Beste thuisbrouwer van Nederland bekend

15 mei 2017 | Thijs Jacobs

Een bijzonder moment voor thuisbrouwer Jeroen Free. Hij pakte voor de tweede keer de overwinning tijdens de 6e editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd. In 2014 won Jeroen Free ook al met zijn IPA. Dit jaar streden maar liefst 287 gepassioneerde thuisbrouwers om hun droom werkelijkheid te laten worden: het eigen bier in de supermarkten en cafés in heel Nederland! De uitdaging: het brouwen van de perfecte Session IPA. De Session IPA van Free is gebrouwen met tropische fruitige tonen en heeft een kenmerkende hopbitterheid die in harmonie samen komen met uitgelezen aromatische mouten en heeft een smeltende, tongstrelende en dorstlessende doordrinkbaarheid. 

Het voelt nog als een droom

Ook dit jaar was de jury weer razend enthousiast over alle inzendingen. Jeroen Free gaf de 286 andere deelnemers het nakijken met zijn Session IPA en heeft volgens de jury terecht gewonnen. Juryvoorzitter Henri Reuchlin: “De populariteit van de IPA is de afgelopen jaren flink gestegen en ook laag alcoholische speciaalbieren zijn steeds meer in opkomst. Dit laag alcoholische speciaalbier is een ontzettend mooie uitdaging geweest voor de brouwers. Ik ben echt onder de indruk van het hoge niveau. Jeroen sprong er voor ons bovenuit, hij heeft de perfecte balans gevonden tussen een ‘reguliere’ IPA en het lagere alcoholgehalte. Zijn bier heeft een mooi exotisch hoparoma, een prettige bitterheid en een aangename afdronk.”

Brand meesterbrouwer Rob Habets: “Je proeft overduidelijk die bijzondere aromatische mouten, fruitige hoppen en de frisheid in het bier. Met een smeltende, tongstrelende en dorstlessende doordrinkbaarheid is dit een prachtige aanwinst voor Brand!” Free is zelf overweldigd door de overwinning: “Ik kan niet beschrijven hoe dit voelt, ik sta gewoon een beetje te trillen. Dat ik voor de tweede keer win is zo bijzonder. Ik heb mezelf net een paar keer moeten knijpen, het voelt nog als een droom!”

Bekijk hier een verslag van de dag: https://youtu.be/S9GwZ7g8Tio

Week van het Nederlands Bier

Dit jaar vond de finale van de Brand Bierbrouwwedstrijd plaats tijdens De Week van het Nederlands Bier op twee mooie locaties in Den Haag: het Diligentia Theater en de Kloosterkerk. Tijdens de spannende dag hebben de brouwers ook veel kunnen leren. Hopprofessor Koen Goiris en smaakprofessor Peter Klosse gaven masterclasses over het smaakpallet van de Session IPA en over de samenstelling van de hoppen. Adrie Otte uit Zutphen: “Voor een thuisbrouwer is deze dag een waar feestje. Er hing een ontzettend fijne sfeer en we hebben veel kennis kunnen uitwisselen!”

De Brand Bierbrouwwedstrijd

Dit was alweer de 6e editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd. Voorgaande jaren wonnen Marc Vriens (Pilsener), Jacques Bertens (Zwaar Blond), Jeroen  Free (IPA), Bart Engel (Saison) en Dennis Pancras en Niels Bosman (Porter). De Brand Bierbrouwwedstrijd is ontstaan uit de gezamenlijke passie van Brand en Consumenten Vereniging PINT voor de ambacht van het brouwen. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: