Belastingplannen kabinet desastreus voor horeca

18 juni 2015 |
Belastingplannen kabinet desastreus voor horeca<

Als het Kabinet daadwerkelijk het lage btw tarief voor de horeca afschaft, gaan er 35.000 banen in
de horeca verloren. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept op om deze maatregel uit de voorstellen te schrappen. De voorstellen moeten nog behandeld worden in de Tweede Kamer. KHN-voorzitter Toon Naber: "Wat ons betreft prima om te hervormen, maar dan wel met behoud van werkgelegenheid in onze branche. Actie voeren is onvermijdelijk."

Dagje uit duurder
KHN pleit met partners in samenwerkingsverband Gastvrij Nederland vurig voor behoud van het lage btw-tarief en lagere lasten op arbeid. KHN-voorzitter Toon Naber: "De prijzen laten stijgen door meer btw in onze branche is funest voor het stimuleren van bestedingen door consumenten. Het betekent simpelweg dat een dagje uit, een borrel, uit eten of een overnachting duurder wordt. Het kabinet verkoopt knollen voor citroenen, want per saldo gaat de consument er financieel niet op vooruit."

In totaal 55.000 banen verloren
Gastvrijheidsorganisaties lieten samen onderzoek doen naar de effecten van dit voornemen. Onafhankelijk onderzoeksinstituut NYFER berekende dat afschaffing van het 6% btw-tarief een verlies van 55.000 banen voor de hele sector betekent. Het kabinet houdt vast aan zijn voornemen terwijl ervaring met soortgelijke maatregelen in andere EU-landen laat zien dat de btw-opbrengst meestal tegenvalt, en ook de kosten van sociale zekerheid hoger uitvallen dan verwacht. Naber: “Onbegrijpelijk dat we doorgaan op deze koers terwijl aangetoond is dat het herinvoeren van het verlaagde btw-tarief in die landen juist veel banen opleverde, btw-opbrengsten verbeterden en de kosten van sociale zekerheid lager werden.”

Minder echte omzet en geen groei
Bij afschaffing van het 6% btw-tarief leveren de horeca en andere partners in de gastvrijheid economie zoals recreatie, musea en cultuur zo’n 1,5 miljard euro aan omzet in. Door een hogere btw stijgt de consumentenprijs, waardoor de feitelijke horecaomzet daalt. Bij gelijke bestedingen van de consument, valt er in de horeca zo’n miljard euro aan omzet weg. De economische koek wordt niet groter. De ruim 1,5 miljard euro lastenverzwaring komt nooit meer een-op-een bij de sector terug via lastenverlichting. De verschillen tussen Nederland en buurlanden worden weer groter. Het risico van omzet die weglekt is in de grensstreek al gebleken bij de accijnsverhogingen.

Herziening belastingstelsel
Uitgangspunt van het nieuwe belastingstelsel is: minder lasten en netto meer overhouden. Een belangrijke zet als je de werkgelegenheid voorop stelt. Over hoe je dat precies vorm geeft en waar je het geld via belastingen dan wel vandaan haalt, blijven de politieke meningen verdeeld. Wel lijken alle partijen te beseffen dat het belastingstelsel niet te snel veranderd moet worden. Voordat je aan de btw zit, zouden eerst de lasten op lager betaalde arbeid verlaagd en de toeslagen veranderd moeten worden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Opening
Arsenaal Restaurants Groep lanceert Grill&Lounge

Op 1 juni staat vanaf 12.00 uur in de Brasserie van Arsenaal Restaurants de grill aan. Met een Restaurant, Brasserie, Arsenaal Events en Catering biedt de groep nu een nieuw concept aan: De Brasserie | GRILL&LOUNGE. De Brasserie voor lunch en borrel wordt uitgebreid met een trendy daily gril...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Events
Da Vinci Maasbracht brengt culinaire theatershows in coronatijden

Restaurant Da Vinci in Maasbracht organiseert in juni 2020 twee culinaire theatershows met zangeres Suzan (Suus) Seegers en pianist Rob Mennen. De Limburgse multitalenten geven tijdens een gastronomisch diner in het sterrenrestaurant een mini-concert voor maximaal 30 gasten. Hiermee geven eigenar...

Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor coronamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore...

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: