Beluga Loves You* heeft dreigend faillissement afgewend

Auteur: Redactie
Michelin Ondernemen 1 juli 2024
Beluga Loves You* heeft dreigend faillissement afgewend V.l.n.r. Bin Li (compagnon van Danny Deng), Danny Deng, Stephanie Tielman en Servais Tielman.

Het sterrenrestaurant van chef Servais en gastvrouw Stephanie Tielman verkeerde in zwaar financieel weer door tegenslagen als gevolg van lockdowns, wateroverlast en brand. Het restaurant heeft een akkoord bereikt met alle crediteuren en heeft een nieuwe partner gevonden in de Limburgse horecaondernemer Danny Deng.

Twee keer forse waterschade wegens overstroming en een brand met bij elkaar miljoenen aan schade, maar ook lockdowns in de coronacrisis zorgden voor een rollercoaster voor het Maastrichtse restaurant Beluga. Chef en eigenaar Servais Tielman: “We hadden nog geen vet op de botten en zoveel pech konden we niet dragen. Faillissement aanvragen wilden we niet, want we vonden Beluga nog te veel de moeite waard om voor te vechten. En we wisten dat Beluga levensvatbaar was, want omzetmatig draaiden we goed.”

Buitengerechtelijk crediteurenakkoord

“In een ultieme poging om onze zaak te redden hebben we besloten om te kijken of we tot een buitengerechtelijk crediteurenakkoord met onze schuldeisers konden komen. In tegenstelling tot een Whoa-procedure die via de rechter loopt, kun je hiermee zelf meer de regie in handen houden. We vroegen al onze crediteuren of ze bereid waren om een groot deel van onze schulden kwijt te schelden. Na een spannende periode waarin we met veel van hen gesprekken hebben gevoerd, heeft iedereen ingestemd en hebben we volgens afspraak alle nog resterende bedragen betaald. Ook de Belastingdienst en de bank hebben medewerking verleend, evenals als de verhuurder die zich ook voor de toekomst proactief opstelt met betrekking tot het nog steeds aanwezige waterprobleem in het pand. We zijn ontzettend blij dat alle schuldeisers akkoord zijn gegaan en we zijn ze heel dankbaar voor het vertrouwen en geduld dat ze hebben gehad.”

Hulpaanbod van Danny Deng

Ondanks het verzoek aan de crediteuren om geheimhouding, lekte het nieuws toch uit, waarna eerder dit jaar mediapublicaties volgden. “We waren daar vanzelfsprekend niet blij mee, maar het leverde ook een golf van berichten, steunbetuigingen en reserveringen op. Een van die berichten was van de Limburgse horecaondernemer Danny Deng, die zijn hulp aanbood, met uiteindelijk als resultaat dat hij mede-eigenaar van Beluga wordt.”

Doorgroeien door samenwerking

Danny Deng werd in 2016 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer Limburg en won in 2022 de Parkstad Limburg Economy Award. Hij is eigenaar van Wereld Restaurant Parkstad Plaza in Kerkrade, Azië Tapas en Tokyoto in Maastricht, de fusion fast-casual formule DADAWAN en is master franchiser van het bubble tea concept Möge Tee. Servais Tielman: “Danny brengt veel ondernemerservaring en financiële kennis mee en is altijd gefocust op innovatie. Daarnaast brengt hij een sterk team mee met veel operationele, financiële en marketingkennis. Hij wil echt bijdragen en gaat een groot deel van de backoffice uit mijn handen nemen en de organisatie verder stroomlijnen. Ik blijf verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, maar krijg door onze taakverdeling meer ruimte om me op de keuken te richten en Stephanie meer op de gasten. Mijn kookstijl blijft ongewijzigd en kwalitatief kunnen we door deze samenwerking nog verder doorgroeien. Doordat Danny veel van de wereld heeft gezien, heeft hij veel inspiratie opgedaan en samen hebben we nog veel plannen heeft voor de toekomst.”

Voor Danny Deng was Beluga geen onbekend terrein. Hij kwam er als enthousiaste gast, volgde Servais in zijn carrière en bewonderde zijn strijdlust bij alle tegenslagen. Deng: “Ik heb veel respect voor Servais als topkok, hij staat te boek als betrouwbaar en ik voelde zijn pijn bij alle tegenslagen die hij de afgelopen jaren buiten zijn schuld had. Het voelde daarom goed dat hij mijn aanbod tot hulp aannam en dat het leidde tot deze samenwerking in Beluga in de vorm van mede-eigenaarschap. Beluga is een ander type zaak dan die ik heb, maar we kunnen elkaar versterken en daarnaast is er een klik tussen ons. En zo’n toprestaurant is de Champions League, samen met mijn team ben ik er trots op om een bijdrage te mogen leveren om Beluga naar een volgend niveau te tillen. Overigens ben ook ik de crediteuren enorm dankbaar voor hun steun tijdens de achterliggende zware periode. Zonder hun positieve bijdrage stonden we hier vandaag niet.”

Voortbestaan Beluga veiliggesteld

Op 1 juli 2024 is het vijf jaar geleden dat Stephanie en Servais Tielman Beluga overnamen. Na een intensieve periode vol tegenslag ziet het paar de toekomst weer zonnig tegemoet. Tielman: “Dankzij het geduld en vertrouwen van onze crediteuren en dankzij Danny Deng is het voortbestaan van Beluga veiliggesteld. Daar zijn we ongelooflijk dankbaar voor. Het is ook hartverwarmend te zien hoe onze gasten ons trouw bleven na de berichten eerder dit jaar. We zien er naar uit om samen met Danny Beluga Loves You nog verder uit te bouwen en onze gasten een geweldige gastronomische beleving te geven, want dat is uiteindelijk waar het om gaat!” 

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws