Beste thuisbrouwer van Nederland bekend

15 mei 2017 | Thijs Jacobs
Beste thuisbrouwer van Nederland bekend

Een bijzonder moment voor thuisbrouwer Jeroen Free. Hij pakte voor de tweede keer de overwinning tijdens de 6e editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd. In 2014 won Jeroen Free ook al met zijn IPA. Dit jaar streden maar liefst 287 gepassioneerde thuisbrouwers om hun droom werkelijkheid te laten worden: het eigen bier in de supermarkten en cafés in heel Nederland! De uitdaging: het brouwen van de perfecte Session IPA. De Session IPA van Free is gebrouwen met tropische fruitige tonen en heeft een kenmerkende hopbitterheid die in harmonie samen komen met uitgelezen aromatische mouten en heeft een smeltende, tongstrelende en dorstlessende doordrinkbaarheid. 

Het voelt nog als een droom

Ook dit jaar was de jury weer razend enthousiast over alle inzendingen. Jeroen Free gaf de 286 andere deelnemers het nakijken met zijn Session IPA en heeft volgens de jury terecht gewonnen. Juryvoorzitter Henri Reuchlin: “De populariteit van de IPA is de afgelopen jaren flink gestegen en ook laag alcoholische speciaalbieren zijn steeds meer in opkomst. Dit laag alcoholische speciaalbier is een ontzettend mooie uitdaging geweest voor de brouwers. Ik ben echt onder de indruk van het hoge niveau. Jeroen sprong er voor ons bovenuit, hij heeft de perfecte balans gevonden tussen een ‘reguliere’ IPA en het lagere alcoholgehalte. Zijn bier heeft een mooi exotisch hoparoma, een prettige bitterheid en een aangename afdronk.”

Brand meesterbrouwer Rob Habets: “Je proeft overduidelijk die bijzondere aromatische mouten, fruitige hoppen en de frisheid in het bier. Met een smeltende, tongstrelende en dorstlessende doordrinkbaarheid is dit een prachtige aanwinst voor Brand!” Free is zelf overweldigd door de overwinning: “Ik kan niet beschrijven hoe dit voelt, ik sta gewoon een beetje te trillen. Dat ik voor de tweede keer win is zo bijzonder. Ik heb mezelf net een paar keer moeten knijpen, het voelt nog als een droom!”

Bekijk hier een verslag van de dag: https://youtu.be/S9GwZ7g8Tio

Week van het Nederlands Bier

Dit jaar vond de finale van de Brand Bierbrouwwedstrijd plaats tijdens De Week van het Nederlands Bier op twee mooie locaties in Den Haag: het Diligentia Theater en de Kloosterkerk. Tijdens de spannende dag hebben de brouwers ook veel kunnen leren. Hopprofessor Koen Goiris en smaakprofessor Peter Klosse gaven masterclasses over het smaakpallet van de Session IPA en over de samenstelling van de hoppen. Adrie Otte uit Zutphen: “Voor een thuisbrouwer is deze dag een waar feestje. Er hing een ontzettend fijne sfeer en we hebben veel kennis kunnen uitwisselen!”

De Brand Bierbrouwwedstrijd

Dit was alweer de 6e editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd. Voorgaande jaren wonnen Marc Vriens (Pilsener), Jacques Bertens (Zwaar Blond), Jeroen  Free (IPA), Bart Engel (Saison) en Dennis Pancras en Niels Bosman (Porter). De Brand Bierbrouwwedstrijd is ontstaan uit de gezamenlijke passie van Brand en Consumenten Vereniging PINT voor de ambacht van het brouwen. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: