Belastingtips voor horeca

25 februari 2014 |
Belastingtips voor horeca

Eerder gingen we al dieper in op BTW in de horeca. Nu een aantal praktische tips die je op het goede belastingspoor zetten. We gaan er niet al te diep op in, maar de genoemde onderwerpen
geven stof tot nadenken.

Alles wit
Wanneer er zwart gewerkt wordt binnen het bedrijf, kun je de gemaakte kosten voor dit personeel niet aftrekken of in de administratie opnemen. Dat is logisch. Bovendien wordt de winst dan onevenredig hoog en daar moet nu juist weer belasting over betaald worden. Het advies is dan ook om alles wit te doen en zodoende een goede grip op de zaak te krijgen en bovendien minder belasting te betalen. Bovendien is zwart werken strafbaar.

Ontvangsten? Winst?
Je hebt 'uitgaven en ontvangsten' en 'kosten en opbrengsten'. Wat is nou het verschil? Simpel gezegd houdt dat het volgende in:
Uitgaven: wat jij betaalt aan je leverancier
Kosten: wat deze uitgave je ex. BTW heeft gekost
Ontvangsten: wat je gast betaalt voor je product
Opbrengsten: wat jij ex. BTW hebt betaald voor het product

Omzet
Daar doe je het voor: omzet. Maar wat is dat nu precies? Eigenlijk is het eenvoudig. Op je Winst- en Verliesrekening staat altijd de netto omzet. Dat is dus exclusief BTW. Het is dus hetgeen je hebt omgezet in een bepaalde periode en dan ex. BTW. Let op dat je de BTW meeneemt in je bedrijfsresultaat. Wanneer je BTW moet betalen (je hebt meer BTW binnen over je behaalde omzet ten opzichte van BTW die je hebt betaald over rekeningen/investeringen, dan is dat een post. Andersom kan ook natuurlijk, en dan kun je geld terugvorderen van de Belastingdienst.

Volgende keer meer
Zie het als een motivatie om beter te ondernemen of als 'opfrissertje'. Natuurlijk kan je boekhouder er veel meer over vertellen, maar zo af en toe zullen wij het geheugen opfrissen. Beter ondernemen begint immers bij inzicht in je eigen resultaten.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start 'restaurant take over'

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: