Belastingplannen kabinet desastreus voor horeca

18 juni 2015 |
Belastingplannen kabinet desastreus voor horeca<

Als het Kabinet daadwerkelijk het lage btw tarief voor de horeca afschaft, gaan er 35.000 banen in
de horeca verloren. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept op om deze maatregel uit de voorstellen te schrappen. De voorstellen moeten nog behandeld worden in de Tweede Kamer. KHN-voorzitter Toon Naber: "Wat ons betreft prima om te hervormen, maar dan wel met behoud van werkgelegenheid in onze branche. Actie voeren is onvermijdelijk."

Dagje uit duurder
KHN pleit met partners in samenwerkingsverband Gastvrij Nederland vurig voor behoud van het lage btw-tarief en lagere lasten op arbeid. KHN-voorzitter Toon Naber: "De prijzen laten stijgen door meer btw in onze branche is funest voor het stimuleren van bestedingen door consumenten. Het betekent simpelweg dat een dagje uit, een borrel, uit eten of een overnachting duurder wordt. Het kabinet verkoopt knollen voor citroenen, want per saldo gaat de consument er financieel niet op vooruit."

In totaal 55.000 banen verloren
Gastvrijheidsorganisaties lieten samen onderzoek doen naar de effecten van dit voornemen. Onafhankelijk onderzoeksinstituut NYFER berekende dat afschaffing van het 6% btw-tarief een verlies van 55.000 banen voor de hele sector betekent. Het kabinet houdt vast aan zijn voornemen terwijl ervaring met soortgelijke maatregelen in andere EU-landen laat zien dat de btw-opbrengst meestal tegenvalt, en ook de kosten van sociale zekerheid hoger uitvallen dan verwacht. Naber: “Onbegrijpelijk dat we doorgaan op deze koers terwijl aangetoond is dat het herinvoeren van het verlaagde btw-tarief in die landen juist veel banen opleverde, btw-opbrengsten verbeterden en de kosten van sociale zekerheid lager werden.”

Minder echte omzet en geen groei
Bij afschaffing van het 6% btw-tarief leveren de horeca en andere partners in de gastvrijheid economie zoals recreatie, musea en cultuur zo’n 1,5 miljard euro aan omzet in. Door een hogere btw stijgt de consumentenprijs, waardoor de feitelijke horecaomzet daalt. Bij gelijke bestedingen van de consument, valt er in de horeca zo’n miljard euro aan omzet weg. De economische koek wordt niet groter. De ruim 1,5 miljard euro lastenverzwaring komt nooit meer een-op-een bij de sector terug via lastenverlichting. De verschillen tussen Nederland en buurlanden worden weer groter. Het risico van omzet die weglekt is in de grensstreek al gebleken bij de accijnsverhogingen.

Herziening belastingstelsel
Uitgangspunt van het nieuwe belastingstelsel is: minder lasten en netto meer overhouden. Een belangrijke zet als je de werkgelegenheid voorop stelt. Over hoe je dat precies vorm geeft en waar je het geld via belastingen dan wel vandaan haalt, blijven de politieke meningen verdeeld. Wel lijken alle partijen te beseffen dat het belastingstelsel niet te snel veranderd moet worden. Voordat je aan de btw zit, zouden eerst de lasten op lager betaalde arbeid verlaagd en de toeslagen veranderd moeten worden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Culinair Nice 'n Easy
''Natuurlijk kopen we weleens voorgesneden uitjes in''

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Awards Vega
Restaurant Veggies On Fire wint duurzaamheidsprijs voor de horeca

Veggies On Fire, Vegan Restaurant Den Haag wint voor de tweede maal op rij de duurzaamheidsprijs voor de horeca van Nederland en België. Op dinsdag 22 september werden in Ahoy, tijdens de zwaar versoberde editie van Gastvrij Rotterdam, maar toch geheel in stijl, de Gaia Green Awards 2020 uitger...

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: