Banken kritischer, maar financieringen komen wel gewoon rond

16 maart 2009 |
Banken kritischer, maar financieringen komen wel gewoon rond<

Ondernemers met nieuwe plannen in de horeca krijgen in het huidige economische klimaat gewoon een financiering rond. Zolang de plannen maar goed zijn voorbereid en er een reëel beeld van de haalbaarheid is. Dit blijkt uit onderzoek onder de belangrijkste banken voor de horeca in Nederland, uitgevoerd door Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Leiderdorp.

Het adviesbureau interviewde 103 accountmanagers, regiomanagers, directeuren en branchespecialisten bij verschillende banken om te achterhalen of het moeilijker is een financiering te krijgen sinds het uitbreken van de kredietcrisis. Van de geïnterviewde personen geeft 71 procent aan dat er géén strengere eisen gehanteerd worden dan voorheen. Door 96 procent van de personen wordt aangegeven dat de eisen altijd al kritisch waren voor de horeca. Daarbij beaamt 79 procent van de ondervraagden dat de, toch al strenge eisen, nu nog kritischer nageleefd worden. Dit levert kleine, merkbare verschillen op in de beoordelingen van financieringen. Per saldo zullen financieringen minder makkelijk dan voorheen verleend worden.

Dat de uitgangspositie voor horeca minder geworden is, onderschrijft 96 procent van de geïnterviewden. De prognoses voor nieuwe bedrijven worden negatief beïnvloed door de economische neerval, zodat per saldo het aantal financieringen terugloopt. Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat het absoluut aantal aanvragen afneemt, dit was bij 46 procent van de ondervraagden het geval.

We merken dat bij de haalbaarheidsonderzoeken voor horecaplannen de banken nog steeds gewillig financieren indien de plannen bedrijfseconomisch, en dus financieel haalbaar zijn, aldus Lennert Rietveld, senior-adviseur bij Van Spronsen & Partners. "Bij omzetbepalingen moeten we echter rekening houden met de verslechterde economische situatie, waardoor plannen nu minder snel haalbaar zijn."

De horecasector kende in het vierde kwartaal van 2008 omzetvolumedaling van 6,5 procent en een omzetdaling van 3 procent ten opzichte van 2007, de cafésector zelfs 6 procent. Voor een nieuw bedrijf kan het verwachte omzetniveau afhankelijk van de situatie dan 10-20 procent lager uitkomen dan 6 maanden geleden. Hierdoor is een kritische blik op de investering of bijvoorbeeld meer inbreng van eigen vermogen noodzakelijk.

Eind februari kwam in het nieuws dat het Rijk 27 miljoen euro beschikbaar stelt voor beginnende ondernemers met een goed bedrijfsplan in de vorm van garantiestellingen en kredieten tot 35.000 euro wanneer de bank niet kan financieren.

Het onderzoek zal in september 2009 opnieuw worden uitgevoerd om de ontwikkelingen te monitoren.

:mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20horecabericht&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20een%20van%20de%20websites%20van%20Uitgeverij%20PS.%0A%0Ahttp://www.hospitality-management.nl/nieuws/banken-kritischer-maar-financieringen-komen-wel-gewoon-rond/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Ruim 1 op de 10 Nederlanders gaat met Kerst uit eten

Ruim een op de tien (12 procent) Nederlanders grijpt Kerst aan om uit eten te gaan. Dit blijkt uit een analyse van Taxi2Airport, dat - in aanloop naar de kerstdagen - in kaart bracht op welke manier Nederlanders Kerst vieren. Eten belangrijk tijdens Kerst Kerst is erg populair in Nederland. L...

Opening Culinair
Restaurant Alma Oisterwijk van voormalig sterrenchef Wouter van Laarhoven geopend

Op 19 november 2019 hebben chef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars hun restaurant Alma in Oisterwijk geopend. Alma bestaat uit een casual fine-dining-restaurant en een bodega en is gevestigd op De Lind 45a, in een deel van het pand dat sinds 1631 als De Swaen bekendstaat en waar ooit ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: