumenten Vereniging PINT voor de ambacht van het brouwen. 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

10 jaar De RestaurantKrant
10 jaar De RestaurantKrant: de opkomst van de foodtruck

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week geen interview, maar een verhaal over de opkomst van foodtrucks. Want hij is nu a...

Verkiezingen Vegetarisch Veganistisch
Vegetarische Slager wint New Food Challenge van RVO

De Vegetarische Slager is een van de winnaars in de New Food Challenge die is uitgeschreven door de Nederlandse overheid om nieuwe voedseloplossingen te bedenken op weg naar een meer plantaardige samenleving, in het kader van het behalen van klimaatdoelen en het vormgeven van een duurzaam voedselbel...

Regelgeving
Staatssecretaris Blokhuis en wethouder Everhardt starten landelijke actie NIXzonderID

Staatssecretaris Blokhuis en wethouder Everhardt starten landelijke actie NIXzonderID Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) ervaart zelf in de horeca hoe lastig het is om de leeftijd van jongeren in te schatten. De landelijke actie NIXzonderID is vandaag gestart door staatssecretaris Paul Blokhuis (V...

Hotel Restaurant
Amrâth Grand Hotel de l’Empereur geeft restaurant hippe make-over

Goed, puur eten voor een vriendelijke prijs in een informele sfeer. Dat is de weg die Amrâth Grand Hotel de l’Empereur inslaat na heropening van haar vernieuwde Grand restaurant begin april. Een hip en modern interieur, een veelzijdige kaart met een combinatie van streek- en internationa...

Events
'BBB on-tour' van start

Nog 144 dagen. Dan begint de 64ste editie van de zuidelijkste horecavakbeurs van Nederland. Van 8 tot en met 10 oktober wordt in Maastricht de BBB gehouden. De kick-off vond vanochtend plaats in Breda bij Satelliet. Tijdens de 'BBB-on tour' geeft de organisatie (potiëntele) standhouders...

Amsterdam Culinair
Culinaire carrousel in Waldorf Astoria Amsterdam

Het wordt een onvergetelijke zomer in Waldorf Astoria Amsterdam. De succesvolle Summer Afternoon Tea krijgt dit jaar een zinnenprikkelend vervolg. Het hotel neemt gasten mee terug in de tijd met een carrousel vol heerlijkheden die herinneren aan zomerse strandattracties en circusacts. Neem plaats in...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: